Lijd jij aan een verborgen depressie?

mei 21, 2018

Verborgen depressie is iets waar niet vaak over wordt gesproken. Dit is een zeer zorgwekkend gegeven als we bedenken dat gevallen van depressie wereldwijd meer zijn toegenomen dan de meeste andere ziekten en aandoeningen. De symptomen blijven echter vaak onopgemerkt, zelfs voor de persoon die eraan lijdt.

Er kunnen over de hele wereld veel mensen zijn die echt hulp nodig hebben, maar die zich hier zelf nog niet van bewust zijn geworden. Het probleem is dat een problematische mentale of emotionele gemoedstoestand in de meeste gevallen complexer en acuter wordt als deze niet op tijd wordt behandeld. Bovendien kan het natuurlijk allerlei negatieve symptomen veroorzaken. Die vervolgens invloed hebben op de sociale en fysieke gezondheid van de persoon.

“Grootmoedige daden en warme baden zijn de beste remedies tegen depressie”.

Dodie Smith

Het is belangrijk om gevoelens van een gebrek aan acceptatie of juist gevoelens van teleurstelling niet over het hoofd te zien, wanneer er hier sprake van is. Beschouw dit soort gevoelens niet als een vijand. Ze kunnen je waarschuwen voor een dieperliggend probleem. Ook is het belangrijk om de volgende symptomen, die typische symptomen van een verborgen depressie zijn, niet te negeren.

Vast willen blijven zitten in een routine, een teken van verborgen depressie

Mensen hebben de neiging routines te vormen om hun leven gemakkelijker te maken. Vooral om taken te vereenvoudigen die sowieso al iets routineuzer van aard zijn. Als elke dag compleet anders zou zijn dan de vorige, dan zou het ons veel te veel mentale energie kosten om ons hier voortdurend aan aan te passen. Routine is in principe positief als het gaat om handelingen die geen nieuwe benadering of invalshoek vereisen. Het is ook heel normaal dat we de drang hebben om te zoeken naar stabiliteit in de belangrijkste aspecten van ons leven.
Man die lijdt aan verborgen depressie

Onze routine wordt problematisch als deze verveling veroorzaakt of ervoor zorgt dat alles stagneert. Er kan sprake zijn van een verborgen depressie als de routine waar we ons aan vastklampen geen welzijn in ons leven genereert. En ook wanneer elke verandering afkeer of irritatie opwekt. Het moet als een probleem worden gezien als je de neiging hebt om de tijd gewoon voorbij te laten gaan vanwege een gebrek aan interesse of een gebrek aan vertrouwen in de veranderingen om je heen.

De drang om voortdurend te liegen

Mensen die vaak liegen over eenvoudige kwesties die verband houden met hun leven, kunnen ook last hebben van een verborgen depressie. Op de vraag hoe het met ze gaat, geven ze altijd als antwoord dat alles goed gaat. Ook al is dit antwoord verre van waar. Als mensen reageren op het feit dat ze ‘laks’ lijken, zullen ze gewoon zeggen dat ze moe zijn. Ze proberen gesprekken over hun ware gemoedstoestand te ontwijken. Ze verzinnen soms verhalen over wat ze in hun vrije tijd doen.

Het is heel normaal dat ze een excuus verzinnen wanneer er plannen worden gemaakt. Ze zijn bang voor sociale bijeenkomsten. En hoewel hun routine saai is, zijn ze eigenlijk bang om iets anders dan normaal te doen. Ze willen niet dat anderen weten hoe het nu echt met ze gaat. Ze verbergen deze informatie opzettelijk omdat ze weten dat er iets niet klopt. Maar ze willen dit toch graag verborgen houden.

Zich ongemakkelijk voelen in het gezelschap van andere mensen

Mensen met een verborgen depressie hebben de neiging om eenzaam te zijn. Systematische isolatie, zonder duidelijk doel, is een onmiskenbaar teken dat er iets mis is met onze emoties. In dit geval is het niet dat deze mensen verlegen of introvert zijn, maar dat het ze irriteert om iemand aan hun zijde te hebben.

Het gezicht van een meisje van twee kanten

De meeste gesprekken waar ze bij betrokken zijn, zijn eigenlijk vrij oppervlakkig of kunstmatig van aard. Alsof ze geprogrammeerd zijn en met voorbedachten rade worden gevoerd, in plaats van natuurlijk. Mensen met een verborgen depressie praten alleen over algemene onderwerpen, onderwerpen die hen niet persoonlijk raken. Als iemand meer wil weten over hun leven, niet alleen beleefd probeert te doen en een vertrouwensrelatie begint, dan proberen ze om het gesprek heen te draaien. Ze laten duidelijk merken​​ dat ze niet willen dat anderen te dicht bij ze in de buurt komen. Ze kunnen glimlachen en vriendelijk zijn. Ze zetten echter altijd een barrière op als anderen hen beter proberen te leren kennen.

Overmatige consumptie van stimulerende middelen

Ee is nog een symptoom dat ons kan waarschuwen voor een verborgen depressie. Het overmatig gebruik van bepaalde stimulerende middelen. Degenen die lijden aan dit probleem, zonder het te beseffen, proberen hun gevoel van leegte en desinteresse te compenseren. Dit met behulp van chemische en biologische stimuli die hen in staat stellen zich een beetje beter te voelen.

Ze consumeren vaak alcohol, voedsel dat veel suiker bevat of een teveel aan cafeïne. Deze drie stoffen zorgen voor een stimulatie die als noodzakelijk wordt ervaren. Tekenen waaraan je kunt merken dat er sprake is van meer dan alleen een regelmatige consumptie, zijn de frequentie en hoeveelheid waarin deze middelen worden geconsumeerd.

Meisje dat lijdt aan verborgen depressie en zichzelf stevig vasthoudt

Een verborgen depressie kan vaak ook andere symptomen veroorzaken. Hiertoe behoren slaapproblemen, veranderingen in eetgewoonten, een gevoel van leegte en verlatenheid. Maar ook gebrek aan interesse in de meeste activiteiten en gevoelens van ongemak in de maag en darmen.

Als je iemand kent die enkele of veel van deze symptomen vertoont, is het belangrijk om deze persoon in de gaten te houden. Respecteer zijn/haar privacy, maar wees aanhankelijk en bereid om te luisteren en hem/haar te steunen. Als je vermoedt dat je zelf misschien lijdt aan een verborgen depressie, neem dit dan heel serieus. Soms is het nemen van kleine therapeutische maatregelen of het proberen van een soort korte therapie al voldoende om van die ontevredenheid af te komen die ervoor zorgt dat je niet van het leven kunt genieten.