Kijk wat koken voor jou kan doen

Kijk wat koken voor jou kan doen
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Het gaat om meer dan alleen het eten van voedsel om ons lichaam energie te geven. Koken helpt ook om stress te verminderen. Wil jij weten wat het voor jou kan doen?

Er zijn ontelbare kookprogramma’s op tv en kookwebsites online. Daardoor is koken heel toegankelijk geworden. We leren technieken en hoe we samen kunnen werken om een maaltijd te bereiden. Maar hoe kan het therapeutisch werken?

Koken en creativiteit

Laten we zeggen dat je alle maaltijden voor de hele week hebt gepland. Maar dan is het dinsdag en je merkt dat je een hoofdingrediënt mist. Bah! Heb je nog tijd om het te gaan halen? Kun je het van de buren lenen? Hier is de oplossing: wees creatief!

Misschien wordt het gerecht dan niet precies zoals je in gedachte had. Misschien doe je er bij de eerste keer te veel of te weinig zout in. Maar als je leert hoe je voedsel combineert en leert te spelen met texturen en smaken kan goed zijn voor de hersenen.

Wat je eerst zag als een tegenslag is nu een mogelijkheid. Het veranderen van plannen op de korte termijn geeft je de kans om innovatief te zijn. Je laat je fantasie erop los en wordt creatief. Het maakt je meer daadkrachtig, georganiseerd en efficiënt. Zo veel nieuwe vaardigheden.

Door uit je comfortzone te stappen en jezelf te laten zien wat er gebeurt zal je meer zelfvertrouwen krijgen.

Muffins bakken

Je groeit door te koken

Iets anders dat koken voor je kan doen is het testen van je geduld. Het kost tijd en hoeveel haast je ook hebt om het te eten of te serveren, je kunt er niets aan doen. Om het resultaat te krijgen wat je zou willen, moet je wachten en het de tijd geven die het nodig heeft.

Het vraagt ook concentratie en zintuiglijk bewustzijn. Dat wil zeggen, het zorgt ervoor dat je je zintuigen gebruikt. Denk eraan hoe je zintuigen gebruikt om te ruiken, te proeven of te zien. Hierdoor weet je hoe het gaat met de producten waarmee je aan het koken bent, en hoe je dit waar nodig kunt aanpassen.

Als je deeg kneedt, gebruik je ook je tastzin. Als we wil weten hoe bruin iets is dat in de oven staat, gebruik je je gezichtsvermogen. Daardoor is sensorische integratie een noodzakelijk onderdeel van koken. En het betekent ook dat we ons richten op het heden.

Samenwerking en communicatie

Koken met een groep kan heel leuk zijn, en ook lonend. Als iemand het bijvoorbeeld moeilijk vind om op het werk taken uit handen te geven, kan het heel therapeutisch zijn om het als familie te doen. Voor mensen die van nature niet zo zelfstandig zijn, kan het hen bijvoorbeeld helpen om gul en begripvol te zijn.

Het verdelen van werk is belangrijk in alle gebieden van het leven. Dat geldt voor klusjes thuis, projecten op het werk, en zelfs een feestje met vrienden. Het hebben van goede onderhandelingsvaardigheden is heel belangrijk.

Koken leert ons dat iedereen een belangrijke rol speelt in het bereiken van een gezamenlijk doel. Niets is triviaal, en alles is belangrijk. Iedereen telt mee in het proces van het bereiden van een maaltijd.

Samen koken

Koken tegen depressie en angst

Deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheid raden cliënten die lijden aan depressie, een angststoornis of stress vaak aan om te gaan koken. Ze leren hoe ze het moeten doen, soms helemaal vanaf het begin. Het volgen van de instructies zodat ze geen stap missen, en het leren van veel nieuwe kooktechnieken zorgt ervoor dat ze hun problemen even vergeten.

Ze richten zich op het koken, en niet op hun aandoening. Hierdoor krijgen ze een ander perspectief van wat psychologische hulp kan zijn, omdat veel mensen niet aan een keuken denken als ze zich therapie voorstellen. Het kan een effectief onderdeel zijn vanuit het oogpunt van de cognitieve gedragstherapie.

Koken is leren

Hoe oud je ook bent, je stopt nooit met leren. Hoe meer we onze neurale netwerken activeren, hoe minder kans we hebben op het ontwikkelen van degeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Begin met koken en blijf gezond!

Het leren over nieuwe producten, nieuwe kooktechnieken, het uitproberen van recepten van vrienden of familie, het creëren van nieuwe gerechten….het houdt de hersenen actief. Buiten de individuele voordelen, kan het ook een hele goede manier zijn om mensen bij elkaar te brengen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.