Leader Lars, de kunstmatige intelligentie die Denemarken wil leiden

Denemarken houdt binnenkort nieuwe verkiezingen. De Synthetische Partij zou daaraan kunnen deelnemen. Deze partij is echter niets meer dan een met kunstmatige intelligentie gemaakte chatbot. Wil je weten wat haar voorstellen zijn?
Leader Lars, de kunstmatige intelligentie die Denemarken wil leiden
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 25 november, 2022

Zou jij stemmen op een partij waarvan de leider niet van vlees en bloed is, maar een chatbot? Houd, voordat je reageert, rekening met een van haar voorstellen. Zij wil een basisinkomen van 13.443 euro per maand aanbieden aan iedere inwoner. Deze entiteit heet Leader Lars. Het is gecreëerd door het Computer Larscreated-collectief en de non-profit organisatie, Mindfuture.

De zogenaamde Synthetische Partij wil bij de verkiezingen van 2022 een zetel winnen in Denemarken. Maar om mee te kunnen doen moet ze eerst voldoende steunbetuigingen krijgen: zo’n 20.000 handtekeningen in totaal. Sommigen zeggen dat het moeilijk zal zijn om dat doel te bereiken. In feite wilden de makers ervan oorspronkelijk alleen een sociaal platform worden.

Toch dromen velen ervan dat het een partij wordt die bij de verkiezingen kan strijden om de huidige Deense premier, de sociaal-democraat Mette Frederiksen, te vervangen. Dit gezegd zijnde, brengt het de ethische en sociale dilemma’s naar voren die de neiging hebben te ontstaan bij alles wat met kunstmatige intelligentie te maken heeft.

Niet lang geleden versloeg dit stel algoritmen met cognitieve vaardigheden de wereldkampioenen schaken. Nu zijn ze in staat beslissingen te nemen, muziek te componeren en zelfs veel van onze ziekten op te sporen.

In feite zijn ze onze persoonlijke assistenten geworden, degenen die Siri of Alexa heten en die we dagelijks om hulp vragen. Zullen we op een dag de stap zetten om ze te kiezen als onze hoogwaardigheidsbekleders en politieke leiders?

Leader Lars is geprogrammeerd om de aandacht te trekken van de 20 procent van de Denen die gewoonlijk niet stemmen.

Leader Lars
Kunstmatige intelligentie zal in de toekomst deel uitmaken van meerdere gebieden van ons leven.

Leader Lars en de Synthetische Partij: wie zijn ze en wat beloven ze?

Voordat we uitzoeken wat de Synthetische Partij is en wat ze belooft, is het belangrijk om te onthouden wat kunstmatige intelligentie is.

Deze bijzondere computerwetenschap maakt het leven voor ons gemakkelijker doordat ze enorme hoeveelheden gegevens kan analyseren en haar geleerde intelligentie kan gebruiken om ontdekkingen te doen en beslissingen te nemen. De voordelen ervan op het gebied van geneeskunde (Engelse link), onderwijs en onderzoek zijn immens.

Denemarken’s Computer Lars heeft van dit feit geprofiteerd. Hij vertegenwoordigt alle marginale partijen die sinds 1970 geen zetel meer hebben gewonnen in het land. In feite analyseert hij de belangen, waarden en behoeften van de 20 procent van de Deense samenleving die al meer dan vier decennia niet meer heeft gestemd. De doelen zijn zowel duidelijk als opwindend.

De bedenker, Asker Staunæs, legt uit dat De Synthetische Partij geprogrammeerd wordt om een figuur te zijn die duizenden ontgoochelde mensen weer hoop kan geven. Er is ook nog een ander voordeel. Dat is het feit dat deze kunstmatige intelligentie interactie heeft met iedereen die ermee wil praten. Bovendien blijft het bij elke dialoog en interactie gegevens verzamelen om verder te leren.

“Terwijl mensen uit Denemarken, en ook mensen van over de hele wereld, interactie hebben met de AI, dienen ze nieuwe perspectieven en nieuwe tekstuele informatie in, waarbij we een dataset verzamelen die in de fine-tuning gaat. Dus op die manier ontwikkel je de AI gedeeltelijk, telkens als je er interactie mee hebt.”

-Asker Staunæs-

Wat belooft Leader Lars zijn kiezers?

Leader Lars verzamelt de aspiraties van tientallen kleine politieke partijen die nog nooit een zetel hebben gewonnen. Het wil ook de stem zijn van de Deense ontgoocheling, van de mensen die hun leiders al lang niet meer vertrouwen. Haar beleid ziet er als volgt uit.

  • De macht zal niet alleen bij de leiders liggen, maar bij de hele bevolking.
  • De Synthetische Partij zal geen ‘politieke’ partij zijn, maar een platform van verzet om te strijden voor het algemeen belang.
  • De partij zal een democratische samenleving verdedigen waarin de mening van de burgers telt en invloed heeft op alle terreinen van hun leven. Ze willen een divers scala aan onderwerpen aanpakken, van de werkplek tot de zin van het leven.
  • Ze zullen een universeel basisinkomen instellen van 100.000 DKK per maand, ongeveer 13.343 euro.
  • De partij zal de technologische sector van het land sterk verbeteren.

Zoals je je kunt voorstellen is het doel van dit revolutionaire spel van algoritmen en bots het trekken van aandacht. Dit is iets wat ze wereldwijd hebben bereikt. Maar de makers ervan hebben een ander, logischer doel. De missie van The Synthetic Party is om meer bewustzijn te creëren over de rol van kunstmatige intelligentie en hoe die ons leven zou kunnen verbeteren.

Leider Lars pleit voor een basisinkomen om armoede en ongelijkheid te verminderen en de Deense bevolking een basis van zekerheid te bieden.

Robotic eye symbolizing Leader Lars
De makers van De Synthetische Partij streven ernaar dat AI een brug vormt tussen mensen en verschillende technologieën.

De toekomst van kunstmatige intelligentie in de samenleving

Er is één opvallend aspect dat Leader Lars, de niet-menselijke vertegenwoordiger van De Synthetische Partij, voorstaat. Hij stelt dat het voordeel van een leider gebaseerd op kunstmatige intelligentie is dat het menselijke vooroordelen elimineert. De makers van deze entiteit benadrukken inderdaad dat het belangrijkste voordeel van hun kandidaat zijn objectiviteit en neutraliteit is.

Wat zouden wij mensen echter zijn zonder onze vooroordelen? Een met kunstmatige intelligentie gemaakte chatbot zal nooit mededogen of genegenheid kunnen tonen, nog minder emotionele intelligentie.

Hoezeer het ook geprogrammeerd mag zijn en het vermogen mag hebben om enorme hoeveelheden gegevens te ontvangen, het zal niet onze creativiteit bezitten. Ook mist het ons vermogen om de tegenslagen waar de mensheid vaak mee te maken heeft te beheersen.

Op dit moment is de volgende fase in het project de Synthetische Partij het antropomorfiseren van Leader Lars om als objectieve kandidaat te kunnen fungeren. Ze willen hem in staat stellen dichter bij de bevolking te komen in een poging zijn leervermogen te vergroten.

Aan de andere kant zal er altijd de natuurlijke afwijzing zijn. Dat wordt omschreven als het “uncanny valley fenomeen” dat ons deze figuren doet wantrouwen. Het maakt daarbij niet uit of het nu robots zijn of kunstmatige intelligentie.

Desalniettemin bevestigen de makers van deze techniek dat, als het succesvol is en deelneemt aan de verkiezingen, De Synthetische Partij van Denemarken zich internationaal zou kunnen uitbreiden.

Sterker nog, dan zouden ze De Internationale Synthetische Partij oprichten. Het soort scenario waar, ongetwijfeld, literaire figuren als Isaac Asimov of Philip K. Dick nog niet zo lang geleden van droomden, of zelfs bang voor waren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Huiling Qin, Guan Wang, “Benefits, Challenges and Solutions of Artificial Intelligence Applied in Education”, 2022 11th International Conference on Educational and Information Technology (ICEIT), pp.62-66, 2022.
  • Lu, Yang. (2021). Study on Artificial Intelligence: The State of the Art and Future Prospects. Journal of Industrial Information Integration. 23. 100224. 10.1016/j.jii.2021.100224.
  • Mostafa Zafari, Jalal Safari Bazargani, Abolghasem Sadeghi-Niaraki, Soo-Mi Choi, “Artificial Intelligence Applications in K-12 Education: A Systematic Literature Review”, IEEE Access, vol.10, pp.61905-61921, 2022
  • Ruben Manhiça, Arnaldo Santos, José Cravino, “The use of artificial intelligence in learning management systems in the context of higher education : Systematic literature review”, 2022 17th Iberian Conference on Information Systems and Technologies (CISTI), pp.1-6, 2022.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.