Krankzinnigheid biedt genot dat alleen de krankzinnigen kennen

Krankzinnigheid biedt genot dat alleen de krankzinnigen kennen

Laatste update: 08 januari, 2017

We hebben allemaal weleens iets geks gedaan: een ongepland reisje maken, iemand zoenen zonder erover na te denken, iets ongepasts zeggen in het openbaar, vals zingen. Kortom: onszelf mee laten slepen door het moment. Het is een kwestie van gezonde krankzinnigheid, wat een genot is voor onze zintuigen en ons het gevoel geeft dat we leven.

Het is vooral belangrijk dat deze krankzinnigheid niemand kwetst, dat het een vorm van genot is waar niemand onder lijdt. Een bepaalde mate van egoïsme is soms gezond en we kunnen dingen doen alleen maar om ervan te kunnen genieten. Het maakt niet uit of we een fout begaan; want we zullen er altijd iets van leren.

“De fantasie is krankzinnig en houdt ervan om krankzinnige dingen te doen.”

-Nicolas Malebranche-

Zeven krankzinnige dingen die we gedurende ons leven waarschijnlijk zullen doen

De lijst van krankzinnige dingen die we afzonderlijk doen is erg uitgesproken en we vinden allemaal weleens iets krankzinnig wat iemand anders juist helemaal niet krankzinnig vindt, maar dit maakt helemaal niet uit. Wat wel uitmaakt, is of we die adrenaline voelen die door ons lichaam gaat wanneer we iets doen wat we willen doen en het ons helemaal niet uitmaakt wat anderen hierover denken.

1. Verliefd worden op iemand die niet goed voor ons is

Iets voor iemand voelen is iets waar we geen controle over hebben. Hier zijn we ons van bewust. En plotseling realiseren we ons op een dag dat we verliefd zijn geworden op de meest ongeschikte persoon. Iemand die veel ouder of juist jonger dan ons is, iemand die getrouwd is, iemand die duizenden kilometers van ons vandaan woont.

Maar liefde is een onvermijdelijk gevoel; alleen de tijd kan ons dit gevoel helpen te vergeten en soms is zelfs de tijd niet in staat om de gevoelens die we voor iemand hebben uit te bannen.

Zoen

2. Geld uitgeven aan iets duurs dat we graag willen hebben

Het is waarschijnlijk vast weleens voorgekomen dat je opeens iets zag dat je heel graag wilde hebben en het volgende volkomen onvermijdelijk was: je besloot al je spaargeld hieraan uitgeven, zonder na te denken over de prijs.

Dit is een kwestie van vlagen of impulsen die we allemaal weleens hebben ervaren en waar we op sommige momenten aan toe hebben gegeven door iets te kopen waar we heel opgewonden over waren en dat we heel graag wilden hebben.

3. Naar bed gaan met iemand die we net hebben ontmoet

De chemie tussen twee mensen kan op elk willekeurig moment ontstaan, zelfs bij iemand die we pas net hebben ontmoet. Dit is iets dat we al heel snel kunnen voelen; er zijn slechts een paar woorden voor nodig om zeker te weten dat je iemand wilt. Het maakt niet uit wat er gebeurt, je wilt die persoon in je bed hebben. In dit soort situaties is het een kwestie van genieten van het moment en een hoop plezier beleven; wat daarna gebeurt behoort tot de toekomst en niet tot het hier en nu.

4. Op reis gaan met alleen een rugtas en een klein beetje geld

De wereld verkennen, andere culturen onderzoeken en nieuwe mensen leren kennen is voor veel mensen erg aanlokkelijk. Ben je weleens dapper genoeg geweest om gewoon een rugtas in te pakken en op reis te gaan met maar een klein beetje geld?

Dit is een ervaring die de manier waarop je naar het leven kijkt kan veranderen, de manier waarop je van elk moment geniet, en een ervaring die je bewust maakt van de vele dingen die we wel hebben, maar we eigenlijk niet nodig hebben.

“Krankzinnigheid is de staat waarin geluk niet meer onbereikbaar is.”

-Alice in Wonderland-

5. Een hele nacht wakker blijven en de volgende ochtend naar je werk gaan

Een hele nacht buiten, op straat, lol maken en lachen met je vrienden en daarna gewoon naar je werk gaan. Velen van ons weten hoe het is om de hele dag op je werk te verlangen naar een paar uurtjes slaap, te verlangen naar je bedje en dat elke minuut toch een eeuwigheid lijkt te duren. Hoe dan ook was die nacht het echter meer dan waard. Elke ervaring, elk genot en elke lach was het waard en de vermoeidheid is slechts tijdelijk.

6. Je haar knippen of het blauw, oranje of zelfs rood verven

We krijgen allemaal weleens de drang om onze look volledig te veranderen. Een tattoo laten zetten, ons hoofd kaal scheren wanneer ons haar eindelijk een beetje lang was geworden, ons haar een bepaalde kleur verven. Dit zijn krankzinnige dingen waar niemand last van heeft en die ons een goed gevoel over onszelf kunnen geven. Die ons in contact kunnen brengen met onze essentie, met hetgeen een glimlach op ons gezicht brengt.

7. Leren voor iets dat we echt interessant vinden, omdat we er plezier aan beleven

Leren

We hebben de neiging om studeren te associëren met iets saais dat we verplicht zijn om te doen, maar misschien is er wel iets dat we echt interessant vinden en we helemaal niet saai vinden.

Studeren voor de lol kan erg bevredigend zijn; elke vorm van kennis kan op een bepaald punt in ons leven nuttig zijn en daarom zouden we onze drang om dingen te weten en te leren niet in bedwang moeten houden.

Laat jezelf meeslepen door het genot van krankzinnigheid

Iedereen die weleens iets geks heeft gedaan weet hoeveel genot dit kan bieden. Hoe bevredigend het kan zijn om te weten dat we iets hebben gedaan alleen maar om onszelf een plezier te doen.

Jouw lach zal je verraden en ervoor zorgen dat je al weer gaat nadenken over het volgende krankzinnige wat je kunt doen. Wat zal het zijn? Het leven is erg kort, laat jezelf daarom van tijd tot tijd meeslepen door krankzinnigheid, zodat je kunt voelen dat je leeft en kunt genieten van elke seconde.

“De fouten waar je in het leven het meeste spijt van hebt, zijn de fouten die je niet hebt begaan toen je hier de kans voor had.”

-Helen Rowland-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.