King Richard: de opkomst van de zusjes Williams in de tenniswereld

King Richard vertelt over de geboorte van twee sportsterren. In feite lag achter hun carrières de droom van hun vader, een man die nooit ophield te geloven in hun potentieel om de hoogste niveaus in de tenniswereld te veroveren.
King Richard: de opkomst van de zusjes Williams in de tenniswereld
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 27 september, 2023

King Richard is een film over het leven van de familie Williams en haar rol in het sportieve succes van Venus en Serena Williams.

Het eerste uur van de opnamen concentreert zich op de vaderfiguur, Richard Williams, gespeeld door Will Smith. Getraumatiseerd door zijn familie-ervaringen, waarin armoede en racisme zeer aanwezig waren, vecht hij gedurende de hele film om zijn droom te vervullen om de geschiedenis te overstijgen via zijn dochters.

Samen met zijn vrouw, Brandy (Aunjanue Ellis), vormt hij een team en vervult hij de Afro-Amerikaanse droom die voor hem nooit is uitgekomen. Het had kunnen eindigen als het verhaal van twee gebroken poppen, geslagen door overmatige druk, maar dat is niet zo. In feite werden niet één, maar twee van zijn dochters de beste tennissers uit de geschiedenis.

King Richard: if you hesitate, you lose

King Richard verwoordt de wijsheid die iemand die zichzelf als een mislukking beschouwt vaak bezit. Die van volharding in het proberen voor anderen in hun familie te bereiken wat ze zelf nooit gelukt is. Richard Williams is zo’n vader. Hij wil voor zijn dochters wat hij zelf nooit heeft gehad.

“Het sterkste, machtigste, gevaarlijkste wezen op deze hele aarde is een vrouw die weet hoe ze moet denken. Er is niets wat ze niet kan.”

-Richard Williams, King Richard-

Veel sport- en kunstfiguren ontwikkelen een carrière uitsluitend uit interesse of de wens om de successen van hun ouders te overtreffen. In deze gevallen is het echter waarschijnlijk dat de ouders niet zo veeleisend zijn. Zij hebben immers al succes geboekt en hoeven zich niet te bewijzen via hun kinderen.

Daarentegen zijn ouders met gefrustreerde dromen meestal hardnekkiger en veeleisender. Dit slaat vaak om in wreedheid en vijandigheid, maar dat gebeurt niet in deze film.

In feite wordt het idee verdedigd dat het niet slecht is om kinderen te pushen naar uitmuntendheid te streven, zolang ze een natuurlijk talent hebben. De film schetst ook het idee van de hoop op een beter leven voor de volgende generatie.

Richard Williams laat niets aan het toeval over als het gaat om werk en verdiensten. Hij doet alles om zijn droom voor zijn meisjes te verwezenlijken. Hij is inderdaad een volhardende vader en de film laat zien dat je soms, als je vecht, iets bereikt. En als je familie je weet te steunen, neemt de kans toe dat het gebeurt.

Het non-stop geklets dat de familie internaliseert

Hoewel de film ons geen twijfel laat bestaan over Richard William’s inzet en gevatheid, blijft het niet bij het beschrijven van zijn arrogante ego, non-stop geklets en vermoeiend optimisme.

Het suggereert zelfs dat hij soms zo onuitstaanbaar kan zijn dat we ons afvragen hoe zijn dochters, en meer bepaald hun carrières, het overleefd hebben. Aan de andere kant, als het niet zo was geweest, wie zou er dan anders zo hard voor hen hebben gevochten?

De film gaat niet in op de vrouw en kinderen die hij in de steek zou hebben gelaten voordat hij trouwde met Brandy. Zij is de moeder van zijn vijf dochters, waaronder Venus en Serena. Er wordt ook niet gesproken over zijn scheiding en zijn huwelijk met een vrouw die slechts een jaar ouder was dan Venus.

Maar we kunnen moeilijk klagen over deze hiaten, want ze vinden plaats buiten de tijdlijn van de film. In plaats daarvan gaat het over de opkomst tot glorie van een Afro-Amerikaanse familie met een droom.

De toespraak van de vader lijkt het verhaal van de hele familie weer te geven. De familie blijft inderdaad verenigd in de verhoging van de twee tennissers naar roem. Ze bekommert zich om hun opvoeding buiten de tennistraining.

Deze ouders, op zoek naar een toekomst voor hun dochters, weten wat ze moeten doen om te winnen. Ze moeten de kindertijd en adolescentie van hun dochters beschermen.

De film schetst het idee dat familie belangrijker is dan wat dan ook. De dromen van de meisjes worden beschermd en er wordt op alle mogelijke manieren voor hen beiden gezorgd.

Vader Williams spreekt tegen zijn dochters

Twee zussen die spelen, maar niet met elkaar concurreren

King Richard portretteert de evolutie van Venus Williams. Het is het verhaal van haar opkomst naar glorie, met de groei van Serena op de achtergrond. Toch is het Serena die aanleiding geeft tot het meest intense moment van de film, dat van een simpel gesprek dat Serena’s latere succes voorspelt. In dat gesprek voorspelt haar vader dat ze de beste tennisspeelster aller tijden zal worden.

In werkelijkheid hadden beide zussen hun momenten. De film brengt echter alleen het begin van de carrière van Venus Williams (Saniyya Sidney) in beeld. Vervolgens zullen beide zussen gedurende hun carrière betrokken raken bij verschillende controverses. De band tussen hen zal echter nooit verbroken worden.

De zusjes Williams vervullen niet alleen de wens van hun vader, maar die van de hele familie en miljoenen zwarte meisjes. Bovendien herinnert het ons eraan dat zussen beste vriendinnen voor het leven kunnen zijn.

In elke zin van het woord is dit een film over een lang bevochten strijd. Maar hij is fris en onderhoudend en het perfecte einde van een zware dag, waarin je misschien ook voor je eigen dromen vecht.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.