Luister naar je emoties

Luister naar je emoties

Laatste update: 11 december, 2016

Je emoties hebben controle over alles wat je denkt en doet. Bovendien kunnen ze emotionele en lichamelijke pijn opwekken als je geen aandacht aan ze besteedt. Het goede nieuws is dat je emoties je ook kunnen helpen om erachter te komen wat wel en niet werkt in je leven.

Het maakt niet uit of je jezelf ziet als een zeer gevoelig en emotioneel persoon of als iemand die juist vrij rationeel en logisch is ingesteld. Emoties kunnen jou vormen als persoon. Maak gebruik van je gevoelens, zodat je verder kunt gaan zonder dat je emoties volledig controle over je krijgen.

“Gevoelens kunnen echter niet genegeerd worden, het maakt niet uit hoe oneerlijk of onaangenaam ze ook aanvoelen.”

 -Anne Frank-

Er bestaan geen negatieve emoties

We hebben geleerd om onze gevoelens in te delen als goed of slecht. In werkelijkheid is het echter zo dat elke emotie een belangrijke rol speelt in je leven.

Wat zou er gebeuren als angst er niet voor zou zorgen dat je de behoefte hebt om hetgeen je liefhebt te beschermen? Waar zou je nu zijn in je leven als je niet bang zou zijn om fouten te maken?

We verwarren het op negatieve of destructieve wijze uiten van emoties met emoties zelf. De manier waarop we onze emoties uiten, kan onszelf en de mensen om ons heen veel schade toebrengen. Wanneer je bepaalde gevoelens echter blokkeert en niet naar ze luistert, dan zul je lange tijd op dezelfde plek vast blijven zitten.

Liefde en angst: twee basisemoties in het leven

Liefde en angst beheersen alles wat je ervaart. De rest van de emoties die je ervaart zijn eigenlijk slechts variaties van deze twee basisemoties.

De emoties die voortkomen uit angst zijn: woede, controle, droefheid, depressie, verwarring, pijn, eenzaamheid, schuldgevoel en schaamte. De emoties die voortkomen uit liefde zijn: vreugde, blijdschap, voorzichtigheid, compassie, eerlijkheid en tevredenheid.

Dit zijn onze basisemoties. Alle andere emoties zijn slechts simpele variaties van de intensiteit van deze basisemoties. Woede kan bijvoorbeeld worden geuit als walging wanneer het licht aanwezig is en als ergernis wanneer je op ontploffen staat.

 “Je moet naar je hoofd luisteren om je hart te laten spreken.”

-Marguerite Yourcenar-

Leer je emoties te identificeren

Om het bericht dat je emoties op je over willen brengen te begrijpen, moet je eerst weten wat je eigenlijk voelt. Hoe vaak is het wel niet voor gekomen dat je niet wist wat je nu precies voelde? Anders gezegd, je wist niet wat er in je gaande was en waarom.

Gevoel

Om je emoties te kunnen herkennen, moet je de tijd nemen om je op jezelf te richten. Richt je aandacht op wat je voelt en vraag jezelf het een en ander af over jezelf. Misschien kun je zelfs enkele lichamelijke kenmerken die verbonden zijn aan wat je voelt identificeren.

Let op je gevoelens en gedachten

Onze gedachten houden onbewust bepaalde patronen aan. Probeer gedurende de dag eens te analyseren wat er gaande is in je hoofd. Hierdoor kun je je gemakkelijker bewust worden van waar je van houdt en wat je haat.

Probeer als het mogelijk is deze gedachten en de emoties die ze in je opwekken bij te houden. Als je dit een paar maanden volhoudt, zal het op een gegeven moment veel makkelijker voor je zijn om je bewust te zijn van wat je voelt.

“Alles wat we zijn is het gevolg van wat we hebben doorgemaakt; het is ontstaan in onze gedachten en bestaat uit onze gedachten.”

-Buddha-

Identificeer je ‘kleine en onbelangrijke pijntjes’

Welke kleine dingen doen jou eigenlijk pijn, maar zie je toch als onbelangrijk?

Veel mensen hebben de gewoonte om bepaalde kwetsende dingen veel minder belangrijk te maken. Vaak komt dit doordat we het idee hebben dat deze dingen hierdoor minder macht over ons zullen hebben, terwijl ze hierdoor eigenlijk juist alleen maar macht over ons krijgen. Onze pijn bagatelliseren en negeren zal er alleen maar voor zorgen dat het groter wordt.

Sommige van deze kleine pijntjes zijn misschien al vanaf dat je klein bent bij je. Dit zijn emoties die veel problemen kunnen veroorzaken wanneer je volwassen wordt. Je zult niet verder kunnen gaan met je leven tot je deze emoties onder ogen komt en erkent.

Verdriet

Wees specifiek over de emoties die je ervaart

Vaak halen we onze emoties door elkaar, omdat we alleen maar algemene termen gebruiken om over ze te praten.

Een voorbeeld hiervan is depressie. Misschien merk je dat er afstand ontstaat tussen jou en je dierbaren, dat je spirituele eenzaamheid, verveling of een gebrek aan betekenis in je leven ervaart. Wanneer iemand je hier naar zou vragen, zou je waarschijnlijk simpelweg zeggen dat je depressief bent. Zoals je echter kunt zien, bestaan er een hoop verschillende vormen van en oorzaken voor depressie. Door de redenen achter je gevoelens te begrijpen, zal het veel makkelijker zijn om ze op te lossen.

Probeer daarom concreet en specifiek te zijn wanneer je je gevoelens omschrijft. Hierdoor zul je jezelf beter leren kennen en beter met jezelf verbonden zijn.

Leer goed om te gaan met je emoties

Wees niet bang voor je emoties. Probeer ze niet tegen te gaan, aan ze te ontsnappen of ze te blokkeren. Verwelkom je emoties, ervaar ze en begrijp ze. We zijn met deze emoties geboren. Onze emoties zijn niet goed of slecht. Ze zijn simpelweg deel van ons.

Met tijd zul je merken dat je emoties steeds meer verdwijnen wanneer je jezelf toestaat ze te ervaren en gebruiken. Doe gewoon je ogen dicht en probeer je emoties zo diep mogelijk te voelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.