Mentaal minimalisme: wat is het en wat zijn de voordelen?

Een teveel aan ongecontroleerde gedachten en emoties kan je zowel overweldigen als verlammen. Door mentaal minimalisme te beoefenen, kun je je echter concentreren op de essentie.
Mentaal minimalisme: wat is het en wat zijn de voordelen?

Laatste update: 17 november, 2021

Je hebt vast wel eens van minimalisme gehoord. Omdat de beweging naar leven met alleen het essentiële steeds populairder wordt. Over het algemeen wordt deze term geassocieerd met de organisatie van omgevingen en materiële bezittingen. Het kan echter ook worden toegepast op de psychologische ruimte (mentaal minimalisme).

Stel jezelf de volgende vraag om te zien of je er baat bij kunt hebben om het te implementeren: voel je je meestal overweldigd of belemmerd door het aantal ideeën en gedachten dat zich in je psyche opstapelt? Heb je een veelvoud aan openstaande taken waarvan je niet weet hoe je ze moet prioriteren? Ben je vaak verward, gespannen of angstig? Dan kan mentaal minimalisme je enorm helpen.

Mentaal minimalisme

Minimalisme is gebaseerd op het motto “less is more.” Het betekent echter niet dat objecten willekeurig worden verwijderd of alleen maar om ze kwijt te raken. In werkelijkheid is het doel om te selecteren wat echt belangrijk en significant is en te beslissen wat ze bijdragen aan je leven. Op deze manier kun je ruimte maken en genieten van meer georganiseerde en functionele omgevingen.

In dezelfde lijn kunnen we het idee overbrengen naar het psychologische vlak. Dit is mentaal minimalisme. Het impliceert het creëren van orde, het structureren van je ideeën en het identificeren van welke gedachten nuttig voor je zijn en welke niet. Hierdoor krijg je gemoedsrust en ben je beter in staat om uitdagingen aan te gaan en beslissingen te nemen.

Uiteindelijk gaat het om het creëren en onderhouden van een soort mentale hygiëne waarmee je je kunt concentreren op alleen wat relevant is en jezelf niet overweldigt of afleidt met nutteloze dingen. Maar aangezien we allemaal in een snelle wereld leven waar we enorme hoeveelheden prikkels per minuut ontvangen, is dit geen gemakkelijke taak. In feite vereist het oefening en toewijding.

Hoe mentaal minimalisme toe te passen?

Om mentaal minimalisme te implementeren, kun je een reeks stappen en technieken volgen. Dit zijn de meest relevante:

Vrouw denkt na

Houd je gedachten in de gaten

Eerst moet je het territorium inspecteren. Wat denk je? Wat voel je?

Interessant is dat je je meestal niet echt bewust bent van de inhoud van je geest. Sterker nog, ze hebben de neiging om grotendeels onopgemerkt te blijven. Ze hebben ook de neiging om op één hoop te worden gegooid, waardoor je hoofd vol zit en je niet goed kunt functioneren.

Daarom moet je eraan wennen ze te observeren, zonder oordeel. In feite, met de enige bedoeling om zich bewust te worden van wat ze zijn.

Selecteer en richt de aandacht

De volgende stap is het identificeren van de inhoud van je geest. Je moet de relevante en positieve scheiden van de overbodige die je tegenhouden.

Ten eerste, door je aandacht te richten op constructieve gedachten en emoties, kun je ze uitbreiden en wennen aan het prioriteren ervan. Op deze manier haal je de kracht van je interne dialoog van negatieve of beperkende overtuigingen weg. Bovendien, in plaats van ertegen te vechten, probeer ze te elimineren. Dit is veel effectiever dan het voeren van degenen die je wilt houden.

Dit helpt je om prioriteiten te stellen. Je kunt inderdaad niet met elke gedachte en elk idee omgaan, en elk aspect van je leven onder controle hebben is gewoon niet haalbaar. Als je echter weet wat echt belangrijk is, maak je je mentale veld leeg. Door uw prioriteiten te kennen, kunt u uw tijd beter indelen.

Ieders hiërarchie is voor hem of haar uniek en persoonlijk. In die zin doe je er goed aan een einde te maken aan de invloed van eventuele maatschappelijke opleggingen. Voor sommige mensen zou economische stabiliteit bijvoorbeeld essentieel zijn.

Aan de andere kant zouden voor anderen spiritueel welzijn of harmonieuze sociale relaties een hogere prioriteit hebben. Je moet erachter komen wat echt belangrijk voor je is en daar zorg voor dragen. De rest kan wachten.

Oefen mindfulness

Het sturen van je geest is een vrijwillige en actieve handeling. In feite gebeurt het niet van nature, althans niet in het begin. Over het algemeen hebben mensen de neiging om mentaal te dwalen tussen het verleden en de toekomst, waarbij ze in een razernij van het ene idee naar het andere springen. Om deze trend te keren, moet je mindfulness oefenen.

Concentreer je op het huidige moment, op de acties die je onderneemt, of de sensaties die je ervaart. Wanneer je geest afdwaalt naar andere ongewenste gedachten, stuur hem dan om.

Vereenvoudig en concreet

Mentaal minimalisme bestaat uit vereenvoudigen, jezelf bevrijden van het overbodige en overbodige en bij het essentiële blijven. Hierbij moet je leren om ideeën te specificeren en deze in een paar woorden bondig te kunnen uitdrukken.

Dit helpt je om mentale ruimte vrij te maken en een duidelijkere weg vooruit te hebben. Om dit te bereiken, wil je misschien je toevlucht nemen tot schrijven. Schrijf op hoe je je voelt, waar je je zorgen over maakt en wat je wilt bereiken. Probeer deze vragen zo concreet en precies te beantwoorden. In het proces zul je jezelf ontdoen van verwarring en afleiding en een grotere mentale organisatie krijgen.

Wees voorzichtig met de informatie die je opneemt

Ten slotte is het buitengewoon positief om te leren de informatie die je opneemt te reguleren en hoe je dat doet. Dat komt omdat te veel gegevens en stimulatie je kunnen belemmeren, vooral als ze niet van goede kwaliteit zijn. Om deze reden moet je selectief zijn met betrekking tot wat je zelf opneemt. Dit geldt ook in je sociale relaties.

In deze snelle wereld is het gebruikelijk om van de ene app naar de andere te springen, informatie in tienden van een seconde te verkrijgen en nooit echt je aandacht te concentreren.

Bovendien zijn dit soort gewoontes makkelijk over te brengen naar je dagelijkse leven in het echte leven. Dit is schadelijk. Daarom kan het veel gunstiger zijn voor je gemoedsrust om afstand te nemen van sociale media en uw tijd te besteden aan andere soorten oefeningen, zoals lezen of schilderen.

Vrouw met mobiel

Mentaal minimalisme is een bron van vrede

Er zijn mensen die geluk met vreugde verwarren. Geluk heeft echter meer te maken met rust. Inderdaad, wanneer je geest schoon, kalm en georganiseerd is, is het veel gemakkelijker om hogere niveaus van tevredenheid met het leven te ervaren.

Om deze reden, als je merkt dat je gestrest, overweldigd en niet in staat bent om met je dagelijkse routine om te gaan, aarzel dan niet om mentaal minimalisme toe te passen. Want als alles intern is geordend, bent je veel beter in staat om te gaan met de eisen van je omgeving.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lloyd, K., & Pennington, W. (2020). Towards a theory of minimalism and wellbeing. International Journal of Applied Positive Psychology, 1-16.
  • Cappetto, M. (2020). The Impact of Minimalism on Health and Relational Satisfaction: Understanding Minimalism Through a Medical Family Therapy Lens (Doctoral dissertation, The University of Akron).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.