Met gemak vroeg opstaan: vijf strategieën
Je hebt vast weleens van dit gezegde gehoord: “De morgenstond heeft goud in de mond.” En dat is ook zo. De mensen die gebruikmaken van die waardevolle vroege uren van de dag, lijken echt eerder hun dagelijkse doelen te bereiken. Het enige nadeel is dat je dan wel vroeger je bed uit moet. Niet iedereen kan met gemak vroeg opstaan, daarom delen wij vijf strategieën om hen (jou) hierbij te helpen.
Allereerst moet je er rekening mee houden dat vroeg opstaan een gevecht is dat op twee manieren wordt uitgevochten. Je moet je lichaam goed voorbereiden en je moet een manier vinden om je slaperige geest wakker te krijgen. Wij raden daarom aan om een routine te ontwikkelen die is gericht op organisatie en vooruitziendheid.
Zo kan het bijvoorbeeld helpen om de avond van tevoren alvast een paar dingen voor te bereiden voor de volgende dag, zoals je maaltijden.
Onderzoek dat werd uitgevoerd door de Universiteit van Toronto en het Rotman Research Institute in Canada, toont aan dat mensen die vroeg opstaan gelukkiger en gezonder zijn. De studie wees uit dat vroege vogels over het algemeen gezonder en meer tevreden zijn met hun leven dan nachtbrakers. Dit komt omdat ze het makkelijker vinden om zich aan te passen aan de natuurlijke cyclus van wakker worden/slapen.
Je kunt met gemak vroeg opstaan als je over voldoende discipline en wilskracht beschikt. Wij raden echter ook een paar strategieën aan om het nog makkelijker voor je te maken.
Met gemak vroeg opstaan met de volgende strategieën
Zorg voor een goede nachtrust
De strijd om vroeg op te staan is niet alleen mentaal. Het heeft ook een belangrijke lichamelijke component: rust. Vandaar dat niet alleen de kwaliteit van je slaap belangrijk is, maar ook de hoeveelheid.
Zorg er daarom voor dat je vroeger naar bed gaat in plaats van laat op te blijven. Let ook op je voedingspatroon en je mate van lichaamsbeweging. Hoe je er over het algemeen lichamelijk aan toe bent, heeft veel invloed op je slaapgewoonten en je energielevel.
Ga 30-60 minuten vroeger naar bed dan je normaal gesproken zou doen
Een van de voornaamste redenen waarom het mensen niet lukt om in slaap te vallen wanneer ze vroeg naar bed gaan, naast dat hun lichaam niet voldoende melatonine produceert, is dat hun geest te actief is.
Bij sommige mensen is hun geest zo actief, dat ze zichzelf moeten afleiden. Ze luisteren naar muziek, zetten de radio aan of kijken televisie totdat ze in slaap vallen.
Je hebt tijd nodig om te ontspannen en de zorgen van de dag te laten verdwijnen. Een van de manieren waarop je dit kunt doen, is door te lezen. Wellicht denk je dat je na een drukke dag toch geen tijd hebt om te lezen, maar maak je geen zorgen. Al na twintig minuten lezen, zul je merken dat je ogen en je lichaam moe worden.
Stel doelen voor de volgende dag
Als even snel douchen en vervolgens gelijk door gaan naar je werk het enige is dat je ‘s ochtends op de planning hebt staan, dan is het niet zo gek dat je niet gemotiveerd bent om uit bed te komen. Je ochtendtaken moeten opwindend voor je zijn. Als dit niet zo is, dan is het geen wonder dat je liever gewoon in bed blijft liggen.
We raden je daarom aan een lijst te maken. Schrijf alle dingen op die je de volgende dag wilt doen. Dingen zoals hardlopen, een aflevering van je favoriete serie kijken, je familie zien, etc. zijn allemaal goede voorbeelden. Alleen al het stellen van een aantal doelen zal het makkelijker voor je maken om met gemak vroeg uit bed te komen.
Doe het geleidelijk
Als je vanaf nu een stuk vroeger wilt opstaan, doe het dan geleidelijk. Sta eerst twee dagen achter elkaar vijftien minuten vroeger op dan voorheen. Probeer vervolgens een paar dagen nog iets vroeger op te staan enzovoort. Dit kan helpen omdat realistische en haalbare doelen je het gevoel geven dat je iets bereikt. Je doet wat je van plan was en je bent op weg naar succes.
Ontwikkel de juiste routine
Wat je doet en wat er gebeurt voor het slapengaan, bepaalt vaak de kwaliteit van je slaap. Wij raden daarom aan dat je stopt met het doen van bepaalde kleine dingen. Hierdoor zul je in het vervolg met gemak vroeg opstaan.
- Doe minstens drie uur voordat je naar bed gaat niet meer aan lichaamsbeweging.
- Drink vanaf twee uur ‘s middags geen cafeïne meer.
- Gebruik vanaf dertig minuten voor het slapengaan geen elektronische apparaten meer.
- Drink geen alcohol vlak voor het slapengaan.
- Probeer vanaf twee uur voordat je naar bed gaat niets meer te eten.
Kortom, je lichaam kan zich zeker aanpassen aan de gewoonte om vroeg op te staan. Op een gegeven moment zal het vanzelf gaan en hoef je er geen moeite meer voor te doen. Met behulp van deze strategieën worden we allemaal vroege vogels die met gemak vroeg opstaan.