Lexatin: kenmerken en bijwerkingen

Bij bepaalde psychiatrische problemen kan Lexatin® of bromazepam zeer nuttig zijn. Overmatig gebruik van dit medicijn kan echter ernstige gevolgen hebben.
Lexatin: kenmerken en bijwerkingen

Laatste update: 26 februari, 2024

Lexatin ® is een geneesmiddel uit de benzodiazepinegroep dat gewoonlijk wordt toegediend om ernstige angstgevoelens te behandelen. Het vermindert spanning en nervositeit en werkt in hogere doses spierverslapper. Over het algemeen moet de behandeling met dit type psychotrope geneesmiddelen punctueel en van korte duur zijn.

Hoewel professionele organisaties waarschuwen dat dit soort medicijnen niet langer dan twaalf weken mogen worden voorgeschreven (inclusief het geleidelijk afbouwen van de behandeling zelf), is het de moeite waard om te zeggen dat er in veel gevallen nog steeds misbruik van wordt gemaakt. Het verbruik ervan overschrijdt zelfs vrij regelmatig de aanbevolen tijd.

Wat is Lexatin ®?

Het actieve ingrediënt in Lexatin ® is bromazepam, dat behoort tot een groep geneesmiddelen die men benzodiazepines noemt. Dit, toegediend in lage doses, verlicht psychologische spanning, angst en nervositeit; in hogere doses werkt het als spierverslapper.

Net als veel andere soortgelijke stoffen heeft dit medicijn een wisselwerking met en stimuleert het de GABA-receptoren in de hersenen. GABA, ook bekend als gamma-aminoboterzuur, is de belangrijkste remmende neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel.

Sommige mensen combineren Lexatin® met andere medicijnen en stoffen die het centrale zenuwstelsel onderdrukken, zoals alcohol of zelfs diazepam. Dit oneigenlijk gebruik heeft gevolgen, zoals een toename van verkeersongevallen.

Bromazepam moet, net als elk ander medicijn, worden ingenomen volgens de therapeutische indicaties. Op dezelfde manier moeten gezondheidswerkers het juiste gebruik van dit soort medicijnen reguleren en controleren, waarvan het doel op zichzelf heel belangrijk is: het verminderen van de symptomen die gepaard gaan met angststoornissen.

Waar wordt Lexatin ® voor gebruikt?

Het meest relevante dat we over dit medicijn moeten weten, is dat het een benzodiazepinederivaat is. We hebben te maken met een chemische verbinding die de werking van de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (GABA) versterkt, waardoor we een kalmerend, hypnotisch, anxiolytisch, anticonvulsief en spierontspannend gevoel krijgen.

Nu is Lexatin® vooral een middel dat het zenuwstelsel onderdrukt en in een heel specifiek deel van de hersenen werkt: het limbisch systeem. Op deze manier bereikt het een vermindering van psychologische spanning, stress of emotioneel leed.

Het wordt echter niet alleen voor dit soort aandoeningen gebruikt, zoals blijkt uit onderzoek (Spaanse link) gepubliceerd in Offarm. Laten we hieronder kijken welke andere therapeutische doeleinden Lexatin® heeft:

 • Slapeloosheid.
 • Agressief of zelfbeschadigend gedrag.
 • Angst, ook als premedicatie vóór de operatie.
 • Somatisaties veroorzaakt door intense psychische opwinding.
 • Obsessieve stoornissen, fobieën, hypochondrie, paniekaanvallen, enz.

Voorzorgsmaatregelen die je moet volgen bij Lexatin ®

Lexatin ® is een type benzodiazepine dat milder is dan het klassieke diazepam. Hoewel het werkingsmechanisme niet zo krachtig is als dat laatste, zijn de bijwerkingen, evenals de tolerantie en afhankelijkheid, vergelijkbaar.

Dat wil zeggen dat we telkens wanneer we het misbruiken, geconfronteerd worden met een medicijn met een negatieve impact op psychologisch en organisch niveau. Zoals gesuggereerd door een artikel (Spaanse link) gepubliceerd in het Uruguayan Journal of Internal Medicine, impliceert het rationeel gebruik van dit soort medicatie de volgende aanbevelingen:

 • Als we er van de ene op de andere dag afstand van doen, kan er sprake zijn van een rebound-effect. Dat wil zeggen dat de symptomen die voortkomen uit angst verergeren. Wanneer we dus een behandeling met benzodiazepinen volgen en we deze moeten afbouwen, zullen we dat geleidelijk doen.
 • Terwijl een patiënt Lexatin ® gebruikt, is het niet aanbevolen om taken uit te voeren die veel aandacht of een goed reactievermogen vereisen. Daarom zullen taken zoals het besturen van voertuigen of het bedienen van gevaarlijke machines beperkt zijn.
 • Bromazepam mag niet aan kinderen worden gegeven zonder zorgvuldige evaluatie door hun arts.
 • Vertel het uw arts als u nog andere medicijnen gebruikt, vooral pijnstillers of medicijnen om andere psychische aandoeningen te behandelen. Hun combinatie kan schadelijke effecten bevorderen.
 • Ouderen zijn gevoeliger voor Lexatin® dan jongeren. Als een persoon tot de eerste groep behoort, moet de arts een lagere dosis voorschrijven en de reactie op de behandeling controleren.
 • Zwangere vrouwen, evenals patiënten met nier- of leverproblemen, moeten lagere doses nemen of zelfs kiezen voor andere, meer geschikte alternatieven, afhankelijk van hun kenmerken en behoeften.
 • We moeten altijd onder toezicht staan van onze artsen.
 • Het mag niet als enige behandeling worden toegediend bij angst die verband houdt met depressie. De effectiviteit ervan is in deze gevallen laag.

Welke bijwerkingen heeft het?

Medicijnen

Zoals uitgelegd door de auteurs van een werk (Spaanse link) gepubliceerd in  Archivos de Medicina Interna, zijn benzodiazepines over het algemeen geen risicovrije stoffen. Over het algemeen treden enkele van de volgende bijwerkingen op aan het begin van de behandeling, maar deze verdwijnen na verloop van tijd:

 • Verwarring
 • Slaperigheid
 • Hoofdpijn
 • Hartaandoeningen
 • Emotionele veranderingen
 • Diplopie (dubbel zien)
 • Duizeligheid, misselijkheid en braken
 • Spierzwakte en vermoeidheid
 • Ataxie (gebrek aan coördinatie)
 • Verminderde alertheid

Bromazepam is echter geen medicijn dat regelmatig kan worden ingenomen. Na een paar weken ontwikkelt zich tolerantie en zullen de hypnotische effecten zodanig verminderen dat hogere doses nodig zijn.

Als we langer dan drie maanden doorgaan of als we meer gram nemen dan aanbevolen, kunnen we aanzienlijke symptomen ervaren. Voorbeelden hiervan zijn hoofdpijn, vermoeidheid, depersonalisatie, nachtmerries, maag-darmstoornissen, saaiheid, prikkelbaarheid, hallucinaties en het ontstaan of verergeren van psychiatrische stoornissen.

Er moet rekening mee worden gehouden dat Lexatin ® interageert met veel andere medicijnen, vooral medicijnen die inwerken op het centrale zenuwstelsel, zoals antidepressiva, opioïde analgetica, antipsychotica en zelfs sedatieve antihistaminica.

Laten we daarom niet vergeten de instructies van onze artsen op te volgen en bromazepam te zien als een specifieke behandeling voor angststoornissen.

Een zeer nuttig medicijn, maar dat vereist controles

Dit medicijn kan, net als veel andere benzodiazepinen, bij veel aandoeningen echte verlichting bieden. We hebben echter de noodzaak benadrukt om de behandeling te beperken tot een specifieke periode en altijd onder medisch toezicht.

Dit is noodzakelijk omdat deze op de lange termijn gepaard gaat met veel complicaties die men kan vermijden met goede psychologische therapie en andere medische hulpmiddelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.