Micro-affirmaties: de kracht om anderen een goed gevoel te geven

Heb je ooit last gehad van micro-agressie? Wat dacht je van een micro-affirmatie? Dat laatste zijn kleine handelingen waarmee je de mensen om je heen zich gevalideerd laat voelen. Ontdek hoe je ze kunt uitvoeren.
Micro-affirmaties: de kracht om anderen een goed gevoel te geven
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 11 januari, 2023

Iemand een goed gevoel geven kost niets. Toch doet niet iedereen de moeite om dat te doen. Misschien doen ze het niet omdat het leven extreem snel gaat, de druk groot is, en eigenbelang zwaarder weegt dan collectief welzijn. Toch zouden veel zaken veranderen als we allemaal ons deel zouden doen om de identiteit, de waarde en de inspanningen van de mensen om ons heen te valideren.

Het is een triest feit dat micro-agressies vaak voorkomen. Het zijn subtiele, maar duidelijk schadelijke interacties die een ander in diskrediet willen brengen, onderwaarderen en zelfs aanvallen vanwege zijn geslacht, ras of toestand. Het zijn ervaringen die maar al te vaak voorkomen in werkomgevingen.

In plaats daarvan zouden we Micro-affirmaties moeten toepassen. Dit zijn gedragingen gericht op het bevoordelen van de beoordeling van een ander.

Er is immers niets zo geruststellend als je gesteund voelen en door kleine gebaren merken dat je geaccepteerd en gewaardeerd wordt. Laten we dus leren hoe we deze eenvoudige handelingen, die ons helpen samen te leven en elkaar te waarderen, kunnen toepassen.

“Wees de reden dat iemand glimlacht. Wees de reden dat iemand zich geliefd voelt en gelooft in de goedheid van mensen.”

-Roy T. Bennett-

Vrienden in gesprek
Dagelijks vragen hoe iemand zich voelt is een zeer krachtige vorm van microbevestiging.

Micro-affirmaties: hoe je een verschil kunt maken in je relaties

Alleen jij weet hoe verloren, alleen en gestrest je je vaak voelt in je dagelijks leven. Er zijn dagen waarop alles zwaar op je drukt en je hele leven aanvoelt als een zware strijd. Maar plotseling lacht iemand naar je en zegt tot je verbazing dat “Je ziet er vandaag geweldig uit.” Misschien is het een leugen, maar je moet toegeven dat het je een beter gevoel geeft.

Hetzelfde gebeurt als je aan een nieuwe baan begint of als je een nieuw vak aan het leren bent. Het eenvoudigste woord van steun kan werken als een prachtige bekrachtiger. Of, als je voor een probleem of een stressvolle situatie staat, is niets zo cathartisch als een ondersteunende opmerking.

Micro-affirmaties zijn communicatieve bekrachtigingen die bij anderen welzijn proberen op te wekken. Ze zijn de antithese van microagressies. Hun doel is deuren te openen naar verbinding, luisteren en gesprek aan te moedigen, en inclusie en zorg te bevorderen.

Een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Agder (Noorwegen) stelt dat in het proces van iemands psychologisch herstel, de kleine dingen die ze integreren in hun verbale of non-verbale communicatie een uiterst belangrijke invloed hebben op hun welzijn en herstel.

Met andere woorden, Micro-affirmaties zijn niet alleen nuttig in alledaagse contexten, ze zijn ook bijzonder effectief in klinische settings. Laten we eens kijken hoe je ze kunt uitvoeren.

Een manier om een microbevestiging in praktijk te brengen is door feedback te geven aan de persoon voor je. Aandacht geven met je ogen, oefenen in actief luisteren, en vragen stellen verbeteren de band tussen jullie en fungeren als gebaren van zorg en respect voor de ander.

1. Glimlach met je ogen

Er is iets krachtigers dan eenvoudig oogcontact in je interacties met anderen. Het is glimlachen met je ogen (de Duchenne-glimlach). Het is een heel eenvoudig gebaar dat positiviteit, bevestiging en oprechtheid overbrengt. In feite is er niets zo betekenisvol als aangekeken en oprecht gewaardeerd worden.

Als je daarentegen op je werk, bij je familie, of in een andere situatie mensen tegenkomt die je niet eens aankijken als ze tegen je spreken, kan dat verwoestend zijn.

2. Nodig degenen die alleen zijn uit om deel te nemen

Ben je ooit in een groep vrienden of collega’s geweest en realiseerde je je plotseling dat er één persoon is die altijd stil en teruggetrokken is? Als je merkt dat iemand zich buitengesloten voelt (Engelse link), moedig hem dan aan om deel te nemen. Het hoeft maar een ” Wat denk je, Robert?” of een “Wat is jouw mening, Rebecca?” te zijn.

3. Vraag hoe het met ze gaat

Veel mensen vragen misschien vaak hoe het met je gaat, maar blijven niet hangen om je antwoord te horen. Micro-affirmaties zijn nuttig als ze uitnodigen tot interactie, verbinding en actief luisteren.

Daarom, als je iemand vraagt hoe het met hem of haar gaat, zorg er dan voor dat je wacht op een antwoord. Doe het rustig aan en haast je niet. Validatie betekent vooral aandacht geven aan de ander.

4. Erken wanneer je wordt aangesproken en stel vragen

Soms, wanneer je met iemand praat, ben je je er volledig van bewust dat zijn gedachten elders zijn. Deze gebaren zijn kwetsend en kunnen het vertrouwen breken. Zorg er daarom voor, als je met iemand in gesprek bent, dat je bevestigt met je uitdrukking, waarmee je impliceert dat je begrijpt wat ze je uitleggen. Stel ook vragen als je de communicatie wilt versterken.

5. Vermijd roddel

Het doel van micro-affirmaties is het bevorderen van inclusie, respect en samenleven. Als zodanig kunnen we niet voorbijgaan aan het feit dat zorgen voor en respecteren van iemand ook inhoudt dat je hetzelfde doet als diegene er niet is. Dit betekent dat als derden kritiek of roddels verspreiden, je dat gedrag moet indammen en deactiveren.

Respect en coëxistentie vereisen het stoppen van kritiek, vooroordelen en het soort vergiftigde geruchten die elke sociale scène besmetten.

We moeten allemaal werken en onszelf onderzoeken om micro-agressief gedrag te herkennen en te minimaliseren.

Blij team
Micro-affirmaties maken een team sterker.

6. Bied versterkingen aan voor gedrag en inspanningen

We zeiden in het begin al dat we allemaal graag af en toe te horen krijgen hoe goed we er vandaag uitzien. Daarom versterkt het feit dat ons verteld wordt dat we iets goed doen ons gevoel van eigenwaarde en welzijn.

Zinnen als “Ik vind het werk dat je gedaan hebt geweldig,” “Niemand doet dingen zoals jij” of “Je hebt zoveel moeite gedaan” moeten deel uitmaken van je communicatieve repertoire.

In feite zijn dit soort uitdrukkingen geloofwaardig en nuttig omdat ze het gevoel van eigenwaarde en de visie van de ander op zichzelf ondersteunen. Per slot van rekening is geen mens een eiland en hebben we allemaal iemand nodig die af en toe iets positiefs tegen ons zegt.

Al onze sociale scenario’s en zelfs onze eigen relaties zouden verbeteren als we een micro-affirmatieve cultuur zouden vestigen. Immers, als je de hele dag door alleen maar micro-agressies ontvangt, zijn ze niet meer klein en worden ze al gauw een groot probleem.

Niemand verdient zo’n dynamiek. Zorg er dus voor dat je moeite doet en meer voedzame territoria creëert in termen van respect, emotionele verbinding en samenleven. Het zal de moeite waard zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Estrada M, Young GR, Nagy J, Goldstein EJ, Ben-Zeev A, Márquez-Magaña L, Eroy-Reveles A. The Influence of Microaffirmations on Undergraduate Persistence in Science Career Pathways. CBE Life Sci Educ. 2019 Sep;18(3):ar40. doi: 10.1187/cbe.19-01-0012. PMID: 31441717; PMCID: PMC6755308.
  • Topor, A., Bøe, T.D. & Larsen, I.B. Small Things, Micro-Affirmations and Helpful Professionals Everyday Recovery-Orientated Practices According to Persons with Mental Health Problems. Community Ment Health J 54, 1212–1220 (2018). https://doi.org/10.1007/s10597-018-0245-9
  • Williams MT. Microaggressions: Clarification, Evidence, and Impact. Perspect Psychol Sci. 2020 Jan;15(1):3-26. doi: 10.1177/1745691619827499. Epub 2019 Aug 16. PMID: 31418642.
  • Williams, M.T., Skinta, M.D., Kanter, J.W. et al. A qualitative study of microaggressions against African Americans on predominantly White campuses. BMC Psychol 8, 111 (2020). https://doi.org/10.1186/s40359-020-00472-8

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.