Mijn ex wil het contact met mij niet verliezen: waarom en wat kan ik doen?

Het kan zijn dat je de illusie hebt van een verzoening, of dat je meer gesprekken nodig hebt om het hoofdstuk af te sluiten. Laten we eens kijken wat we moeten doen als een ex-partner erop staat de communicatie te onderhouden.
Mijn ex wil het contact met mij niet verliezen: waarom en wat kan ik doen?
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 05 maart, 2024

Het einde van een relatie is een pijnlijke en uitdagende tijd, en als je ex het contact met jou niet wil verliezen, kan het proces nog ingewikkelder worden.

Er komen onvermijdelijke vragen naar boven: Waarom kiest hij of zij ervoor om in mijn leven te blijven? Houdt hij of zij nog wel van mij? Het blootleggen van de mogelijke redenen achter deze houding werpt licht op de situatie en helpt je om beslissingen te nemen die gericht zijn op jouw welzijn. Laten we dat eens uitzoeken.

Waarom wil mijn ex het contact met mij niet verliezen?

In werkelijkheid kunnen we niet met zekerheid zeggen waarom je ex het contact met jou niet wil verliezen. Elk geval is uniek en de oorzaken verschillen van persoon tot persoon. De mogelijkheden zijn echter niet eindeloos of onmogelijk af te leiden. Laten we er een paar bekijken.

Heimwee hebben naar gedeelde momenten

Waarschijnlijk maakt je ex een proces van verlangen door, waarbij hij of zij terugdenkt aan de gelukkige tijden die jullie deelden en hoe jij hem of haar liet voelen. Voor sommige mensen is het heel moeilijk om de band met iemand belangrijk volledig te verliezen.

Nostalgie kan leiden tot het willen behouden van de emotionele band, zelfs als die niet romantisch of seksueel affectief is. Misschien wil je ex de liefde omzetten in een vriendschapsband.

Hij of zij heeft meer tijd en gesprekken nodig om jullie verhaal af te sluiten

Misschien wil je ex het contact niet verliezen omdat hij of zij het gevoel heeft dat er nog onafgemaakte zaken zijn. Het valt niet te ontkennen dat uit elkaar gaan soms ingewikkeld is om te verwerken. Sommige mensen hebben meer tijd nodig om het verhaal te laten rusten.

Het is ook waarschijnlijk dat je ex contact met je wil houden voor meer informatie. Hij of zij heeft behoefte om verder te praten over de relatie en de reden van de breuk. Was het liefdesverdriet? Communicatieproblemen? Verwaarlozing? Contact is een manier om antwoorden of duidelijkheid te vinden.

Hij hoopt weer bij elkaar te komen

Als hij nog steeds met je wil praten of je wil zien, is dat ook een teken dat je ex nog steeds niet over je heen is. De mogelijkheid van een verzoening zit misschien in zijn hoofd en als hij nog steeds gevoelens voor je heeft, zal hij er alles aan doen om het contact voort te zetten.

In dit geval wil hij de deur op een kier houden, voor het geval je besluit hem nog een kans te geven.

Hij wil dat je aan zijn voeten ligt

Een minder gunstig motief is dat hij de dialoog in stand houdt met de bedoeling om enige controle of invloed op je leven uit te oefenen. Dit is een manier om zijn eigen ego te bevredigen, om zich goed te voelen dat hij nog steeds een belangrijke plaats in je leven inneemt, of omdat hij het niet kan uitstaan om je met iemand anders te zien. Maar onthoud dat dit slechts één van de alternatieven is.

Wat te doen als je ex het contact met jou niet wil verliezen?

Als het idee om met je ex om te blijven gaan je niet aanspreekt, is het belangrijk om een aantal maatregelen te nemen. Het betekent niet dat je niet van de persoon houdt. In feite ben je misschien doodsbang voor het idee van een nieuw leven zonder je ex. Maar in dit geval gaat het erom dat je erkent dat je eigen welzijn je prioriteit is. Hier zijn wat praktische tips over hoe je met deze situatie om kunt gaan.

1. Stel duidelijke en consequente grenzen

Soms draaien we er omheen, uit angst om de ander te kwetsen. Je moet weten dat het volledig vermijden van het kwetsen van de ander niet in jouw handen ligt. Natuurlijk is het cruciaal dat je op je woorden en daden let; pijn is echter een inherent onderdeel van liefde.

Bovendien zal je eerlijkheid helpen om verder lijden niet aan te wakkeren, tenminste op de lange termijn. De sleutel is om pijlsnel te zijn. Houd niets achter, communiceer wat je grenzen zijn zodat er geen misverstanden ontstaan.

2. Verander de focus van gesprekken

Als de gesprekken vaak teruggaan in de tijd of je ex gooit de ene insinuatie na de andere naar je toe, dan is het tijd om de situatie om te draaien. Probeer de focus te verleggen naar meer neutrale en actuele onderwerpen. Dit helpt om de emotionele bagage te verminderen.

Als je nu besluit om mee te spelen, laat je hem weten dat je deel wilt uitmaken van die dynamiek. Vind je dat goed? Zo ja, ga je gang. Zo nee, zorg er dan voor dat je geen valse verwachtingen wekt.

3. Overweeg zijn nummer en sociale netwerken te blokkeren

Het klinkt misschien te drastisch, maar als je het gevoel hebt dat nul contact essentieel is voor je welzijn, aarzel dan niet om concrete stappen te nemen. Zijn telefoon en sociale media blokkeren is een effectieve manier om emotionele bescherming te creëren.

Dit is een beslissing die je neemt voor je gemoedsrust en niet als een daad van vijandigheid of desinteresse. Het maakt het vaak makkelijker om te rouwen en geeft je de kans om je te richten op zelfzorg en je beter te voelen na de breuk. Als de omstandigheden goed zijn, kan het belangrijk zijn om je beslissing te communiceren voordat je hem neemt, als teken van respect.

4. Let op waarschuwingssignalen

Houd een actieve emotionele radar bij. Identificeer de waarschuwingen die je vertellen wanneer je weg moet lopen omdat de interactie je negatief beïnvloedt. Misschien voel je je angstig, merk je belangrijke veranderingen in je stemming of heb je moeite om je te concentreren.

5. Draag geen emoties die niet van jou zijn

Zorg ervoor dat je geen emotionele verantwoordelijkheden op je neemt die niet van jou zijn. Je bent niet verplicht om iemand te “redden”, dus vermijd die rol op je te nemen.

Als je besluit om contact te houden, doe dat dan met de vaste overtuiging dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen gevoelens. Iedereen draagt zijn eigen bagage met zich mee en hoewel je steun en geruststelling kunt bieden, is het niet jouw taak om de angsten of pijn van je ex op jouw schouders te dragen.

Wat voor effect heeft het op jou als je ex contact wil houden?

Je ex

Weer bij elkaar komen met een ex is voor sommige mensen geen onaantrekkelijk idee. Sommigen worden verleid door de mogelijkheid om een oude vlam weer aan te wakkeren. De gevolgen van het blijven praten met een ex en het uiteindelijk weer aanknopen van de relatie verschillen echter van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. In grote lijnen kunnen deze het volgende inhouden:

  • Emotionele verwarring: onzekerheid over grenzen en bedoelingen.
  • Moeite om verder te komen: het proces om verder te komen met persoonlijke projecten is vaak ingewikkeld.
  • Remmen van nieuwe relaties: de situatie wordt een barrière om je open te stellen voor de mogelijkheid van nieuwe relaties.

Voordat je beslissingen neemt, is het essentieel dat je nagaat hoe je je voelt als je ex-partner erop staat om contact te houden. Vraag je af of deze interacties je rust brengen of je juist in een zee van angst en heimwee storten . Deze zelfanalyse zal je in staat stellen om de juiste beslissingen te nemen.

Geef na een relatiebreuk prioriteit aan je welzijn

Als je ex het contact met jou niet wil verliezen, is het essentieel om jezelf af te vragen wat jij wilt doen. Heb je jezelf afgevraagd wat op dit moment het beste voor je is? Je hebt het recht om over je eigen leven en omgang te beslissen. Daarom is er geen reden om toe te geven aan iets dat niet in overeenstemming is met je emotionele behoeften. Geef prioriteit aan je welzijn.

Onthoud dat het in dit proces heel nuttig is om professionele hulp te zoeken. Psychotherapie biedt je een veilige ruimte waar je je emoties kunt onderzoeken en begrijpen, en begeleiding kunt krijgen bij het omgaan met de uitdagingen van een relatiebreuk.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.