Leer om je eigen bondgenoot te zijn

Leer om je eigen bondgenoot te zijn

Laatste update: 17 juli, 2018

Hoewel het misschien gek lijkt, gedragen veel mensen zich als hun eigen ergste vijanden. Ze hebben een zeer vijandig geweten. Hun innerlijke dialoog is gewelddadig en onattent. Maar het hoeft niet zo te zijn: je kunt leren je eigen bondgenoot te zijn.

Mensen met een dergelijke innerlijke dialoog zijn vaak opgegroeid in een zeer strenge omgeving, waar schuld een grote rol speelde. In plaats van opgevoed, werden ze gebroken, met straf, met kritiek. Sommige ouders beschouwen volledig onderdanige kinderen als hun grootste prestatie. Scholen ook.

Wat er dan gebeurt is dat deze mensen de straf en kritiek internaliseren. Ze leren zichzelf te zien als iemand die altijd ongelijk heeft. Alsof ze nooit iets goed doen. Alsof alles wat ze denken of voelen onaanvaardbaar is. Als jij dit bent, dan is het tijd om te leren hoe je je eigen bondgenoot kunt zijn, je eigen vriend.

“Wanneer de stem van een vijand beschuldigt, veroordeelt de stilte van een vriend.”

Anna van Oostenrijk

Slapen met de vijand…

Je eigen vijand zijn ziet er in elke persoon anders uit. Het verschijnt meestal zoals we hierboven beschreven, namelijk als een zeer veeleisend geweten. Een meedogenloze innerlijke criticus. Je hebt voortdurend het gevoel alsof je fouten maakt. Er zit een klein stemmetje in jou dat jou altijd maar uitscheldt voor alles wat je doet.

Een meisje verstrikt in rode draden

Soms ziet het er wat subtieler uit. Of het is gewoon indirecter. Misschien doe je in bepaalde situaties een beetje raar of onzeker, zie je jezelf zo handelen, en berisp je jezelf achteraf voor je onzekerheid.

Andere keren ziet het eruit als paniek op het moment dat we oog in oog staan met succes. Wanneer je geconfronteerd wordt met de mogelijkheid ergens in te slagen, word je overweldigd door angst. Als gevolg daarvan verval je in gedrag dat jouw succes ook daadwerkelijk saboteert. Het is letterlijk alsof je met je ergste vijand leeft.

Waarom ben je niet je eigen bondgenoot?

Je eigen beste bondgenoot zijn betekent jezelf zien en jezelf behandelen met aandacht en respect. Het betekent ook dat je jezelf moet ondersteunen en motiveren, net zoals je dat zou doen voor een goede vriend. Sommige mensen vinden dit echter bijna onmogelijk. Waarom?

Dit komt meestal doordat ze verkeerde opvattingen hebben over wat voor soort relatie ze met zichzelf zouden moeten hebben. Ze denken bijvoorbeeld dat ze streng voor zichzelf moeten zijn en dat als ze dit niet zijn, dit een teken van zwakte, gebrek aan karakter en middelmatigheid is. Ze denken dat jezelf mishandelen en te veel van jezelf eisen, een manier van groeien is.

En dan is er nog de onjuiste overtuiging dat het niet hoort om je eigen bondgenoot te zijn. Dat het een teken van egoïsme of narcisme is. Jezelf omlaag halen lijkt daarentegen te getuigen van nederigheid. Sommigen zien het dan ook echt als iets deugdzaams.

Vrouw kijkt naar zichzelf in gebroken spiegel

Hoe kun je een betere bondgenoot en vriend voor jezelf zijn

In het diepste deel van je onderbewustzijn is er een zeer goed aangegeven grenslijn. In jouw hoofd staat het zijn van je eigen bondgenoot gelijk aan het verraad van iemand die je liefhebt of vreest. Of allebei. Als gevolg van deze verkeerde overtuigingen, denk je dat dit het begin is van je morele verval.

Op dit punt moeten we duidelijk maken dat goed zijn voor jezelf niet hetzelfde is als onverantwoord en overmatig toegeven. Naarmate we opgroeien en volwassen worden, hebben we allemaal dingen nodig. Dingen om ons te helpen groeien en onze doelen te bereiken. Er zit echter een wereld aan opties tussen de twee uitersten van overmatig toegeeflijk zijn en jezelf uitschelden.

Je eigen bondgenoot zijn betekent een goede houding tegenover jezelf hebben. Het betekent jezelf accepteren en jezelf respecteren. Begrijpen dat noch jij, noch iemand anders in de wereld vrijgesteld is van het maken van fouten.

Sterker nog, fouten stellen ons bijna altijd in staat om vooruit te komen, iets te leren en ervaring op te doen. Harde kritiek op onszelf is een kinderachtige manier om onze fouten te verwerken. Het doet ons pijn in ruil voor niets goeds.

Vrouw omhelst haar spiegelbeeld en weet: wees je eigen bondgenoot

Als we niet op onszelf kunnen rekenen, hoe kunnen we dan op iemand anders rekenen? Om de moeilijke weg van het leven te bewandelen, hebben we bondgenoten nodig. En het eerste dat je moet doen is je eigen bondgenoot worden. Leer te waarderen wie je bent en wat je doet. Leer jezelf dagelijks te vergeven voor het feit dat je net zo menselijk bent als iedereen. Het leven is zoveel beter als je van jezelf houdt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.