Leuk of niet, onvoorziene gebeurtenissen doen zich voor

Leuk of niet, onvoorziene gebeurtenissen doen zich voor

Laatste update: 01 mei, 2019

Hoewel onvoorziene gebeurtenissen zullen plaatsvinden, kunnen we ons hierop voorbereiden waardoor we beter in staat zullen zijn te genieten van de dingen waar we geen controle over hebben.

Wat is het doel van het leven? Om het te beleven of het onder controle te houden? Het leiden van ons leven zal ons tevreden maken, maar het onder controle houden ervan zal ons nooit vreugde brengen. Dat is waarom we met volle teugen van het leven moeten genieten.

Meestal verwijst het woord ‘onvoorzien’ naar dingen die ons verrassen. We moeten daarom weten hoe we het onvoorziene kunnen onderscheiden van het voorziene.

We mogen onszelf niet voor de gek houden door situaties die we uit luiheid of vergeetachtigheid niet hebben proberen te voorkomen, onvoorzien te noemen. Een gebrek aan vooruitziendheid leidt altijd tot improvisatie.

Het ergste aan onvoorziene gebeurtenissen is dat we, zodra ze zich voordoen, zo druk op zoek gaan naar oplossingen dat we onszelf vergeten af te vragen of we ze hadden kunnen zien aankomen. En als we ons realiseren dat het te laat is om het probleem op te lossen, voelen we ons meestal ontmoedigd en hulpeloos.

Hoe je je kunt voorbereiden op de onvoorziene gebeurtenissen in je leven

Soms verstoort het leven alles, inclusief de problemen die we denken te hebben. Het bestaan ​​is niet wat we denken of willen. Het is wat er met ons gebeurt. Door alleen te handelen naar wat er met ons gebeurt, en niet naar wat we ons voorstellen of willen, kunnen we alle onvoorziene gebeurtenissen aanpakken.

Vrouw denkt na over het leven

Hoewel het niet altijd makkelijk is om het onverwachte te overleven, is het ook niet onmogelijk. Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat onvoorziene gebeurtenissen zich nu eenmaal voor zullen doen. Het is dus beter om er goed op voorbereid te zijn voor als ze zich voordoen en de juiste middelen bij elkaar te verzamelen om ermee om te gaan.

Hier zijn vier tips om veel beter met onvoorziene gebeurtenissen om te gaan:

  • Maak een plan B. Zorg ervoor dat je altijd verschillende opties hebt om uit te kiezen.
  • Anticipatie. Denk aan de meest waarschijnlijke gebeurtenissen die kunnen plaatsvinden. Bedenk vervolgens voor elk van deze gebeurtenissen een noodplan.
  • Neem beslissingen met zelfvertrouwen. Zelfs als je niet beschikt over alle informatie voordat de onvoorziene gebeurtenis zich voordoet, moet je erop vertrouwen dat jij weet wat het beste is in elke situatie.
  • Vraag om hulp. Er is niets mis met toegeven dat iets je overrompeld heeft en dat je een helpende hand nodig hebt.

Sommige hebben zo veel behoefte aan controle dat ze vergeten om te leven

Sommige mensen denken dat ze overal controle over kunnen hebben. Deze overtuiging is gerelateerd aan hoe ons geheugen ons parten speelt door de feiten te beoordelen en informatie te manipuleren om onze keuzes te ondersteunen. Dit kan leiden tot een beheersfout.

Man overweegt mogelijke oplossingen

Mensen die geobsedeerd zijn door controle, genieten niet echt van het leven. Ze gaan er namelijk van uit dat ze verantwoordelijk zijn voor alles wat er om hen heen gebeurt. Aan de ene kant kan dit hen almachtig maken.

Aan de andere kant kan het er echter ook toe leiden dat ze denken dat ze niet bekwaam zijn om met hun eigen problemen om te gaan en dat ze van buitenaf gecontroleerd worden door anderen of door hun omstandigheden.

Deze kenmerken maken hen erg obsessief en controlerend, waardoor er weinig ruimte overblijft voor gekke of grappige situaties. Bovendien kan het ze veel lijden bezorgen als ze ergens geen controle over hebben.

God, schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien.

– Reinhold Niebuhr-

Acceptance and commitment therapy (ACT) doet ons nadenken over het nut van controle. Hoewel het inderdaad zo is dat de meeste situaties kunnen worden afgehandeld door middel van bewuste inspanning, geldt voor een klein aantal situaties juist het tegenovergestelde. Hoe meer we ze proberen te beheersen, hoe oncontroleerbaarder en traumatischer ze worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.