Mindfulness op je werk: 6 sleutels tot gezondheid en welzijn

Mindfulness op je werk: 6 sleutels tot gezondheid en welzijn

Laatste update: 09 april, 2019

Ben je gestrest op het werk? Of heb je het moeilijk om al je werk voor het einde van de dag gedaan te krijgen? Beoefening van mindfulness op het werk is een manier om je gezondheid, welzijn en productiviteit te verbeteren.

Het kan je helpen geconcentreerd te blijven op belangrijke taken, je zelfvertrouwen op te bouwen en de mentale en emotionele uitputting te verminderen die op de werkvloer tegenwoordig al te vaak voorkomt.

We hebben allemaal weleens gehoord van mindfulness. Het wordt zo vaak genoemd op websites en tijdschriften dat het gemakkelijk is om te denken dat het gewoon een nieuwigheid is, zoals spinnen, Crossfit of zelfs botox-smoothies.

Maar krijg niet het verkeerde idee. Meditatie en mindfulness technieken worden gebruikt als een therapeutische techniek in klinische settings voor verschillende doeleinden.

 Gevoelens komen en gaan als wolken in een winderige hemel.  Bewuste ademhaling is mijn anker.”

-Thich Bhat Hanh-

De opkomst van mindfulness

Mindfulness is alleen maar populairder geworden sinds Joh Kabat-Zinn, een moleculair bioloog aan het MIT (Massachusetts Institute of Technology), deze boeddhistische meditatie-strategie populair maakte.

Om zijn voordelen te ondersteunen, voerde Dr. Kabat-Zinn rigoureuze wetenschappelijke studies uit over hoe mindfulness leidde tot grote veranderingen in bevolkingsgroepen die onder veel stress staan (gedetineerden in gevangenissen, werknemers in stressvolle omgevingen, mensen met chronische pijn…).

Mindfulness is niet alleen een modegril. Het is een gezondheids- en welzijnstechniek die steeds meer populariteit en erkenning krijgt. In feite kan het zelfs patiënten helpen die een depressie hebben overwonnen om terugval te voorkomen.

Het is zeker de moeite waard om het eens te proberen. Het volgen van je productiviteit op het werk voor en na het beoefenen van mindfulness is een geweldige manier om te zien hoe het je op uw werk kan helpen. Laten we eens kijken hoe het beoefenen van mindfulness op je werk je werkleven kan helpen.

Mindfulness op werk kan productiever maken

Hoe kan mindfulness op je werk je helpen?

David Lynch, een bekende filmregisseur, scenarioschrijver en kunstenaar, ontsnapt vaak meerdere malen per dag aan zijn eigen filmset om een ​​rustige kamer of een rustig buitengebied te vinden.

Hij ‘rent weg’ om een ​​paar minuten te mediteren. Dit omdat hij weet dat het hem zal helpen helder te denken, creatief te zijn, met stress om te gaan en zichzelf te vinden.

Je bent uiteraard geen David Lynch, en je werkplek is waarschijnlijk minder bewogen. Bijvoorbeeld een kantoor, een fabriek, een werkplaats, een school, een taxi, een hotel of een ziekenhuis met schoon te maken kamers, patiënten om voor te zorgen, producten om op de markt te brengen of promoten… 

Maar waar je ook werkt en wat je ook doet, we staan ​​allemaal onder druk, ervaren angst en moeten vaak multitasken.  Maar als je de moeite doet om mindfulness op je werk te beoefenen, kan het je helpen om de volgende voordelen te krijgen:

Voordelen van mindfulness op je werk

Voordelen van mindfulness

  • Stimulerende omgevingen kunnen blokkeren en je kunnen concentreren op je werk.
  • Helpt je helder te denken, ideeën te brainstormen en effectief te reageren om het meeste uit elke situatie te halen.
  • Effectief omgaan met stress en druk.
  • Verkrijg zelfvertrouwen en zelfkennis, die je helpt je ​​limieten te kennen, maar ook maakt dat je kunt inspelen op kansen.
  • Voel de controle over jezelf en je situatie.
  • Roept positieve gevoelens en emoties op om de relaties met collega’s te verbeteren. Of beter, herken wat je dwarszit en zoek uit of je het kunt veranderen of niet.

Hoe kun je mindfulness op je werk gebruiken?

Vervolgens bespreken we een aantal specifieke strategieën om mindfulness op je werk te beoefenen. Maar houd allereerst een simpele waarheid in gedachten. Niemand leert in een week of twee mediteren of mindfulness te beoefenen.

Deze oefening vereist tijd en vastberadenheid. Het beoefenen van mindfulness betekent nadenken over alle gedachten die je lichaam en geest beheersen en dan je geest opnieuw richten op vrede en balans.

De volgende strategieën kunnen je helpen aan de slag te gaan.

Jouw doel

Bepaal voordat je gaat werken wat je die dag gedaan wilt krijgen. Definieer duidelijk je doel (het kan zo simpel zijn als je werk goed doen en thuiskomen zonder stress en zorgen).

Het hier en nu

Wanneer je eenmaal op het werk bent, wees je altijd bewust van het huidige moment, van wat hier en nu gebeurt. Focus op waar je aan werkt, niet waar je collega’s over praten, het straatlawaai, op de tekst op je telefoon, je plannen voor morgen, wat je moet doen als je thuiskomt…

Vrouw die mediteert

Start je gedachten af en toe opnieuw op

Neem mentale pauzes van 1 minuut. Het is duidelijk dat geen van ons de mogelijkheid heeft om ons werk te verlaten om 20 minuten te gaan mediteren wanneer we het nodig hebben. Je kunt echter je geest trainen om elk half uur of elke 40 minuten een ontspannen pauze van 1 minuut te nemen.

Wanneer je pauzes van 1 minuut neemt, maak je blik zachter en adem diep in, houd je adem even vast en adem langzaam uit… Denk in die 60 seconden nergens aan. Laat de druk en zorgen maar gaan.

“Als je de angsten van het leven wilt beheersen, in het moment wilt leven, adem dan in.”

-Amit Ray-

Doe niet aan multitasken

Als alle werkplekken één ding gemeen hebben, is het multitasken. We nemen een telefoontje aan terwijl we een e-mail beantwoorden, terwijl we nadenken over wat we moeten doen, oplossen, beslissen, communiceren…

Het is gemakkelijk om je te laten meeslepen door multitasken, omdat we denken dat veel dingen tegelijk doen productiever is. Dat is echter niet waar.

Daarom is een sleutel tot opmerkzaamheid op het werk één ding tegelijk doen en je er volledig op focussen. Dit helpt je fouten of gemiste details te vermijden om een ​​optimaal eindresultaat te produceren.

Gebruik stress in je voordeel

De meeste mensen denken dat stress de vijand is van productiviteit. Als je echter goed gecontroleerd en beheerst bent, kan interne stress je bondgenoot zijn. Het zorgt niet alleen voor motivatie, het helpt je alert te zijn en klaar te zijn om te werken.

De stressniveaus moeten echter zorgvuldig worden beheerst, zodat het als een prikkel fungeert. Dit maakt het kennen van je grenzen erg belangrijk, zodat je genoeg stress op je neemt om te worden aangemoedigd, maar niet wordt overweldigd.

Accepteer wat je niet kunt veranderen

Beoefening van mindfulness op het werk betekent ook dat je moet accepteren wat je niet kunt veranderen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om elke dag boos te worden op die collega die altijd te laat is, op de baas die altijd in een slecht humeur is, op die collega die alleen roddelt en nutteloze ideeën heeft…

Collega's onder elkaar

Sommige dynamieken en houdingen zijn als een rotswand: het heeft geen zin tegen het aan te botsen of het te verplaatsen, je moet het gewoon accepteren. Maar accepteren betekent niet dat je opgeeft, het betekent dat je je meer bewust wordt van de situatie om er effectief en rustig mee om te gaan.

Werken met mindfulness op je werk betekent immers ook streven naar optimisme. Probeer mindfulness, zie dingen in een positief licht, laat de zwaarte van stress en uitputting vallen en maak jezelf vrij.

Geef deze tips een kans op je werkplek. De resultaten kunnen je misschien verrassen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.