Een minimalist worden: 5 lessen die ik leerde

Een minimalist worden: 5 lessen die ik leerde

Laatste update: 02 januari, 2018

Ik heb mezelf altijd gezien als een persoon die het weinige wat hij had in het leven waardeerde, tenminste zo probeerde ik te zijn. Maar mijn kast vol kleding en de enorme hoeveelheid boeken die zich alsmaar bleef opstapelen op mijn planken en andere meubelstukken die het huis binnendrongen, suggereerden iets anders. Ik had te veel dingen die ik gebruikte ter decoratie, maar die eigenlijk ontworpen waren met een ander doel. Dus besloot ik om het minimalist worden eens een kans te geven en alles weg te doen wat ik niet nodig had. Dit proces heeft mij vijf prachtige lessen meegegeven die mijn leven compleet veranderd hebben.

1. Minimalist worden: nu gebruik ik echt wat ik heb

Een van de eerste lessen die ik leerde in mijn poging om een minimalist te worden, was dat meer dingen niet per se meer opties betekent. In werkelijkheid deed ik er nog lang over om te beseffen dat, zelfs met al die kleren die ik in mijn kast had hangen, ik uiteindelijk altijd hetzelfde droeg. Sommige waren stukken die ik alleen droeg bij een speciale gelegenheid, sommige waren te nieuw om elke dag te dragen. Uiteindelijk belandden ze achterin de kast.

Boeken die je nooit van plan bent te gaan lezen, dingen die alleen maar ruimte innemen. Nadat je alles wegdoet wat je niet meer nodig hebt, zal je leven een verandering van 180 graden meemaken.

Dus wat ik deed was ‘opruimen’. Ik deed alles weg wat ik niet gebruikte en begon ook alleen nog dingen te dragen die ik echt leuk vond: ik stopte met fantaseren over hoe het zou zijn om iets voor de eerste keer te dragen en ging dingen voor de eerste keer echt uitdragen. Ik ontdekte zelfs kleding waarvan ik niet wist dat ik het had en vond het geweldig. Hoe kon ik ze ooit op een secundaire plek hebben gelegd?

2. Ik denk twee keer na voordat ik iets koop

Zonder twijfel was die eerste stap essentieel om de volgende les te kunnen leren. Toen ik me bewust werd van de kleren die ik had, maar ook van dat wat ik niet had, had ik niet meer de behoefte om de kleding te kopen die ik wilde.

Hetzelfde gebeurde met dingen, boeken, en andere basisartikelen. Ik weet dat het doel van reclame is om te verkopen en om ons te laten denken dat we iets nodig hebben wat we eigenlijk niet nodig hebben. Een nieuwe computer, een nieuw soort chocolade, de beste inlegzolen voor je schoenen… Kortom, te veel elementen die uiteindelijk toch niet gebruikt zullen worden.

3. Minder dingen, minder tijd

Het beste aan minimalist worden is dat onze schoonmaakactiviteiten significant minder worden. Persoonlijk besteedde ik een ongelooflijke hoeveelheid tijd aan het schoonmaken van de badkamer want dankzij de vieze kleren, haar- en lichaamsproducten, tijdschriften, veel te grote stapel handdoeken… was het een complete puinhoop. Ik weet niet eens wat ik moet zeggen over mijn kamer, vol met boeken die ik nooit zou gaan lezen. Uiteindelijk besteedde ik meer tijd om dingen van de ene plek naar de andere plek te verplaatsen dan daadwerkelijk schoon te maken.

“Eenvoud is de ultieme voldoening”
-Leonardo da Vinci-

En doordat ik nu alleen nog heb wat ik nodig heb, dingen die ik echt ga gebruiken, kan ik mijn tijd beter gebruiken, en dat is iets waar we altijd dankbaar voor zouden moeten zijn. Tijd is erg waardevol en hoe minder we het besteden aan onnodige acties, des te beter. Dus, het hebben van minder spullen zorgt ervoor dat ik veel sneller kan schoonmaken en alles kan organiseren.

Meisje dat een paar witte bloemetjes vasthoudt als voorbeeld van hoe mooi het minimalisme kan zijn en waarom minimalist worden mooi kan zijn

4. Ik begon me te focussen op het heden

Een van de voorlaatste lessen die ik leerde was dat al die wanorde om me heen erg gerelateerd was aan mijn verleden en aan mijn heden. Er waren bepaalde dingen waar ik niet vanaf wilde omdat ze me herinnerden aan een speciaal moment of omdat het cadeautjes waren. Maar ik zou ze niet gaan gebruiken, om het feit dat ik ze niet leuk vond of omdat ze gebroken en ongebruikt waren.

Andere spullen, zoals ik aan het begin beschreef, stapelden zich op door mijn angst dat ik ze wellicht nodig zou hebben in de toekomst. Tot op het punt dat ik me ervan bewust werd dat als ik iets wilde, het kon kopen, zonder eraan vast te houden tot dat moment. Want, wellicht, zou het zo kunnen zijn dat de gelegenheid zich nooit voor zou doen en dat mijn actie totaal zinloos zou zijn geweest.

Dus begon ik me meer te focussen op het heden, te waarderen wat ik had, dingen weg te gooien die ik niet nodig had, mezelf te bevrijden van die ‘wat als…’, en die ‘maar het herinnert me aan…’. Het was over met dingen verzamelen vanwege een toekomstige rechtvaardiging.

5. Ik ben niet mijn spullen

Dit is een van de laatste lessen die ik leerde en één die werkelijk zeer nuttig voor me was. Vaak denken we dat we zijn wat we hebben, misschien omdat we het zelf een grote waarde geven. Maar uiteindelijk zijn het allemaal gewoon spullen, dus stelde ik mezelf de volgende vraag: wat zou er gebeuren als mijn auto in vlammen opging, bijvoorbeeld? Ik zou me slecht voelen, natuurlijk, maar het kan vervangen worden.

Boot die vastgebonden aan een touw in de lucht zweeft

Ik herinner me een nieuwsitem over een stad in Alicante, een paar maanden geleden, dat sprak over hoe een man overleed doordat hij probeerde te voorkomen dat een enorme overstroming zijn auto zou meeslepen. Het gevolg? De beste man verdronk. Is het het echt waard om onze levens op te geven voor iets materieels?

“Gooi weg, maak schoon, organiseer. Niets kost meer energie dan een ruimte volgestopt met dingen uit het verleden die je niet meer nodig hebt”
-Dalai Lama-

Minimalist worden heeft mijn ogen geopend voor nieuwe mogelijkhedenDe lessen die ik eruit haalde hebben me geleerd dat ik kan houden van wat ik heb en het waarde kan geven, zonder er slaaf van te worden of mijn leven erdoor te laten definiëren. Want materiële dingen brengen geen geluk, maar dit betekent niet dat ik geen van deze dingen mag waarderen. Dus hoeveel geld heb ik verspild aan die dingen die in werkelijkheid weinig waarde hebben? Hoeveel nieuwe dingen zijn mijn leven niet binnengekomen omdat ik geen ruimte voor ze had?

Afbeeldingen met dank aan Her Tea Leaves  Wellicht ook interessant voor jou

Minimalisme: doe dingen weg om ruimte in je hoofd te maken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Minimalisme: doe dingen weg om ruimte in je hoofd te maken

Als je het idee hebt dat je te veel dingen om je heen hebt, is het tijd om minimalisme te overwegen. Het loslaten van overbodige spullen geeft je r...