Negen leuke spelletjes voor twee personen

Er zijn veel meer spelletjes dan Monopoly, schaken of dammen waar twee personen samen van kunnen genieten. Hier zijn er negen!
Negen leuke spelletjes voor twee personen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 12 januari, 2024

Er zijn veel originele en leuke spelletjes voor twee mensen om samen te spelen. Het maakt niet uit of je ervoor kiest om met je partner, beste vriend of huisgenoot te spelen, je zult je nog steeds vermaken.

Deze spellen worden echter niet gespeeld op mobiele telefoons, computers of wat voor schermen dan ook. In feite geven ze je de kans om even weg te zijn van nieuwe technologieën en je op een meer traditionele manier te vermaken. Want er is niets leukers dan een pooltafel, een keu en een paar ballen. Of misschien een schaakbord of een spel kaarten.

Bovendien brengt het gebruik van je verbeelding en het bedenken van je eigen entertainment je terug naar je kindertijd, waar je je vroeger met bijna alles kon vermaken. Waar een kartonnen doos een kasteel was en een schommel een raket naar de sterren.

Ook al ben je dat soort onschuld en krachtige inventiviteit waarschijnlijk kwijt, het plezier in spelletjes raak je nooit echt kwijt. Hier is een lijst met negen om uit te proberen.

Stel in gesprek

Leuke spelletjes voor twee personen

Albert Einstein zei dat spelen de hoogste vorm van onderzoek is. Niets is meer waar, maar ook meer over het hoofd gezien. Want in je dagelijks leven heb je niet de neiging om genoeg tijd vrij te maken voor spel of om jezelf de momenten van puur genot te gunnen die je kunt krijgen door andere mensen uit te dagen en nieuwe dingen te ontdekken.

Je hebt tenslotte misschien wel een schaakmeester of Scrabble-expert in je. Daarom moet je niet aarzelen om leuke momenten met anderen te delen. Spelen opent je geest en vergroot je vindingrijkheid en verbeeldingskracht. Probeer de volgende leuke spellen eens uit!

Jenga om je visuospatiale vaardigheden op de proef

Jenga is een klassiek behendigheidsspel. Om de beurt verwijder je houten blokken uit een toren van in totaal 54 blokken. Je plaatst elk blok dat je hebt verwijderd bovenaan de toren, zodat de constructie geleidelijk instabieler wordt. Gegarandeerd spanning!

Boggle, drie minuten om te slagen

Boggle bestaat uit een kubus met 16 dobbelstenen met letters op elk van de vlakken. Het spel begint wanneer je de dobbelstenen gooit en door elkaar haalt. Vervolgens moet je met de letters voor je neus binnen drie minuten zoveel mogelijk woorden maken.

Scattergories: verbeelding en lachen

Dit spel staat garant voor veel gelach. Dit is wat je moet doen:

  • Elke speler moet een vel papier en een pen hebben.
  • Elke speler moet vier kolommen op het papier tekenen met vier verschillende kopjes. Bijvoorbeeld: land, groente, voornaam en beroemd persoon.
  • Er wordt willekeurig een letter gekozen en alle spelers moeten de kolommen invullen met woorden die met die letter beginnen.

Twee waarheden en een leugen

Nog een klassiek spel. Elke speler vertelt twee waarheden en één leugen over zichzelf. De andere spelers moeten beslissen welke de leugen is.

Raad de tv-serie, een van de negen vermakelijke spellen

Bij dit spel bedenkt de eerste speler een tv-serie. Ze schrijven drie aanwijzingen voor een tv-serie op. Een aanwijzing voor de serie Breaking Bad kan bijvoorbeeld zijn “een caravan in de woestijn.” De andere speler moet de serie raden. Als ze het na drie aanwijzingen nog niet goed hebben, verliezen ze.

Wie ben ik?

Dit is nog een klassiek amusementsspel. Je plakt een post-it briefje op het voorhoofd van een andere speler met de naam van een beroemd personage erop. Zij moeten dan raden wie ze zijn. Ze kunnen vragen stellen als: Ben ik mannelijk of vrouwelijk? Ben ik een acteur? Leef ik of ben ik dood?

Memory

Er zijn duizenden manieren waarop je jezelf kunt vermaken met een spel kaarten. Maar voor twee personen zijn geheugenspelletjes vaak het meest geschikt.

  • Met een normaal spel kaarten vorm je vier rijen en dertien kolommen met de kaarten naar beneden.
  • Om de beurt pak je twee kaarten tegelijk in een poging een bijpassend paar te vinden.
  • Als ze niet bij elkaar passen, leg je ze weer blind neer op dezelfde plek. Het doel is om te onthouden waar elke kaart ligt en om passende paren te maken.

Woordketting

Iedereen heeft dit spel waarschijnlijk wel eens gespeeld. Je zegt een willekeurig woord uit een gekozen categorie en de volgende speler moet een woord zeggen dat begint met de laatste letter. Als de categorie bijvoorbeeld voedsel is, begin je met brood. De volgende speler zegt donut. De volgende zegt toast, enzovoort.

Lachende man

Het spiegelspel

Als laatste op de lijst staat een spel dat voor veel lachsalvo’s zorgt. Eén speler bepaalt welke bewegingen hij gaat maken en de andere speler moet zich spiegelen en elke beweging en gebaar imiteren.

Met deze lijst met spelletjes is er geen excuus om je ooit te vervelen. Probeer ze eens uit en maak plezier met wie je ook kiest om ze mee te spelen!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Brett, I. (2019). The Floor is Lava: and 99 more games for everyone, everywhere. Londres: Headline Home.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.