Kunnen mentale aandoeningen erfelijk zijn?

Kunnen mentale aandoeningen erfelijk zijn?

Laatste update: 01 september, 2018

Kunnen mentale aandoeningen erfelijk zijn? Veel mensen hebben deze vraag gesteld, vooral als ze familie hebben die lijden aan mentale aandoeningen. Bovendien blijkt uit veel onderzoeken dat sommige mentale stoornissen een genetische component hebben.Aan de andere kant is onderzoek niet in staat om alle vragen te beantwoorden over de invloed van onze genen hierop. De wetenschap ontwikkelt zich langzaam. Beetje bij beetje leren we meer over de genetische overerving van mentale aandoeningen, hoewel er nog veel te ontdekken is.

We begrijpen nu dat mentale aandoeningen en gezondheid in het algemeen het gevolg zijn van zowel de genetica als onze omgeving. Bovendien weten we nu dat mensen in veel gevallen de ziekte zelf niet erven, alleen de aanleg om het te ontwikkelen.

Mensen met familieleden die aan mentale stoornissen lijden, vragen zich vaak af of zij ze ook kunnen krijgen.

Welke factoren bepalen je gezondheid?

Het al dan niet krijgen van een ziekte hangt van veel factoren af. Dit geldt zelfs in gevallen van een dominante erfenis. Dus als er geen predisponerende en veroorzakende factoren zijn (de vonk die de genetische fusie verlicht), kan je de ziekte misschien nooit krijgen.

Daarom gebruiken wetenschappers waarschijnlijkheden. Het is onmogelijk om te voorspellen of het kind van een geesteszieke persoon dezelfde ziekte zal krijgen. Aan de andere kant hebben ze een grotere kans om eraan te lijden. En als de vader en moeder dezelfde ziekte hebben, is de kans nog groter.

Laten we het hebben over de waarschijnlijkheid van het erven van een aantal veel voorkomende mentale aandoeningen.

Mentale aandoeningen

Waarschijnlijkheid van het erven van schizofrenie

Schizofrenie is een ernstige mentale aandoening die vele hersenfuncties beïnvloedt, zoals waarnemingen, emoties en gedrag. Het is een psychotische stoornis, wat betekent dat degenen die er last van hebben het contact verliezen met de realiteit.

Naar schatting lijdt 1% van de bevolking aan schizofrenie. Verschillende studies schatten ook dat 40% van de afstammelingen van een schizofrene vader en moeder de ziekte zullen ontwikkelen. 15 van de 100 mensen zullen psychologische afwijkingen hebben, hoewel niet de ziekte zelf.

De incidentie is hetzelfde tussen twee-eiige tweelingen. Bij identieke tweelingen heeft één van de tweelingen echter een kans van 80% om aan schizofrenie te lijden als hun tweeling daar last van heeft. Het wordt veroorzaakt door een recessief gen, met een onvolledige dominantie van het dragersgen of genen.

Waarschijnlijkheid van het erven van een bipolaire stoornis

Een bipolaire stoornis is een ernstige ziekte vanwege het bijbehorende gevaar en invaliditeit. Het is ook bekend als manische depressie. Mensen met een bipolaire stoornis hebben ongewone stemmingswisselingen. Het is één van de meest gevreesde mentale aandoeningen.

Mensen met een bipolaire stoornis hebben manische episodes en voelen zich meestal heel gelukkig en levendig. Ze zijn ook energieker en actiever dan normaal. Andere keren lijden mensen met een bipolaire stoornis aan depressieve episodes en voelen ze zich erg verdrietig en depressief, hebben ze weinig energie en zijn ze veel minder actief dan normaal.

Ongeveer 0,4% van de bevolking lijdt aan een bipolaire stoornis. Het risico van een patiënt neemt toe wanneer zijn ouders er last van hebben. Onder identieke tweelingen heeft één van de tweelingen 95% kans de aandoening te ontwikkelen als hun tweeling daar last van heeft. Het lijkt een dominant gen te zijn, met een onvolledige dominantie van het gen of de genen.

Waarschijnlijkheid van het erven van een verstandelijke beperking

De meeste van de ernstige verstandelijke beperkingen (80%) worden veroorzaakt door omgevingsfactoren. Het kan een ongeluk of een ziekte zijn die de patiënt in de baarmoeder of in zijn vroege jeugd heeft gehad. Daarom zijn ze niet erfelijk.

Aan de andere kant is 80% van de milde of matige verstandelijke beperkingen gekoppeld aan overerving. Wanneer zowel de vader en moeder een verstandelijke beperking hebben, zal 80% van hun kinderen aan dezelfde mentale aandoening lijden. Slechts 40% van de kinderen zal getroffen worden als alleen de moeder of vader een verstandelijke beperking heeft.

Een negatieve factor is dat mensen met een verstandelijke beperking vaak relaties met elkaar vormen, waardoor de kans op een genetisch effect toeneemt. Als er een erfelijk gen is, lijkt het recessief te zijn. Het is mogelijk om een mentale aandoening, zoals een verstandelijke beperking, te erven, hoewel de meeste van hen worden veroorzaakt door externe factoren.

Maar hoe zit het met andere mentale aandoeningen, zoals neurose?

Iemand met neurose reageert abnormaal vanwege eerdere ervaringen en milieufactoren. Daarom is het niet erfelijk. Meerdere gevallen van neurose in dezelfde familie kunnen verklaard worden door een ‘valse overerving’. Het is niet te wijten aan genetische overerving, maar in plaats daarvan aan een slechte gezinsomgeving. Dit wordt soms een “emotionele ziekteverwekker” genoemd die ertoe neigt de mentale aandoening te veroorzaken.

Vrouw met een depressie

Dat gezegd hebbende, erfelijke neurose heeft een percentage van 70%. Als een tweeling het heeft, heeft hun identieke tweeling ook 83% kans om eraan te lijden. Twee-eiige tweelingen hebben echter slechts 23% kans om aan dezelfde stoornis te lijden. Dus de hypothese van “emotionele ziekteverwekker” is nog steeds niet zeker.

Neurose lijkt een genetische component te hebben. Met andere woorden, er lijkt een genetische aanleg te zijn om neurotisch te reageren op ziekteverwekkende ervaringen. Hoewel sommige waarschijnlijker worden geërfd dan andere, hebben studies over tweelingen en familiegeschiedenissen aangetoond dat het mogelijk is om mentale aandoeningen te erven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.