Manieren om het gebruik van sociale netwerken door tieners in de hand te houden

Het gebruik door tieners in sociale netwerken speelt vaak een belangrijke rol in de evolutie van deze fase. De risico's zijn aanzienlijk. Onderwijs is dus de beste preventieve interventie in situaties zoals pesten.
Manieren om het gebruik van sociale netwerken door tieners in de hand te houden

Laatste update: 29 januari, 2024

Het artikel van vandaag gaat over het gebruik van sociale netwerken door tieners. Dit komt omdat alles wat daar gepubliceerd wordt een grote invloed heeft op de sociale koers. Er zijn tegenwoordig maar weinig mensen die geen mobiele telefoon van de laatste generatie hebben. Dit is een van de bekendste smartphones.

Het artikel van vandaag gaat over het gebruik van sociale netwerken door tieners. In veel gevallen is het al een ingewikkelde fase door andere omstandigheden. Wat sociale netwerken doen is de moeilijkheid vergroten. Kan het gebruik omslaan in misbruik?

Een vereniging voor kindergeneeskunde, de AEPED, legt uit dat een juist gebruik van sociale netwerken door tieners de donkere kant ervan kan omzeilen. Dat wil zeggen, het deel waarin pesten, kinderlokkerij of sexting jongeren beïnvloeden.

De vereniging geeft aan dat “5,8 procent van de adolescenten tussen 12 en 16 jaar oud af en toe te maken krijgt met pesterijen op sociale netwerken. 1,8 procent ervaart het vaak.”

Hoe kun je deze risico’s minimaliseren? Nou, dit is waar ouders, opvoeders en elke professional die in contact staat met adolescenten in het spel komen. Een intelligente interventie houdt in dit opzicht educatie in, nooit een verbod.

Het gaat er niet om tieners weg te houden van sociale media, maar om ze bewust te maken van de gevolgen van hun acties op deze websites (Engelse link). Als het gaat om pesten, moet de interventie zich richten op de pesters. Zij moeten heropgevoed worden, niet de slachtoffers.

“Mensen die lachen terwijl ze alleen zijn, werden vroeger gek genoemd, totdat we smartphones en sociale media uitvonden.”

-Mokokoma Mokhonoana-

Kinderen met hun mobieltjes

Toegangscontrole

Zoals de AEPED zei, waarom zouden kinderen jonger dan 14 jaar de nieuwste generatie mobiele telefoons moeten krijgen? Het belangrijkste in deze fase van hun leven is niet dat ze aan een scherm gekluisterd zitten. Ze zouden interactie met anderen moeten hebben om hun communicatievaardigheden te ontwikkelen. Een mobiele telefoon waarmee ze naar huis kunnen bellen als dat nodig is, is genoeg.

Dit zijn geen dwingende redenen om tieners de nieuwste generatie mobiele telefoons te geven. Verzoeken om pikante foto’s, afbeeldingen die worden geüpload naar sociale netwerken met beledigende opmerkingen, toegang tot sociale netwerken voor volwassenen of video’s die ze niet mogen zien…

De manier om te voorkomen dat tieners hieraan worden blootgesteld is heel eenvoudig: geef tieners niet de nieuwste generatie mobiele telefoons, want die hebben ze niet nodig.

De AEPED legt ook uit dat “Ongeveer 80 procent van de gevallen van cyberpesten het digitale verlengstuk is van face-to-face pesten” (Engelse link). Dit is echter alleen mogelijk als tieners toegang hebben tot sociale netwerken. Anders zou het niet voorkomen.

Ook is het niet opgroeien met dit soort technologie positief, omdat niemand die het nooit heeft gebruikt het gebrek eraan zal opmerken. Ze zullen niet aan een scherm gekluisterd zitten en in plaats daarvan meer stimulerende activiteiten ondernemen.

Het gebruik van sociale netwerken door tieners

Waarom het gebruik van sociale netwerken door tieners toestaan? Waarom zou je een 13-jarige een mobiele telefoon geven en hem toegang geven?

Esther Aren (kinderarts op de afdeling Adolescentengeneeskunde van La Paz en expert op het gebied van nieuwe technologieën van de AEP) legt het uit. “Om je te registreren op WhatsApp moet je 16 jaar of ouder zijn. Om je te registreren op Instagram moet je 14 jaar of ouder zijn”.

Dus wat is er aan de hand? Nou, het is een formaliteit die iedereen kan omzeilen. Dit komt omdat deze bedrijven niet echt de leeftijd van nieuwe gebruikers controleren voordat ze hen een account geven.

Ouders zijn degenen die uiteindelijk deze rol moeten spelen. De benchmark die door de grote bedrijven is ingesteld, hoe stom het ook mag lijken, geeft ouders een waardevol hulpmiddel om grenzen te stellen met hun kinderen. Naast het opvoeden met betrekking tot het gebruik van sociale netwerken door tieners, kunnen ze ook het respect voor de regels benadrukken.

Aandacht besteden aan het gebruik van sociale netwerken door tieners en misbruik van mobiele telefoons

Het is essentieel voor ouders om zich bewust te zijn van en aandacht te besteden aan het mogelijke misbruik van mobiele telefoons door tieners die ouder zijn dan 14 jaar. Vooral als ze al toegang hebben tot sommige sociale netwerken.

Je weet waarschijnlijk al hoe snel de tijd voorbij gaat als je voor een scherm zit. Ze moeten dus detecteren of de jongeren na het eten al een half uur op de mobiele telefoon zitten of dat ze niet aan tafel komen omdat ze aan het scherm gekluisterd zitten.

Verder moeten tieners hun mobiele telefoons op een plek bewaren waar ze er niet bij kunnen als ze ze niet gebruiken. Tenminste in het begin, zodat ze later het gebruik ervan kunnen reguleren als ze niet thuis zijn.

Ouderlijk toezicht op mobiele telefoons kan ook een goed idee zijn om ervoor te zorgen dat ze het goed doen. Er zal echter geen probleem zijn en misschien is het zelfs niet nodig zolang ze zorgen voor een goede technologische opvoeding. Vertrouwen is de sleutel.

Tiener kijkt naar mobieltje

Communicatie is belangrijk om gevallen van intimidatie op te sporen

Vertrouwen en communicatie werken samen. Het is dus veel gemakkelijker voor volwassenen om een probleem te herkennen en in te grijpen als de communicatiekanalen open blijven. Wat is de juiste handelwijze? Breng de situatie onder de aandacht van de plaatselijke politie.

Waarom is het zo belangrijk dat kinderen onder de 14 jaar beperkte toegang tot internet hebben? Omdat hun emotionele hulpbronnen ook beperkt zijn. In deze context kunnen ze in situaties terechtkomen die hun vermogen om ermee om te gaan ver te boven gaan.

In dit verband is het ook goed om de wet te kennen. Er zijn wetten die gelden als de minderjarigen 14 jaar of ouder zijn. Deze leeftijd is ook belangrijk als het gaat om verantwoordelijkheid voor de wet.

Jongeren leren al op jonge leeftijd in contact te komen met technologie. Bijvoorbeeld als hun ouders een video of spelletje afspelen op hun mobiele telefoon om hen van jongs af aan te vermaken. Later is de straf om ze weg te halen van de technologie.

Deze twee benaderingen zijn echter veel gebruikelijker dan technisch onderwijs. In dit opzicht is onderwijs in het gebruik van sociale netwerken door tieners een uitdaging, misschien wel de grootste voor ouders met kinderen in deze fase.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.