Makkelijker beslissingen nemen door opties te beperken

Hoe meer opties je hebt, hoe moeilijker het is om een beslissing te nemen. In dit artikel delen we daarom enkele tips en trucs om het nemen van beslissingen makkelijker voor je te maken.  
Makkelijker beslissingen nemen door opties te beperken

Laatste update: 24 april, 2019

Denk je dat het aantal opties waar je uit kunt kiezen invloed heeft op je besluitvormingsproces? Denk je dat je hersenen alle mogelijke opties in overweging nemen? Zou beslissingen nemen denk je makkelijker zijn als je minder opties zou hebben? In dit artikel proberen we antwoord te geven op deze vragen.

Stel je voor dat je naar een restaurant gaat waar je vervolgens uit wel meer dan 100 gerechten kunt kiezen. Of dat je graag een avondje naar de bioscoop wil maar er wel meer dan 50 films draaien . Hoe lang zou je er dan over doen om een beslissing te nemen? Denk je dat je uiteindelijk tevreden zult zijn met je keuze?

In de meeste gevallen vergemakkelijkt het hebben van minder opties het besluitvormingsproces. Dit komt omdat het hebben van minder opties ook betekent dat je over minder mogelijke scenario’s hoeft na te denken.

Mogen je keuzes jouw hoop weerspiegelen, niet je angsten.”

-Nelson Mandela-

Nieuwe technologieën zijn hierop gericht. Ze filteren informatie zodat deze beter is afgestemd op jouw smaak. Bovendien brengen ze eenvoudigere opties naar de voorgrond of verdelen ze je opties in categorieën. Hierdoor wordt het makkelijker voor je om een beslissing te nemen. Dit doen ze zodat je hersenen minder tijd nodig hebben om tot een besluit te komen.

Bovendien betekent het hebben van minder opties ook dat we eerder voor de optie zullen gaan die voor ons het beste is. Nieuwe technologieën zijn op die manier ontworpen omdat het heel goed aansluit op de belangen van onze consumptiemaatschappij.

Men wil duidelijk niet dat we vast blijven zitten in een besluitvormingsproces. Een goed voorbeeld hiervan zijn die ‘speciale’ aanbiedingen voor het eerste X-aantal bestellingen.

Jongen met te veel opties

Het FOBO-fenomeen

FOBO is een acroniem voor ‘fear of better options’, oftewel angst voor betere opties. Dit fenomeen verwijst naar de neiging om het nemen van een bepaalde beslissing uit te stellen omdat we per se voor de beste optie willen kiezen.

Hoe meer tijd we hebben, hoe meer opties we kunnen verkennen en hoe groter de kans wordt om het perfecte alternatief te vinden. In veel gevallen zorgt dit fenomeen er echter alleen maar voor dat we beslissingen die we eigenlijk vandaag al kunnen nemen blijven uitstellen tot morgen.

Naast de angst om de beste optie mis te lopen, zijn we ook geneigd deze strategie te herhalen omdat deze op een veranderlijke manier wordt versterkt.

Tegelijkertijd zijn er ook situaties waarin we alsmaar blijven nadenken over beslissingen die we reeds genomen hebben (we denken nog steeds aan auto’s of wasmachines, ook al hebben we er al een gekocht). En wanneer er dan een betere optie aan ons voorbij komt (technologische vooruitgang), voelen we ons volledig overweldigd.

Maximaliserende mensen

In de jaren ’50 onderscheidde psycholoog en socioloog Herbert Simon twee soorten mensen in termen van besluitvorming. Aan het ene uiteinde van het spectrum vinden we de maximaliserende mensen.

Dit zijn mensen die elke optie onderzoeken totdat ze de beste opties hebben gevonden. Aan het andere uiteinde vinden we mensen die voornamelijk gericht zijn op tijdelijke tevredenheid. Hoewel maximaliserende mensen meestal de beste beslissingen nemen, kunnen ze ook in de val lopen van het FOBO-fenomeen.

FOBO kan leiden tot stress, depressie, ontevredenheid en een gebrek aan welzijn, omdat het het onmogelijk voor ons maakt om beslissingen te nemen. Het zorgt ervoor dat we voortdurend naar nieuwe mogelijkheden blijven zoeken.

Dit maakt het voor onze hersenen onmogelijk om te ontspannen en te genieten van de gekozen optie. Het hebben van meer opties betekent daarom niet altijd dat we betere beslissingen zullen nemen of dat we meer tevreden zullen zijn met de beslissing die we nemen.

In een onderzoek uit 2012 kwamen onderzoekers tot de conclusie dat maximaliserende mensen het meest ontevreden zijn nadat ze een beslissing hebben genomen. Dit komt omdat ze voortdurend aan hun beslissing twijfelen. Kortom, na al die overwegingen zijn ze nog steeds onzeker over hun beslissing.

Elke keer dat je een keuze moet maken, is het beste wat je kunt doen het juiste, het een na beste is het verkeerde, en het ergste wat je kunt doen is niets.

-Theodore Roosevelt-

Man die over verlaten weg loopt

Hoe kun je betere beslissingen nemen?

Je kunt het besluitvormingsproces vereenvoudigen door drie basisstappen te volgen die ervoor zorgen dat je je opties beperkt waardoor je makkelijker beslissingen kunt nemen:

  • De eerste stap is het verduidelijken van de vraag ‘Wat wil ik bereiken?’ Deze vraag helpt je om je opties te beperken tot alleen de opties die je dichterbij je gewenste doel brengen.
  • De tweede stap is om na te denken over de volgende stappen die de opties die je hebt inhouden. Welke hulpmiddelen heb ik nodig? Hoeveel tijd heb ik? Ben ik gemotiveerd genoeg om deze beslissing te nemen en dit pad te kiezen? Wat is de eerste stap die ik moet zetten? Deze tweede stap helpt je om een plan op te stellen waaraan je je kunt houden om sneller tot een besluit te komen.
  • De laatste stap is om te onderzoeken welke voordelen de beslissingen die je kunt nemen op de lange en korte termijn bieden. Tijdens deze stap moet je de voor- en nadelen achterhalen van de mogelijkheden die je hebt. Op deze manier voorkom je dat je beslissingen neemt op basis van je huidige emoties en onmiddellijke behoeften. Je moet je afvragen hoe een bepaalde beslissing je leven over een paar maanden of over een paar jaar zal beïnvloeden.

Deze eenvoudige stappen zullen je besluitvormingsproces bevorderen, zodat je betere beslissingen kunt nemen die je dichter bij je doel brengen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.