Mantelzorg: het goed doen is niet makkelijk

Mantelzorg: het goed doen is niet makkelijk

Laatste update: 23 januari, 2018

Op een dag kan het zo zijn dat je ouders opeens niet meer in staat zijn om alles alleen te doen. De mensen die altijd onoverwinnelijk leken, bevinden zich nu in een fase van het leven die we ouderdom noemen, en jij moet voor hen zorgen.

Plotseling moet jij verantwoordelijkheden op je nemen die je niet wilde hebben. Verantwoordelijkheden waarvan je dacht dat je ze nooit zou hoeven dragen.

Maar je houdt van hen, en ze hebben je zoveel gegeven. Hoe kun je niet voor hen zorgen nu ze je nodig hebben?

Na alle offers die ze hebben gebracht om je een goed leven te geven… De waarheid is dat je bang en gefrustreerd raakt over het feit dat je je in deze situatie bevindt. Betekent dit dat je een slechte dochter of zoon bent?

“Help een man bij het dragen van zijn last, maar help hem niet bij het neerleggen ervan.”

-Pythagoras-

De stress van mantelzorg

Jezelf in de taak als mantelzorger storten voor iemand die niet alleen kan zijn, kan een hoop stress betekenen.

Aan de ene kant hebben we te maken met een geliefd persoon die niet meer is wie hij vroeger was. We zien hoe problemen steeds weer opduiken. Gedrags- en geheugenproblemen, maar ook lichamelijke en mentale achteruitgang.

We moeten deze persoon dus voortdurend in de gaten houden. We moeten zijn voedselinname en persoonlijke hygiëne onder controle houden.

Dat is misschien niet altijd even prettig, dus raken we geïrriteerd. We doen het dus apathisch, en eigenlijk gewoon niet zo goed.

Vrouw die oudere vrouw helpt met het innemen van haar medicijnen als voorbeeld van mantelzorg

En de stress stopt niet bij de mantelzorg. Het strekt zich ook uit tot andere gebieden van ons leven. We kunnen ook problemen ondervinden op ons werk, in onze financiën en relaties of familieproblemen ervaren.

De kosten van mantelzorg

Een toename van stress kan emotionele, sociale en fysieke problemen veroorzaken voor de mantelzorger.

Het is normaal dat er negatieve emoties zijn zoals angst, woede of verdriet. Of zelfs een gevoel van schuld, of een gevoel dat de situatie te veel voor ons is.

Schuld om ergens anders te willen zijn waar geen mantelzorg nodig is. Deze dingen botsen met onze morele verplichtingen om voor onze ouders te zorgen.

“Het vragen om hulp in nood, ook al is dit maar een klein beetje, helpt enorm.”

-Mateo Aleman-

Anderzijds kan het ook onze relaties ondermijnen. Of het nu gaat om het feit dat we geen tijd hebben om dingen met andere mensen te doen, of om het creëren van conflicten als we onze stress op hen afreageren. Dan begint de neerwaartse spiraal pas echt.

Op fysiek niveau zijn er eindeloze problemen die zich kunnen voordoen. Van verschillende psychofysiologische stoornissen (dat wil zeggen, lichamelijke aandoeningen die veroorzaakt of verergerd worden door emotionele en psychologische factoren), tot problemen die verband houden met het moeten zorgen voor iemand anders.

Wat kan helpen om de lasten van de mantelzorger te verlichten?

In de huidige wereld zijn er veel mensen die voor hun ouders zorgen. Waarom lijden we niet allemaal aan de psychologische, sociale en fysieke problemen die we net bekeken hebben?

Omdat de middelen en situaties van iedereen enorm verschillend zijn, net als bij elke andere psychische aandoening.

Zoon en vader die samen eten als voorbeeld van mantelzorg

Strategieën om om te gaan met stress zijn uiterst belangrijk om ons te beschermen tegen uitputting. Het is namelijk niet zozeer wat er gebeurt, maar meer wat we doen en hoe we ermee omgaan.

Verdrinken in zelfmedelijden over hoe slecht we het hebben of proberen om de situatie te vermijden, zal ons niet helpen.

“Er komt een prachtige energie vrij die samengaat als we iemand helpen.”

-Mary Lou Cook-

In plaats daarvan is het beter om op zoek te gaan naar de beste optie en daarnaar te handelen zonder bang te zijn dat we het zullen verknoeien. Weet je, wie maakt er nu geen fouten? En weet je niet meer dat dat is hoe we leren?

Maar naast hoe iemand de situatie beheert, kunnen we ook een andere grote bron van hulp niet vergeten. We hebben het over sociale steun.

Maak gebruik van je andere relaties, vraag om hulp bij verschillende taken, vraag om begrip en liefde… het kan je last echt verlichten. Zorg voor jezelf zodat je voor anderen kunt zorgen!

Afbeeldingen eigendom van Jake Thacker, JD Mason and Cathal Mac An Bheatha.  Wellicht ook interessant voor jou

Zorg voor jezelf om voor anderen te kunnen zorgen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zorg voor jezelf om voor anderen te kunnen zorgen

Zorg voor jezelf. Als jij je tijd wijdt aan het verzorgen van anderen, dan zou je goed moeten letten op je eigen gezondheid, dit is van fundamentee...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.