Masturbatie kan een probleem worden

Masturbatie kan een probleem worden

Laatste update: 16 januari, 2019

Seksualiteit is een grote wereld vol verschillende gebruiken, zelfontdekking en rijkdom. Ook masturbatie behoort tot deze veelzijdige wereld, en kan ook enorm veel voordelen bieden. Er hebben in de loop der jaren een hoop verschillende verhalen over masturbatie de ronde gedaan, veel van deze verhalen hebben echter niets te maken met de werkelijkheid.

Masturbatie is niet egoïstisch, immoreel of uitsluitend bedoeld voor vrijgezellen. Iedereen die zijn seksuele volwassenheid heeft bereikt, kan masturberen. Of je nu een partner hebt of niet, los van je seksuele status, is masturberen gewoon gezond.

Masturbatie kan echter ook soortgelijk zijn aan alcohol. Eén of twee glaasjes wijn per dag kan gunstig zijn voor het lichaam, maar een fles per dag, kan leiden tot buikpijn en problemen in je dagelijkse leven, waaronder de ontwikkeling van alcoholisme.

“De deugd is dus een bewuste houding die ons in staat stelt ons handelingen voor te nemen, en die het midden houdt in relatie tot ons, een midden zoals dat bepaald is door een rationeel principe en wel zoals een verstandig mens het zou bepalen. Het is een gemiddelde tussen twee soorten ondeugden, een van overdaad en de ander van gebrek.”

-Aristoteles-

Ik kan er niet mee stoppen

Bij de meeste mensen is masturbatie geheel gezond en zelfs aanbevolen. Over het algemeen masturbeert men met normale regelmaat, waardoor het geen negatieve invloed heeft op iemands dagelijkse leven, en het wordt uitgevoerd als een aangename bezigheid die dient om spanning te verlichten. Niet iedereen is echter in staat om op deze manier te masturberen.

In sommige gevallen krijgt masturbatie controle over iemands leven en wordt het een ware obsessie voor diegene. Hij wacht de hele dag op dat moment waarop hij eindelijk alleen zal zijn. Hij organiseert zijn leven op zo een manier dat hij altijd een paar minuutjes alleen zal hebben, en dit kan natuurlijk problemen veroorzaken.

Masturbatie

“Ik kan minstens zeven keer per dag masturberen, maar als ik ook nog speeltjes gebruik, dan kan het nog wel vaker zijn, soms zelfs twaalf keer, en op andere dagen om het half uur. Ik ben acht banen verloren als gevolg van mijn verslaving, en sommige van deze banen waren vrij goed, maar ik moest ze verlaten toen mijn collega’s mij verdacht begonnen te vinden.”

-Documentaire: I can’t stop masturbating (ik kan niet stoppen met masturberen)-

Soms ontstaan er problemen omdat iemand veel te vaak behoefte heeft om te masturberen. Iemand kan zo vaak masturberen dat zijn lichaam er op een gegeven moment weerstand tegen biedt, en het masturberen zelfs pijnlijk wordt. In andere gevallen ontstaan er problemen omdat iemand zijn hele routine omgooit om te kunnen masturberen, of hierdoor veel te vaak afwezig is van zijn werk.

Wanneer het leven overweldigend wordt

Masturbatie is een manier om spanning te verlichten en genot te ervaren. Sommige mensen gebruiken het als een manier om met stress en angst om te kunnen gaan. In dit geval is masturbatie een methode die hen het genot en de rust kan bieden die ze op geen enkele andere manier kunnen bereiken in hun dagelijkse leven.

“De pijn was ondraaglijk en ik greep naar de beste pijnstiller die ik kende: masturbatie. Ik zonderde mezelf af. Ik begon aan een periode van dwangmatig masturberen. Ik deed het tussen de tien à vijftien keer per dag… Masturbatie en fantasieën waren de enige manier waarop ik mijn realiteit en pijnlijke mislukking kon tolereren.”

-Addiction to Masturbation (het verhaal van Josué): Ramiro Calderón-

Masturbatie

Dwangmatige masturbatie neemt doorgaans toe in moeilijke periodes, bijvoorbeeld gedurende periodes van persoonlijke crisis, relatieproblemen, de geboorte van een nieuw kindje, te veel spanning op het werk. Dit probleem zorgt er alleen maar voor dat de andere problemen nog erger worden, waardoor de persoon die er last van heeft in een doolhof wordt geduwd, waar hij maar moeilijk uit kan ontsnappen.

Doorbreek de stilte

Dit onderwerp blijft op veel plekken nog altijd een taboe. Problemen met dwangmatige masturbatie worden vaak stilgehouden, en de mensen die er last van hebben, hebben vaak last van schaamte en het gevoel alsof ze er alleen voor en in staan, omdat ze hun ervaring met niemand kunnen delen.

Met het doel om hun ellende iets te verminderen, zijn ze vaak geneigd om terug te vallen op huismiddeltjes, advies van vrienden, of behandelingen die geen effect hebben en soms zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Ermee proberen te stoppen en beseffen dat het probleem niet weggaat, kan nog meer angst opwekken, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.

Masturbatie

Masturbatie is een gezonde en aanbevolen gewoonte, maar het kan voor sommige mensen ook een probleem worden waar ze hulp voor nodig zullen hebben. Indien je continu geplaagd wordt door gedachtes over masturbatie, het aantal keer dat je masturbeert lichamelijke problemen begint te veroorzaken, of je leven er negatief door beïnvloed raakt, is het tijd om de stilte te doorbreken en de hulp van een erkend deskundige in te schakelen.

“Obsessie gaat niet zelf op zoek naar problemen en corrigeert deze; het maakt problemen uit niets, voedt ze, maakt ze groter.”

-One False Move, Harlan Coben-


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.