Lesgeven kan een eeuwige impact hebben

Lesgeven wordt vaak gezien als een geminacht en niet gewaardeerd beroep. Desondanks heeft het een onschatbare waarde voor de samenleving. We hebben bijvoorbeeld allemaal wel een leraar die we herinneren met een speciale genegenheid vanwege wat ze ons hebben onderwezen en wat wij van ze hebben geleerd.
Lesgeven kan een eeuwige impact hebben
Laura Gómez Domínguez

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog Laura Gómez Domínguez.

Laatste update: 27 december, 2022

Lesgeven is een baan die veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Deze taak is namelijk ontzettend waardevol voor de samenleving. Leraren moeten dus een goede initiële opleiding hebben. Ook moeten ze op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen.

Het is echter niet genoeg om alleen informatie over te brengen. Ze moeten dit doen terwijl ze zorgzaam zijn voor hun studenten, waarden promoten en experts zijn op veel gebieden. Daarnaast moeten ze onder meer goed zijn met nieuwe technologie, en met resource management, beoordelingen en emotionele intelligentie.

Een goede docent geeft om elk van zijn leerlingen. Ze werken aan het geven van inclusief onderwijs, hebben empathie en richten zich op meer dan alleen lesgeven. We hebben het over een samenhangende opleiding waarbij de leraar de studenten leert zich te ontwikkelen op een manier die hen voorbereidt op hun toekomst.

Lesgeven kan een eeuwige impact hebben

De rol van de leraar en het belang van samenwerking

Door de nieuwe educatieve uitdagingen waarmee de samenleving tegenwoordig wordt geconfronteerd, is de rol van de leraar veranderd. Het is namelijk niet langer een kwestie van alleen kennis overdragen. In plaats daarvan zijn leraren gidsen geworden in het leer-onderwijsproces. 

De afstemming tussen leraren speelt daarbij een zeer belangrijke rol. Het biedt leermogelijkheden tussen de professionals. Het stelt hen namelijk in staat om hun conflicten en oplossingen met elkaar te delen. Ze kunnen ook helpen om overmatige stress of neiging tot overwerktheid te verminderen.

Tijdens het werken in een team kunnen docenten leren van de ervaringen van anderen. Ze worden ook blootgesteld aan verschillende gezichtspunten.

Docenten kunnen vanuit hun ervaringen verschillende manieren van doen uitwisselen. Terwijl ze samenwerken en anderen helpen, neemt hun motivatie en verlangen om activiteiten en projecten met andere docenten af te ronden ook toe.

Dit alles verbetert het management van kennis. Het stelt docenten ook in staat om de kwaliteit van de aandacht die zij aan hun leerlingen geven te verbeteren. Daarnaast leren ze hoe ze andere vakken kunnen verbinden met die van henzelf.

”Het brein onderwijzen zonder het hart te ondewijzen is geen onderwijs.”
-Aristoteles-

Onderwijzen is meer dan alleen lesgeven

Elke leraar werkt met kennis en individuen. Ze zijn daarom niet alleen experts in hun het vak dat ze onderwijzen. Een leraar is niet alleen iemand die weet hoe hij naar zijn leerlingen moet luisteren en hem of haar aandacht moet geven.

Docenten moeten ook plezier hebben in hun werk met hun leerlingen. Het moeten mensen zijn met hun eigen doelen die ze met hun werk willen bereiken.

Zoals Aristoteles zegt, is alleen kennis overdragen niet genoeg. Je kunt je studenten niet tegelijkertijd verzorgen en onderwijzen zonder het een voor het ander op te offeren.

Om een onderwerp te onderwijzen, is het niet voldoende om er alleen wat over te weten. Je moet ook betekenis vinden in de inhoud die je lesgeeft. Tegelijkertijd zijn er andere belangrijke overwegingen. Enkele voorbeelden zijn het definiëren van functies, het afbakenen van verantwoordelijkheden, het bespreken en omgaan met werk- en beoordelingssystemen.

Het is ook belangrijk voor docenten om hun leerlingen waarden als kritisch denken bij te brengen en samenwerking aan te moedigen. Het is tenslotte niet alleen belangrijk om te weten hoeveel hoeveel twee plus twee is, of de namen van de grootste rivieren van het land.

”De meesten van ons eindigen met niet meer dan vijf of zes mensen die zich ons herinneren. Leraren hebben duizenden die hen de rest van hun leven herinneren.”

-Andy Rooney-

Een leraar moet passie hebben voor zijn vak

Lesgeven met passie

Een docent die met passie werkt, creëert een band met zijn leerlingen. Die verbinding kan veel verder gaan dan het klaslokaal. Het is een wederzijdse verbinding die hulp en bewondering met zich meebrengt.

Dit werk is in staat om de student te laten leren en zichzelf te ontwikkelen. Dit is superieur aan alleen lesgeven, zodat een leerling de cursus met een bepaald cijfer afrondt.

Het werk van lesgeven houdt in dat je een stempel drukt op het leven van iemand anders. Die stempel kan eeuwig aanwezig zijn. De inspanningen van een leraar kunnen andere mensen transformeren als ze echt geloven in wat ze doen. Leraren hebben de macht om de samenleving te transformeren.

Onderwijzers die nieuwe methoden gebruiken die worden gekenmerkt door actief leren, kunnen zeer effectief zijn. Via deze methoden kunnen ze samenwerkend leren, creatief werk en ontdekking aanmoedigen.

Hiermee trachten zij te komen tot een effectieve ontwikkeling van de competenties die de studenten nodig hebben. Studenten met een dergelijk onderwijs zullen beter uitgerust zijn om uitdagingen aan te gaan.

Dit zijn mensen met een passie voor lesgeven. Ze zijn gemotiveerd en spijkeren zichzelf bij om hun werk zo goed mogelijk te doen. Goede docenten zijn dankbaar dat ze les kunnen geven en houden ervan om met mensen te werken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Meirieu, P. (2006). Carta a un joven profesor (pp. 21-29) Barcelona: Graó.
  • Esteve, José M. (2003). La aventura de ser maestro. Ponencia presentada en las XXXI Jornadas de Centros Educativos. Universidad de Navarra.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.