Maakt onaantrekkelijk zijn het moeilijk om een partner te vinden?

Maakt onaantrekkelijk zijn het moeilijk om een partner te vinden?

Laatste update: 31 augustus, 2018

Helaas is het antwoord op deze vraag ‘ja’. Volgens de huidige schoonheidsnormen onaantrekkelijk zijn maakt het iets moeilijker om een ​​partner te vinden. Het goede nieuws is echter dat deze kleine barrière je ook voorbereidt. Als je het echt graag wilt en ook bereid bent om er iets meer moeite voor te doen, dan kun je een geweldige partner vinden. Maar het is allemaal aan jou.

Liefde is vaak net een supermarkt, met vraag en aanbod. De meest populaire producten zijn aantrekkelijk en krijgen veel meer erkenning. Hoewel we er in die termen zelden over spreken, en hoewel het niet prettig is om de liefde te ontdoen van haar romantische en onschuldige uiterlijk, is het in werkelijkheid echter zo dat we als mensen allemaal worden beïnvloed door een reeks biologische wetten. Deze wetten begunstigen sommige mensen meer dan anderen.

Degenen die qua uiterlijk een groter aanbod hebben, hebben het vaak iets makkelijker op de liefdesmarkt, daar bestaat geen twijfel over. Maar als je het makkelijker hebt, heb je het niet altijd beter. Heel vaak kan dit schijnbare gemak iemand juist tegenwerken. Waardoor zijn zwakheden veranderen in zijn sterkste punten. Zoals José Ortega y Gasset namelijk zegt…

“De schoonheid die aantrekt, valt zelden samen met de schoonheid waardoor we verliefd worden.”

-José Ortega y Gasset-

Fysieke aantrekkingskracht: een verlangen voor velen die geloven dat zij het niet hebben

Fysieke aantrekkingskracht is een arbitrair attribuut. De definitie ervan zegt meer over de persoon die het waarneemt dan de persoon die wordt waargenomen. Het hangt niet af van de inspanning van de persoon, maar van verschillende anatomische normen, vooral met betrekking tot iemands gezicht. Tegelijkertijd heeft elke cultuur een enigszins eigen definitie van wat mooi is en wat niet. Om die reden wordt het de heersende factor.

Man die niet weet wat onaantrekkelijk zijn inhoudt

Fysieke schoonheid heeft niet echt invloed op de samenleving. Het maakt niet uit of mensen mooi zijn of niet. Uiteindelijk draagt ​​hun uiterlijk weinig bij tot de vooruitgang van de mensheid als geheel. In feite hebben we een grote groep prachtige beroemdheden die minder bijdragen aan ware schoonheid dan de kleinere groep genieën, denkers en helden.

Sommige mensen worden mooi geboren en anderen maken zichzelf mooi. In deze tijden kan aantrekkelijkheid zelfs worden gekocht. Het fysiek herontwerpen van een persoon is tegenwoordig een zeer reële mogelijkheid. Het wordt bereikt in operatiekamers, in sportscholen en met behulp van duizenden producten en procedures.

Tegelijkertijd zijn mensen vaak erg veel bezig met hoe aantrekkelijk ze zijn, hoe transcendentaal dit ook mag zijn voor de evolutie van de samenleving. Sterker nog, er zijn zelfs mensen die zich er erg veel zorgen over maken. Anderen vallen in een put van depressie en weer anderen doen hun uiterste best om zich te verzetten tegen de verlangens van hun lichaam om hun figuur te kunnen behouden.

Onaantrekkelijk zijn en relaties

Fysieke aantrekkelijkheid is iets dat, zoals de term al aangeeft, voordelen trekt en biedt. Het wordt aantrekkelijk genoemd omdat het een magneet is voor de aandacht van anderen. In dit opzicht kan het het vinden van een partner vergemakkelijken. Bovendien wordt het vaak gezien als een teken van status, van waarde, om deel uit te maken van een mooi koppel. Dit geldt vooral in bepaalde culturen. Daarnaast maakt het het makkelijker om erotische impulsen aan te wakkeren. Dat is een echte barrière voor mensen die vrij onaantrekkelijk zijn.

Als mensen die onaantrekkelijk zijn hun kansen op het vinden van een partner willen vergroten, kunnen ze hiervoor kiezen uit twee opties. De ene optie is om jezelf een ​​slachtoffer te laten worden van de logica van de maatschappij, en de andere optie is om deze logica te omzeilen. Degene die zichzelf een slachtoffer laat worden van zijn situatie, laat zijn armen zakken en kruipt terug in zijn omhulsel. Hierdoor zal hij niet alleen lichamelijk onaantrekkelijk zijn, maar vaak ook sociaal gedrag ontwikkelen dat hem nog onaantrekkelijker maakt. Degene die echter sterk genoeg is om de uitdaging aan te gaan, bouwt aan zijn eigen logica waarin hij er met zijn houding in weet te slagen om ervoor te zorgen dat andere mensen de eigenschappen zien die hem wel aantrekkelijk maken.

Jongen en een meisje die onaantrekkelijk zijn maar elkaar toch hebben gevonden

Tot slot…

Eén ding is zeker: hoewel fysieke aantrekkelijkheid de deur naar relaties gemakkelijker opent, maakt het het niet makkelijker om een relatie in stand te houden. Het is alleen een voordeel in het begin. Het kan zelfs een probleem zijn voor iemand die lichamelijk aantrekkelijk is om daarnaast ook andere eigenschappen te hebben die de aantrekkelijkheid waarmaken. En als hij deze eigenschappen niet heeft, zal hij uiteindelijk niet voldoen aan de verwachtingen van zijn partner. In deze zin eindigen relaties soms net zo gemakkelijk als ze begonnen.

In werkelijkheid is schoonheid vaak slechts een absolute waarde in de geest van sommige adolescenten. Vaak in de geest van mensen die ernstige complexen hebben of die erg geïsoleerd zijn.

De wereld zendt veel boodschappen uit die erop gericht zijn ons te laten geloven dat het leven alleen draait om het mooie, het rijke en het machtige. Deze boodschappen worden gevoed door mensen die economisch profiteren van degenen die erin geloven, die bijna oneindig bereid zijn om van alles op te offeren om die schoonheid te krijgen die een crème of een duur fitnessapparaat zogenaamd kan waarmaken.

Ja, lichamelijk onaantrekkelijk zijn kan het moeilijker maken om een partner te vinden. Maar het is geen belemmering om liefde te geven en liefde te ontvangen. Het is ook niet het enige dat anderen naar je toe kan trekken of van je weg kan duwen. Er zijn veel meer dingen waarover we meer controle hebben, zoals onze houding of persoonlijkheid. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.