Vijf mantra's voor meditatie om zeker eens uit te proberen
Mantra’s zijn woorden of zinnen die ons helpen een houding aan te nemen waarbij we meer geconcentreerd en gefocust zijn. Eeuwenlang hebben mensen dit type taalkundige formules gebruikt.
Bijna elke cultuur heeft speciale waarde gegeven aan bepaalde woorden of uitdrukkingen. In vele culturen hebben die zelfs een heilige betekenis.
Het woord ‘mantra’ is afkomstig uit het Sanskriet. Het is samengesteld uit twee wortels: ‘man’ wat geest betekent, en ‘tra’ wat bescherming betekent. De betekenis van het woord ‘mantra’ is dus bescherming van de geest.
Mensen die mantra’s gebruiken, zeggen dat de geest net als de zee is. Soms is de geest kalm, maar op andere momenten beweegt deze vol energie in de rondte. Dit gebeurt vooral wanneer iets de geest verandert. Dat kan een daad van anderen zijn of een storm.
Op die momenten moeten we de mantra’s gebruiken. Ze helpen ons tot rust te komen en verschaffen onze geest wat vrede.
“Ik geloof dat er in elk van ons een innerlijke kracht aanwezig is… Als je in verbinding komt met de Kracht binnenin jou, dan zal je in elk gebied van het leven vrijer zijn.”
-Louise L. Hay-
Het geheim van mantra’s
Er bestaan woorden, uitdrukkingen en geluiden die voor een grotere staat van ontspanning zorgen. Mantra’s zijn een waardevol hulpmiddel om vrede, rust en kracht te herstellen in periodes van grote onrust.
Zonder dat we zelf veel inspanningen leveren, raakt de geest gemakkelijk te opgewonden. Hij propt zich ook vol met geweld, angst en onrust. Wanneer we een mantra gebruiken, dan keert de geest terug naar zijn toestand van kalmte.
Mantra’s hebben vele positieve effecten. Dit zijn enkele voorbeelden:
- Ze helpen niveau’s van spanning en angst te verminderen.
- Bovendien brengen ze onze geest tot rust. Want ze helpen ons onze innerlijke conflicten te verlichten en onze zelfcontrole te verbeteren.
- Ze vergroten onze wilskracht en sterkte. Op die manieren helpen ze ons onze doelstellingen te bereiken.
- Mantra’s maken ook positieve gevoelens vrij, zoals geduld, empathie, gulheid enzovoort.
Op een bepaalde manier werken mantra’s net als onbewuste boodschappen. Hun inhoud is bedoeld voor ons onbewuste. Want ze stappen over de drempel van ons bewuste en dringen binnen in de diepste regionen van onze geest.
Dat is de manier waarop ze hun doel bereiken: ons in een toestand van positief bewustzijn brengen.
Klassieke mantra’s
Sommige mantra’s hebben al een lange traditie. De meest bekende mantra’s komen uit het boeddhisme en het hindoeïsme. In beide culturen heeft meditatie een diepe waarde.
Er bestaan vijf mantra’s die mensen al duizenden jaren gebruiken. Dit zijn ze:
- OM. Dit is de meest universele mantra. Eigenlijk zegt men dat deze mantra het geluid van het universum vertegenwoordigt. Het is het geluid van het begin, het fundamentele geluid, het geluid dat alle andere geluiden bevat.
- OM AH HUM. Wanneer we deze mantra uitspreken, reinigen we de ruimte waar we onze meditatie zullen doen. Bovendien helpt het geluid van deze mantra om onze concentratie te verbeteren.
- OM TARE TUTTARE. Deze mantra helpt om onze innerlijke kracht te focussen. We gebruiken het om innerlijke obstakels te verwijderen. Het moedigt ook moed en vertrouwen aan.
- OM NAMAH SHIVAYA. Deze mantra is afkomstig van de hindoes. We spreken het uit voor welzijn en gelukkig zijn.
- OM MANI PADME HUM. Dit is één van de krachtigste mantra’s. Het roept essentiële wijsheid en verbinding met het universum aan.
Het belangrijkste aspect van deze mantra’s is hun geluid. Boeddhisten dringen erop aan dat we niet te veel nadenken over wat ze betekenen. De essentie van dit alles zit hem in de klanken en de effecten die ze op ons bewustzijn hebben.
Persoonlijke mantra’s
Iedereen kan zijn eigen persoonlijke mantra’s creëren. Ze hoeven zelfs niet bedoeld te zijn voor meditatie. Je kan ze ook ontwerpen alleen om jezelf tot rust te brengen en kracht te geven.
Het zijn slechts woorden en korte zinnen die een speciale macht over ons hebben. Het maakt zelfs niet uit dat ze geen duidelijke betekenis hebben. Maar wat belangrijk is, is dat ze ons verbinden met een gevoel van vrede en kracht.
We geven enkele voorbeelden van mogelijke persoonlijke mantra’s: ‘GA VERDER’, ‘GROEI’, ‘IK STRAAL’, ‘IK VOEL ME GOED’, of vergelijkbare uitdrukkingen. Het beste wat je kan doen, is ze een tijdje gebruiken en ze dan veranderen. Want de herhaling doet de kracht van hun invloed op onze geest geleidelijk afnemen.
Deskundigen in dit gebied raden aan om het woord ‘NEE’ niet te gebruiken in een mantra. Ze zeggen dat dit woord het vermogen heeft ons te blokkeren. We moeten onze uitdrukkingen dus in positieve termen formuleren. In plaats van te zeggen ‘IK BEN NIET BANG’ moeten we met kracht zeggen: ‘IK BEN DAPPER’.
Laten we niet vergeten dat de waarde van een mantra voornamelijk ligt in het vermogen om te verbinden met de innerlijke kracht die we al bezitten.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Alvarez-Perez, Y., Rivero-Santana, A., Perestelo-Perez, L., Duarte-Diaz, A., Ramos-Garcia, V., Toledo-Chavarri, A., … & Serrano-Aguilar, P. (2022). Effectiveness of mantra-based meditation on mental health: A systematic review and meta-analysis. International journal of environmental research and public health, 19(6), 3380. https://www.mdpi.com/1660-4601/19/6/3380
- Chu, L. C. (2010). The benefits of meditation vis‐à‐vis emotional intelligence, perceived stress and negative mental health. Stress and Health: Journal of the International Society for the Investigation of Stress, 26(2), 169-180. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/smi.1289
- Dudeja, J. P. (2017). Scientific analysis of mantra-based meditation and its beneficial effects: An overview. International Journal of Advanced Scientific Technologies in Engineering and Management Sciences, 3(6), 21-26. https://www.researchgate.net/publication/318395933_Scientific_Analysis_of_Mantra-Based_Meditation_and_its_Beneficial_Effects_An_Overview
- Pal, R., Heyat, M. B. B., You, Z., Pardhan, B., Akhtar, F., Abbas, S. J., … & Acharya, K. (2020, December). Effect of Maha Mrityunjaya HYMN recitation on human brain for the analysis of single EEG channel C4-A1 using machine learning classifiers on yoga practitioner. In 2020 17th International Computer Conference on Wavelet Active Media Technology and Information Processing (ICCWAMTIP) (pp. 89-92). IEEE. https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/9317384