Kleur je leven in de kleuren waar jij van houdt

Kleur je leven in de kleuren waar jij van houdt

Laatste update: 20 oktober, 2017

Kleur je leven precies hoe jij dit wilt – een ander hoeft jouw kleuren helemaal niet mooi te vinden. Jouw eigen houding zal altijd je beste verfkwast zijn, die nuances kan aanbrengen waar en wanneer jij deze het meeste nodig hebt. Je kunt ervoor kiezen om je dag te kleuren met glimlachen voordat je afgestompt raakt door verbittering.

Soms geeft het leven ons grijze dagen. Momenten van absolute duisternis. Zelfs al denk je dat je alles onder controle hebt en beschouw je jezelf als een geweldige planner in tijden van tegenslag, gebeurt er altijd wel iets dat je eraan herinnert hoe kwetsbaar je kan zijn.

Ik wil geen zoenen in zwart-wit, ik wil een leven vol kleur. Grijs ben ik helemaal zat, net zoals mensen met stormen in hun hart. Het enige wat ik wil, is zijn als een vlinder en herboren worden met felle, feestelijke kleuren.

In zijn boeken en interviews, voorziet de Franse neuroloog, psychiater en etholoog Boris Cyrulnik ons van een waardevolle en interessante kijk op kwetsbaarheid en geluk – dat bevredigende gevoel dat je krijgt na het ervaren van een volledig scala aan lichte en donkere kleuren.

Niemand is voorbereid op leed. Een gelukkige jeugd garandeert niet dat je immuun zult zijn voor toekomstige emotionele pijn. Noch hoeft een traumatische ervaring in je kindertijd jouw volwassen leven of toekomst te bepalen, zo legt Cyrulnik uit in zijn boek Ugly Ducklings and Resilience.

Het leven kan op elk gegeven moment behoorlijk donker worden, dat weten we allemaal. We hebben het meegemaakt. In plaats van onszelf echter te laten verteren door deze gebeurtenissen, deze trauma’s, moeten we ophouden met slachtoffers te zijn van onze omstandigheden en deze persoonlijke realiteiten elke dag weer verwerken. Omdat we allemaal liefde en geluk verdienen. We zouden allemaal zelf de kleuren moeten kiezen waarmee we onze horizon verven.

Vlinder Als Symbool Voor Het Thema Kleur Je Leven

De nuances van het leven en hoe je ze kunt confronteren

We realiseren ons niet vaak dat we allemaal een bepaalde manier hebben waarop we ons leven kleur geven. We confronteren tegenslag en interpreteren en creëren de realiteit door gebruik te maken van onze eigen houdingen en psychologische kenmerken.

Maar dit is waar het probleem altijd begint. Mensen zeggen vaak dat het onze genen zijn die bepalen of we wel of niet kunnen worden getroffen door depressie, dat vooringenomen perspectief waarbij je alleen maar grijze dagen ziet terwijl in werkelijkheid de zon oprecht en krachtig schijnt.

Maar vergeet niet, genen zorgen weliswaar voor aanleg, maar niets ligt vast. Wat ertoe doet is dan ook jouw wilskracht en houding. Volgens Dr. Rafaela Santos, auteur van het boek Levantarse Y Luchar (Sta op en vecht), is veerkracht in feite een combinatie van genetische, sociale en psychologische factoren. Er is echter niets zo krachtig als jezelf bewust en continu trainen om op een positieve manier met tegenslag te kunnen omgaan.

Regenboog Op Handen

Dit alles moedigt ons aan om na te denken over het feit dat kinderen een aanleg voor angst en depressie kunnen erven van hun ouders. Dit gebeurt omdat ze een fysiologisch kenmerk met elkaar gemeen hebben: een overactief hersencircuit.

Onze kenmerken worden echter niet bepaald door structuren zelf, maar door metabolische functies die kunnen worden veranderd. Met de juiste houding, psychologische strategieën, en eerdergenoemde bewuste training, kunnen we ons leven kleuren hoe wij dit willen.

Het is tijd voor veerkracht, tijd om te overwinnen

Veerkracht is als een veer die het leven in beweging duwt. Het is de kunst die ons het gevoel geeft dat we controle hebben over onze problemen. In plaats van eeuwig hulpeloos te blijven omdat we een oneerlijke jeugd hebben gehad, een traumatisch verlies hebben meegemaakt of een onvergetelijke fout hebben begaan, hebben we de mogelijkheid om nieuwe kleuren uit te kiezen en onze horizon vorm te geven.

Deskundigen op het gebied van persoonlijke groei zeggen dat om je vermogen te benutten, je je zelfbeheersing moet ontwikkelen. We weten bijvoorbeeld, dat het woord ‘veerkracht’ een begrip is uit de natuurkunde, en dat het het soort materiaal omschrijft dat na vervorming terugveert naar de oorspronkelijke vorm. Op het gebied van psychologie werkt het echter niet hetzelfde.

Wanneer iets ons ‘vervormt’, veren we nooit terug naar onze oorspronkelijke vorm. We zullen nooit meer hetzelfde zijn. Maar dat we nu anders zijn, betekent niet dat we zwakker, duisterder en ernstiger gewond zijn. De strategie van zelfbeheersing zou hier moeten worden toegepast.

Veerkracht is niet het vermogen om er ongedeerd uit te komen, het is de kunst van het domineren van je gedachten en deze veranderen in nieuwe emoties. Het is de uitdaging om je zelfvertrouwen en je onafhankelijkheid te behouden en om de moed te vinden om jouw toekomst de kleur te geven die jij wilt.

Drie affirmaties om elke dag uit te spreken

Dr. Edith Grotberg, bekend om de door haar gecreëerde veerkrachttest, gelooft dat we onszelf kunnen helen door elke dag de volgende drie krachtige affirmaties tegen onszelf te zeggen:

  • Ik heb het vermogen om moeilijke uitdagingen te confronteren. Ik heb waarden, richtlijnen, zelfvertrouwen, en mensen die van me houden.
  • Ik ben iemand die gelooft in hoop en die vertrouwen heeft in zichzelf.
  • Ik kan problemen oplossen, communiceren, mezelf verdedigen, goede relaties hebben, en vechten voor mijn geluk.

Het is het waard om deze simpele strategische gedachten in de praktijk te brengen. Het kost niet veel moeite, maar je kunt er wel heel veel mee bereiken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.