Kinderen hebben knuffels nodig om zich deel van de wereld te voelen

Kinderen hebben knuffels nodig om zich deel van de wereld te voelen

Laatste update: 27 augustus, 2016

Als een kind op deze wereld komt is een van de eerste dingen die hij of zij zal voelen de huid en het hart van zijn moeder die het kind warmte geeft, het verwelkomt in leven, vol gevoelens, emoties en de waarde van het gevoel dat er iemand van hem of haar houdt.

We kunnen veel dingen bieden aan een baby: de dagelijkse voeding, een goede wieg, de beste kleding en een slaapkamer vol met voldoende visuele prikkels. Er is echter iets wezenlijks waardoor we de mentale, lichamelijke en emotionele ontwikkeling op een geweldige manier kunnen bevorderen: dit zijn de knuffels, de strelingen, de stemmen die hem of haar bij zijn of haar naam noemen…

Knuffels zijn de wortels die ouders aan hun kinderen verbinden. Het is een geweldige manier om ze te herkennen en hen kracht, liefde en veiligheid te geven. Door knuffels maken we ze onderdeel van onszelf en van onze eigen wereld.

Er zijn zeer ontmoedigende statistieken over de opvoeding van baby’s in een aantal weeshuizen over de hele wereld. Als kinderen geen knuffels en liefkozingen krijgen, huilen ze minder vaak, omdat ze begrijpen dat er toch niemand zal komen.

Ze ontwikkelen zich vaak ook langzamer. Ze voelen niet zo veel nieuwsgierigheid naar de dingen om zich heen. Dit komt omdat ze zich niet veilig genoeg voelen om te verkennen, omdat ze die band met een liefdevolle volwassene missen, waar ze op terug kunnen vallen in hun zoektocht naar stimulatie en sensaties.

Het is noodzakelijk dat we onze kinderen dagelijks lichamelijk contact aanbieden. Deze knuffels maken neurale verbindingen, versterken sensaties, gedachten en gevoelens. Hun angsten, hun twijfels, hun onzekerheden verdwijnen… Het maakt niet uit of ze twee dagen of twaalf jaar oud zijn. Houd ze dicht bij je warmte wanneer je maar kunt (zelfs als ze al op die leeftijd zijn waarop ze zich ertegen verzetten).

Knuffels zorgen ervoor dat kinderen gezond opgroeien

Moeder en Kind

De intieme nabijheid van huid-op-huidcontact tussen een moeder en haar kinderen tijdens de eerste maanden van het leven geeft een zintuiglijke stimulatie die niet alleen de groei bevordert, maar zelfs het immuunsysteem versterkt en de temperatuur en ademhaling regelt.

Deze knuffels en strelingen zullen de eerste taal zijn die kinderen ontvangen als ze in deze wereld komen. Het verandert in de taal van het hart, van jouw hart, en graveert deze universele boodschap voor altijd in hun gedachten.

Ondanks het feit dat de eerste maanden bijna altijd heel intiem zijn als het gaat om de moeder-kindrelatie, is de rol van hun vaders ook van vitaal belang en lichamelijk contact is een uitstekende manier om de ontwikkeling en de veiligheid van het kind verder te versterken.

Knuffels creëren persoonlijkheid

Als een moeder of vader niet genoeg de nadruk legt op knuffels en strelingen zal het zijn weerslag hebben op de persoonlijkheid van het kind.

Knuffels zijn de meest zinvolle manier om een band tussen ouders en kinderen op te bouwen. Dat lieve gebaar geeft het kind het gevoel geliefd te zijn. Een geliefd kind is een veilig kind, een rustig kind dat niet bang is voor onzekerheid, dat zich erkend voelt.

Ouders zijn het eerste sociale contact dat een kind heeft in deze wereld. Als dat eerste contact koud, onverschillig of erger nog, agressief is, zullen ze op hun beurt alle andere sociale situaties wantrouwen als ze opgroeien.

Kinderen hebben behoefte aan een stabiele en stevige connectie tijdens hun jonge jaren. Deze connectie versterkt de band, terwijl ze zich ook erkend voelen.

Een kind dat zich erkend voelt, voelt zich niet alleen deel van zijn of haar familie, maar ook een deel van de wereld. Dit zal hen meer vertrouwen geven in zichzelf en tevens een betere perceptie van hun persoon en hun capaciteiten.

Wereldbol

Knuffels ontspannen en nodigen uit om de wereld te zien

Heb je er wel eens over nagedacht? Baby’s brengen het grootste deel van hun tijd liggend in hun wieg door, in horizontale positie. Zodra een volwassene hen in de armen neemt, ze omhelst en wiegt, hebben ze de kans om de wereld die voor hen ligt te zien en ze doen het op de best denkbare manier: rustig en met het gevoel geliefd te zijn.

Er is geen aangenamer moment dan de dagen waarop we beginnen met het ontdekken van de wereld, veilig in de armen van onze moeders en vaders. Het leven verbaasde ons met zijn talloze vormen en kleuren, angstaanjagend en spannend tegelijk, terwijl dichtbij ons het kloppende hart van onze naasten te horen was.

Je zal het ook met ons eens zijn dat er niets meer kalmerend is en meer voldoening geeft dan een knuffel. Als we ze nodig hebben als volwassenen om die band te versterken, de stress te kalmeren of onze twijfels weg te nemen, is die behoefte des te meer relevant als het gaat om kinderen.

Het huilen van een baby zal nooit zonder reden zijn. En soms zijn hun tranen niet het gevolg van honger, kou of iets dat hen op dat moment dwars zit. Ze eisen ook genegenheid, ze hebben ook jouw knuffels nodig om de universele angst die we allemaal delen weg te nemen: eenzaamheid en verlatenheid. Wees niet spaarzaam met de knuffels die je elke dag uitdeelt. Ze kosten niets en ze hebben de kracht en intensiteit van een heel universum.

Knuffelen

–Afbeeldingen dankzij Amélie Thiebaud, Pascal Campion, Claudia Tremblay–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.