Lastige mensen: het is niet persoonlijk, zij voeren een strijd met zichzelf

Lastige mensen: het is niet persoonlijk, zij voeren een strijd met zichzelf

Laatste update: 11 mei, 2017

Lastige mensen, negatieve mensen, giftige mensen. Mensen die ons veel te gemakkelijk, en waarschijnlijk ook veel te vaak pijn doen en van onze vrede beroven. Over het algemeen hebben we geen behoefte aan dit soort mensen in ons leven, toch is het onvermijdelijk om ze zo nu en dan tegen het lijf te lopen.

Ze hebben een talent voor confrontatie en ontploffen meestal zonder hierbij na te denken. Hun geschillen veroorzaken enorm veel ongemak in ons en kunnen zelfs ons zelfbeeld verstoren.

Waarschijnlijk is het totaal niet persoonlijk, maar voeren deze mensen een heftige strijd met zichzelf. Net zoals Gandhi ooit eens zei, “mensen die een strijd voeren met zichzelf, voeren een strijd met de hele wereld.”

Lastige Mensen Strijd

We hebben allemaal zowel een duistere kant als een lichte kant, we kunnen allemaal onruststokers zijn

Het is ontzettend vermoeiend om je voortdurend te bevinden in het gezelschap van iemand die alsmaar kritiek levert, roddelt, op zoek is naar ruzie, in discussie wil gaan en wanneer het hem even uitkomt de realiteit verdraait door te stoken tussen twee mensen die eigenlijk gewoon goed met elkaar op konden schieten.

Dit is precies de reden waarom we emotionele afstand moeten zien te creëren. Waarom we ervoor moeten zorgen dat we al die negativiteit niet in onszelf opnemen, dat we ons hun aanvallen niet eigen maken en hun negatieve uitspraken niet persoonlijk opvatten, uitspraken die zeer ver kunnen gaan en iemands zelfbeeld werkelijk onderuit kunnen halen.

Lastige Mensen Strijd

Omgaan met de problemen die lastige mensen hebben veroorzaakt

De beste manier om een lastig persoon te kunnen herkennen is door te kijken of deze persoon iemand is die een strijd voert met zichzelf, in plaats van gewoon een bodemloze put van kwaad.

Om dit onderscheid te kunnen maken, moet je duidelijkheid zien te scheppen over de volgende aspecten:

  • Je hebt te maken met een lastig persoon, goed, toch kun je het beeld dat je van deze persoon hebt veranderen door jezelf eraan te herinneren dat deze persoon waarschijnlijk last heeft van emotionele problemen die innerlijke gevechten in hem creëren.
  • We zijn allemaal wel eens ontsteld, vooral wanneer we ons in bepaalde omgevingen bevinden. Een persoon van wie we werkelijk houden kan zich soms gedragen als een krijger die uit is op wraak. Doordat we weten dat dit gedrag voortkomt uit conflicten die hij/zij in zichzelf ervaart, zal het er echter niet voor zorgen dat we hierdoor minder van onze partner, broer/zus, kinderen, vrienden of ouders zullen gaan houden.
  • Nog een manier om met dit soort problemen en gedrag om te gaan is door een beter beeld van de situatie te krijgen en niet te denken dat je werkelijk iets fout hebt gedaan. Door je het gedrag van dit soort mensen eigen te maken, geef je hen de kans om je mee te sleuren in hun stormen.
    Lastige Mensen Strijd

Laat anderen jou niet meesleuren in hun stormen

We mogen niet toestaan dat anderen ons meesleuren in hun stormen. Waarom niet? Door middel van het onderstaande voorbeeld zul je heel goed begrijpen waarom niet:

-Als iemand naar je toe komt met een cadeautje en jij dit cadeautje niet aanneemt, van wie is het cadeautje dan?

-Van de persoon die het cadeautje wilde geven – zei een van de studenten.

-Hetzelfde geldt voor nijd, woede en beledigingen, zei de leraar. Wanneer deze emoties niet aan worden genomen, zullen ze de persoon die ze in zich draagt blijven toebehoren.

Iedereen geeft wat hij zelf in zich draagt over aan anderen, of dit nu aangename emoties zijn of niet. Dit betekent echter niet dat zij degenen zijn die ons pijn doen, maar juist dat wij degenen zijn die hun meningen en handelingen geldig maken. Met andere woorden, er bestaan geen beledigingen of aanvallen, alleen mensen die beledigd zijn of zich aangevallen voelen.

Onze innerlijke bouwstructuur is berust met wapens waarmee het zichzelf kan verdedigen tegen aanvallen van buitenaf, de drie krachtigste van deze wapens zijn: afstand nemen, begrip opbrengen en weten hoe je irrelevante dingen kunt negeren.

We kunnen de woorden van anderen met de wind mee weg laten waaien of ze, daarentegen, juist in ons blijven dragen. Ik denk niet dat het lastig is om erachter te komen welke van deze twee opties het meest bevredigend zal zijn.

Vijf hulpmiddelen bij problemen en conflicten

Onze levens worden geteisterd door problemen en conflicten die ons verrassen. Soms pakken we deze gracieus aan, andere keren niet echt… Lees meer.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.