Leven in het nu en ervan genieten

Leven in het nu en ervan genieten

Laatste update: 05 december, 2017

De sleutel naar geluk lijkt gerelateerd te zijn aan het gebruiken van al onze zintuigen en het schenken van aandacht aan de informatie de we van onze zintuigen ontvangen: het ontwikkelen van een volledig bewustzijn in het nu. Talloze studies in de psychologie hebben laten zien dat ons psychologisch welzijn toeneemt naarmate we beter in staat worden om te leven in het nu.

Leven in het nu vereist een constante en progressieve inspanning van onze geest, wat natuurlijkerwijs meer neigt naar afleiding. We leven altijd naar het volgende ding toe dat ons gaat overkomen en dit leidt tot emotionele moeilijkheden.

Wanneer onze geest zich constant zorgen maakt over de toekomst, zal angst ons huidige moment overnemen, zal onze geest verankerd leven in het verleden en zal verdriet en wanhoop onze dagen overnemen.

Mensen zijn kwetsbaar wanneer ze continu nadenken over het verleden en de toekomst, en ze zijn sterk wanneer ze elke dag ervaren zonder angst. Het verleden en de toekomst bestaan alleen in onze gedachtes; dus ligt de echte werkelijkheid in het heden.

“Blijf niet hangen in het verleden, droom niet over de toekomst, concentreer de geest op het huidige moment”
Gautama Boeddha

Leven in het nu modificeert ons brein

Dr. Andrew Newberg, neurowetenschapper aan de Thomas Jefferson University, en Mark Robert Waldman, expert in communicatie, stellen dat leven in het nu ons brein kan veranderen. Het woord ‘heden’ heeft de macht om de regulatie van fysieke en emotionele spanning te beïnvloeden.

Meisje dat geniet van de zon want leven in het nu is belangrijk voor haar

Wanneer we ons puur focussen op huidige taken, kunnen we de manier waarop ons brein werkt veranderen. Door op deze manier op ons leven te focussen, versterken we het cognitief redeneringsvermogen, wat bijdraagt aan de versterking van gebieden in de frontale kwabben.

Positieve woorden gebruiken die focussen op wat we aan het doen zijn, activeert de zogenaamde motivatiecentra in ons brein en zet ze aan tot handelen. In het extreem tegenovergestelde geval kunnen bepaalde neurochemicaliën zoals cortisol, wanneer we woorden gebruiken die ons aan ons verleden herinneren of anticiperen op wat we gaan doen, bijdragen aan stress en angstgevoelens.

Wanneer we negatieve woorden gebruiken om ons ons verleden te herinneren, wordt het zogenaamde angstcentrum van het brein, de amygdala, geactiveerd. Wanneer deze woorden veranderen in gedachten, wordt angst geactiveerd, zelfs al zijn de situaties die het veroorzaken niet in het heden aanwezig.

Mensen zijn geprogrammeerd om zich zorgen te maken. Het is deel van ons primitieve brein dat ons beschermt tegen gevaarlijke situaties. Wat zo’n 10.000 jaar geleden in feite essentieel was voor onze overleving, lijdt nu aan overmatig gebruik dat alleen leidt tot angstgevoelens bij ons met betrekking tot dingen waar we niet echt iets mee kunnen omdat ze nog niet bestaan en mogelijk nooit zullen bestaan.

Weet altijd wat je aan het doen bent op elk moment; daar vind je ware kracht.

We kunnen geluk alleen in het huidige moment ervaren

We kunnen fantaseren dat we op een dag gelukkig zijn of ons tijden herinneren waarin we gelukkig waren, maar de waarheid is dat we alleen echt gelukkig kunnen zijn in het moment dat we op dat moment meemaken. Dit betekent niet dat we geen doelen voor onszelf moeten stellen of onze levens niet moeten organiseren, maar dat het van ons geen uitstellers maakt wanneer we overweldigd  worden door de realiteit om ons heen, door er van te genieten of het te veranderen.

Door dingen te accepteren zoals ze zijn, zonder ze te beoordelen en door op ze te focussen in onze geest in het huidige moment, kunnen we ronddwalende gedachtes beheersen die ons weghouden van volledig bewustzijn. Als we hun verschijning niet kunnen vermijden, moeten we ze op zijn minst voorbij laten gaan wanneer ze verschijnen, weigerend om eraan vast te houden.

Hand waar klok op rust die vleugels heeft

Het herinneren van negatieve omstandigheden uit het verleden vermindert ons enthousiasme, ons optimisme en maakt het ons dus in het huidige moment moeilijker en limiteert ons potentieel en verspreidt onze energie. Zelfs de herinneringen aan positieve ervaringen, als ze terugkerend zijn, beïnvloeden ons plezier in het huidige moment, aangezien ze vanzelfsprekend een gevoel van nostalgie met zich meebrengen, dat idee dat iets in vervlogen tijden beter was.

Het heden is de enige plek waar we invloed kunnen uitoefenen op onze werkelijkheid en waar we mogelijkheden en kansen  vinden. De eerste stap om te leven in het nu is om je aandacht te richten op handelingen zoals je ademhaling. Alleen middels deze bewuste inspanning zullen onze zintuigen zich openen.

Afbeeldingen met dank aan Claudia Dinora  This might interest you...

De kunst van in het huidige moment leven
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De kunst van in het huidige moment leven

Dat we in het huidige moment moeten leven lijkt voor de hand te liggen en toch is het voor velen eerder uitzondering dan regel. Waarom?