Laat niet toe dat anderen hun negativiteit projecteren op jou

Laat niet toe dat anderen hun negativiteit projecteren op jou

Laatste update: 24 oktober, 2017

Wie heeft er nog nooit kritiek gekregen? Iedereen van ons is ooit wel eens het slachtoffer geweest van mensen die jaloers waren op onze job. Soms zijn mensen kwaad omwille van ons gedrag of om wie we zijn. Maaar het gebeurt ook dat ze zich gewoon slecht voelen en het nodig hebben om hun negativiteit te projecteren op iemand anders. Misschien heb ook jij ooit al die situatie meegemaakt.

“Zelfs je eigen grootste vijanden kunnen je niet zoveel kwetsen als je eigen gedachten.”      -Buddha-

Meisje Met Kort Rood Haar Dat Met Een Gek Beestje In Een Bloem Zit Doordat Anderen Hun Negativiteit Projecteren Op Hun

Kritiek kan ons veel schade toebrengen. Het hangt dan af van de dag en hoe sterk ons zelfvertrouwen op dat moment is. We slagen er soms in het te negeren. Maar vaak kwetst of beïnvloedt het ons. Ja, jij bent de enige die verantwoordelijk is voor hoe al die negativiteit die ze op jou projecteren, jou beïnvloedt. Want je kan het gedrag van anderen niet onder controle houden. Maar je kan wel invloed hebben op hoeveel zij jou raken.

Mensen die jou bekritiseren en hun negativiteit projecteren op anderen, zeggen meer over zichzelf

We zijn allemaal verschillend. Misschien wordt je beste vriend niet geraakt door wat anderen tegen hem zeggen, maar jij wel. Om dit te veranderen is het belangrijk dat je de situatie vanuit het juiste perspectief leert zien. Waarom zou iemand jou bekritiseren om je te kwetsen? Misschien geeft die persoon kritiek op de dingen die eigenlijk hem weerspiegelen.

Vaak projecteren we onze onzekerheden en angsten op anderen. We vuren behoeften als giftige pijlen af op anderen omdat ze niet vervuld worden of opgelost geraken. Op die manier proberen we ons beter te voelen over onszelf. We beseffen niet dat we in plaats van het probleem op te lossen, ervan weglopen.

Telkens als anderen al die negativiteit projecteren op jou, bedenk dan dat dit een verdedigingsmechanisme is. Deze mensen proberen zich tegen al die impulsen, daden en gedachten te verdedigen. Want ze willen niet erkennen dat ze van hen zijn. Hun innerlijke negativiteit maakt dat ze deze impulsen op jou projecteren. Zo hoeven ze geen verantwoordelijkheid te nemen voor hun problemen. Ze vermijden ze te erkennen en op te lossen.

“Ik volg een dieet om af te raken van slechte gedachten, negatieve mensen, en dingen die niet goed voor me zijn.”

-Paulo Coelho-

Beslis zelf hoe je reageert op kritiek

Laten we een dagelijks voorbeeld nemen. Denk aan die romantische relaties waarin één van de partners de ander ervan beschuldigt ontrouw te zijn. Er zijn echter geen signalen die dit vermoeden ondersteunen. Voor deze situatie bestaan er vele verklaringen.

Wat gebeurt er eigenlijk concreet in dit geval?  De persoon die die beschuldigingen maakt, had zelf deze ontrouwe gedachten. Maar hij kan ze niet accepteren omdat hij ze als negatief beschouwt. De behoefte om zich beter te voelen zorgt ervoor dat hij zijn onzekerheid projecteert op zijn partner.  De angst voor gedachten waarmee hij niet overweg kan, legt hij bij de ander.

Maar wat belangrijk is, is inderdaad hoe jij hierop reageert. Zal je toelaten dat al die negativiteit die hij op jou projecteert, wint? Misschien wil je dat die persoon bij je blijft. Eigenlijk wil je niet doen wat de ander van jou verwacht. Maar je weigert om tegen de ander in te gaan omdat je bang bent dat hij je op een negatieve manier zal bekijken. Je hebt schrik dat hij je zal bekritiseren. Zal je je goed voelen als je dan toch niet doet wat je zelf wil?

Handen Die Een Touwtje Vasthouden Waar Een Meisje En Een Musje Op Zitten Die Moe Zijn Van Al Die Mensen Die Hun Negativiteit Projecteren Op Anderen

Leer hoe je negativiteit kan verhinderen

Soms is het moeilijk om rustig te blijven tegenover een persoon die jou niet op de juiste manier behandelt. Maar probeer toch om je kalmte te bewaren. Want het zal je beste wapen zijn om te vermijden dat de angsten en onzekerheden van de ander een impact op je hebben. Op die manier zal je ook in staat zijn om de redenen die hem ertoe gebracht hebben om zo te handelen, beter te analyseren. In het beste scenario kun je er zelfs iets positiefs uit halen.

Weet je wat de beste manier is om je niet te veel zorgen te maken over een situatie als deze? Het lijkt je misschien dwaas wanneer we zeggen dat glimlachen helpt, maar je zal merken dat het een belangrijk hulpmiddel is. Op een moeilijk moment kan een glimlach ons helpen. Begin het vandaag nog in de praktijk om te zetten. Je zal vaststellen dat elke kritiek of oordeel veel minder emotionele impact op je zal hebben.

Kritiek is slechts een mening

Vergeet tegelijkertijd ook niet dat kritiek alleen maar een mening is. Het zou je dus niet te erg mogen beïnvloeden. Want niet iedereen heeft dezelfde kijk op een situatie of een handeling. Hoe vaak is het bovendien niet gebeurd dat iemand je bekritiseert zonder je echt te kennen?

Vrouw Die Tussen De Bloemen En Vlinders En Achter Een Hoge Heuvel Ligt Te Slapen Want Ze Is Moe Van Al Die Mensen Die Hun Negativiteit Projecteren Op Anderen

Het is ook erg belangrijk dat je aandacht geeft aan hoe de persoon, die jou kritiek geeft, zich gedraagt. Mensen die hun behoeften of gedachten op anderen projecteren, zijn meestal erg emotioneel. Hun woorden zitten vol emoties waardoor alles er veel ernstiger uitziet dan het werkelijk is.

“Het beste kenmerk van kritiek is niet dat het beantwoordt aan het verlangen om te kwetsen maar aan de wens om vrij te zijn van beoordeling.”

-Fernando Sánchez Dragó-

Wanneer dit het geval is, dan heb je te maken met een persoon wiens woorden niet voor jou bedoeld zijn maar voor zichzelf. Zijn angsten en onzekerheden worden op jou geprojecteerd. Maar het probleem ligt niet bij jou. Jij hebt niets verkeerd gedaan. Hij is bang om de dingen te aanvaarden die hij als niet correct beschouwt. Het zijn echter wel die zaken die zijn gedachten overheersen.

Tijdens je leven zal je veel mensen ontmoeten die beantwoorden aan deze beschrijving. Velen van hen zijn giftige mensen die je leven niet alleen met negativiteit kunnen vullen. Maar ze overvallen je ook met kwetsende, schadelijke emoties en gevoelens. De beste manier om dit niet toe te laten is door kalm te blijven en op jezelf te vertrouwen. Wat ze zeggen is niet altijd waar. Soms is het de vrucht van angst of ongemak bij henzelf.  Wellicht ook interessant voor jou

Kritiek raakt me alleen voor zover ik dat toelaat
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Kritiek raakt me alleen voor zover ik dat toelaat

Iedereen krijgt wel eens kritiek en dit is nooit prettig. Soms is kritiek opbouwend en kun je ervan leren, maar wat als het ongegronde kritiek is?