Kinderen slaan, waarom is het onverstandig?

april 17, 2018

Kinderen slaan kan rampzalige gevolgen hebben voor hun ontwikkeling. Hoewel het waar is dat het soms de eenvoudigste manier lijkt om met de ongehoorzaamheid van een kind om te gaan, is slaan nooit de beste oplossing. Het kan effectief zijn – in het begin – en handig, maar dat is alleen omdat je er niet bij hoeft na te denken.

Maar er is altijd een betere keuze. Er bestaan manieren om kinderen groot te brengen die, ondanks de extra inspanning die ze kosten, op de lange termijn veel beter voor hen zullen zijn.

Waarom kunnen we kinderen beter niet slaan?

Helaas zijn sommige ouders nog altijd van mening dat kinderen slaan de enige manier is om ze gehoorzaam te maken. Elke klap laat echter een merkteken achter dat meer kwaad dan goed doet. Het creëert iets in kinderen dat veel meer op angst lijkt dan op een verlangen om zich goed te gedragen. Het disciplineren van kinderen door middel van lijfstraffen zal alleen maar achterstand in hun ontwikkeling opleveren.

We zeggen kinderen slaan, maar we bedoelen eigenlijk ook kinderen duwen, door elkaar schudden en knijpen. Deze handelingen kunnen helpen om bepaald gedrag te stoppen, maar ze leggen niet uit waarom dat gedrag verkeerd is. Het associeert het gedrag alleen met een straf.

Jongetje dat klem wordt gezet door zijn ouders

Logisch gezien, zal het toepassen van lijfstraffen slecht gedrag stimuleren dat we eigenlijk niet willen bij onze kinderen. We weten al dat kinderen de neiging hebben om te imiteren wat ze zien. Dus als ze fysieke agressie in hun dagelijks leven zien, zullen ze begrijpen dat het niet erg is om anderen op die manier te behandelen.

“Vaak geven we kinderen antwoorden om te onthouden in plaats van problemen op te lossen.”

-Roger Lewin-

Als we onze kleintjes liefhebben en ze deze liefde waarnemen, maar we ze daarnaast nog steeds slaan wanneer ze zich misdragen of iets niet begrijpen, zullen ze denken dat slaan een onderdeel is van liefde. Ze zullen het inzicht ontwikkelen dat intimidatie en geweld waardevolle manieren zijn om lief te hebben. Volwassenen weten immers alles – tenminste in de ogen van een kind.

Kinderen slaan en de gevolgen die het kan hebben

Zoals je kunt zien, levert het slaan van kinderen weinig goeds op, behalve dat je bepaald gedrag tijdelijk tot halt roept. De negatieve effecten kunnen zeer ernstig zijn, vooral op de lange termijn. En als we hieraan ook nog dingen toevoegen als schreeuwen, dan zullen de emotionele problemen zich alleen maar vermenigvuldigen. Daarom is het belangrijk om deze gevolgen in gedachten te houden:

  • Kinderen slaan remt hun gezonde zelfstandigheid en initiatief. Het maakt het moeilijker voor ze om problemen op te lossen en van zichzelf te houden. Het leidt tot een slecht gevoel van eigenwaarde.
  • Het beperkt ook hun intelligentie terwijl ze opgroeien. Lijfstraffen interfereren dramatisch in het leerproces.
  • Ook veroorzaakt het problemen in familierelaties. Het zal kinderen sociaal en emotioneel beïnvloeden.
  • Kinderen slaan kan ervoor zorgen dat ze zich verlaten, verdrietig en alleen voelen. Ze zullen zich nutteloos en onnodig voelen.
  • Hun wereldbeeld zal geleidelijk donker, negatief en bedreigend worden. Ze zullen het gevoel hebben dat ze geen plaats in de wereld hebben.
  • Kinderen die worden geslagen kunnen boos worden en de drang voelen om weg te rennen.

Hoe je kinderen kunt disciplineren zonder toevlucht te nemen tot geweld

We weten dat het niet altijd makkelijk is om kinderen te disciplineren. Het is normaal; ze hebben hun eigen persoonlijkheid en willen zichzelf uiten. Geweld is echter nooit het antwoord. Als ze heel jong zijn, valt er bijna niet met ze te redeneren. Maar ze moeten al vroeg bekend raken met de regels en normen van het huis.

Er zijn veel alternatieven voor lijfstraffen en manieren om een ​​gezonde thuisomgeving te bevorderen. Je kunt bijvoorbeeld positieve bekrachtiging gebruiken. Beloon goed gedrag in plaats van slecht gedrag af te straffen. Door kinderen te leren welk gedrag juist is, geef je tegelijkertijd ook aan welk gedrag niet juist is. Dit is de kracht van positieve bekrachtiging.

“De man die moeilijke dingen gemakkelijk kan maken, is de opvoeder.”

-Ralph Waldo Emerson-

Vader die zijn zoon een high five geeft

Als ouders moeten we proberen ons hoofd koel te houden. De meeste lijfstraffen zijn meer een kwestie van impulsen dan doordachte discipline. Veel ouders willen hun kinderen niet slaan, maar als ze zichzelf een keer niet in bedwang kunnen houden, zoeken ze er achteraf een rechtvaardiging voor.

Het is een controversieel onderwerp. Maar onze kinderen verdienen beter.