Zeven kenmerken van ondernemers

Een ondernemer durft plannen waar hij gepassioneerd over is in daden om te zetten. Degenen met een ondernemende houding delen een reeks kenmerken. We bespreken ze hier.
Zeven kenmerken van ondernemers
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 17 oktober, 2022

Ondernemers brengen de wereld in beweging en helpen ons als samenleving vooruit dankzij hun visie en perspectief. Zij maken waar wat anderen zich alleen maar voorstellen of niet eens voor mogelijk houden. Ze vormen waardevol menselijk kapitaal en hebben heel bijzondere eigenschappen. Als je ze wilt leren kennen of wilt weten of je tot deze groep individuen behoort, nodigen we je uit om verder te lezen.

Naar schatting zijn er zo’n 582 miljoen ondernemers in de wereld. In Spanje bijvoorbeeld is het percentage ondernemers 5,2%. Dit is een relatief klein cijfer in vergelijking met het totaal, maar de waarheid is dat het ondernemerschap toeneemt. Hieronder onderzoeken we wat deze mensen zo bijzonder maakt.

Wie zijn ondernemers?

Als we het over deze term hebben, relateren we hem meestal aan het idee van het oprichten van nieuwe bedrijven of ondernemingen; maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Ondernemer zijn is een houding (Spaanse link) die kan worden toegepast op het gebied van zelfstandig ondernemerschap, maar ook geïmplementeerd in een baan voor anderen of zelfs in een cultureel en sociaal aspect.

Een ondernemend persoon is iemand die een innovatief idee heeft, dat hij omzet in een project dat hij met eigen middelen uitvoert, waarbij hij de risico’s en gevolgen op zich neemt. Hij waagt zich aan het maken en uitvoeren van een plan dat die visie materialiseert waar hij gepassioneerd over is.

Blije vrouw
Ondernemers zijn vaak creatief en nemen initiatief.

Kenmerken van ondernemers

Houd in gedachten dat er verschillende soorten ondernemers zijn, en bij elk van hen vallen sommige kwaliteiten meer op dan andere. Bovendien moet iedereen tot op zekere hoogte delegeren of steun zoeken voor die taken waarin hij het minst uitblinkt. Er zijn echter een aantal kenmerken die ondernemers doorgaans delen.

1. Creativiteit en visie

Een ondernemer heeft een andere kijk op de wereld, een open en creatieve geest en een ontwikkeld divergent denken. Hij is uitstekend in het signaleren van kansen en het aanwijzen van gebieden of niches van waarde die nog gevuld of ontwikkeld moeten worden.

Hij denkt buiten de kaders, gaat verder dan het gevestigde en stelt zich open voor een wereld van mogelijkheden die hij, als die nog niet bestaat, zelf creëert.

2. Initiatief

Creativiteit, ideeën en dromen zijn nutteloos als je geen actie onderneemt. Daarom is wie onderneemt een persoon met initiatief, die in staat is al zijn middelen in te zetten om zijn project te verwezenlijken. Je wacht niet op goedkeuring of steun van buitenaf, je hebt geen vangnet nodig om te kunnen springen; ze doen het omdat ze geloven in hun missie.

Een ondernemer is in staat om op deuren te kloppen, oplossingen te zoeken en problemen met grote ijver op te lossen. Hij is niet bang om te leren en de angst om fouten te maken verlamt hem niet.

3. Passie en enthousiasme

Dit zijn mensen die echt gepassioneerd zijn over waar ze hun tijd en energie aan besteden. Hun projecten vertegenwoordigen hun ikigai (of levensmissie) en daarom ontwikkelen ze zich er met gemak en enthousiasme in. Het is deze overtuiging en energie die hen in staat stelt anderen, of dat nu investeerders of klanten zijn, te overtuigen en hun ideeën te laten bloeien.

4. Richting, focus en discipline

Ondernemers weten waar ze naartoe gaan en beschikken meestal over goede organisatorische vaardigheden. Ze weten een levensvatbaar plan op te stellen en dat met discipline en doorzettingsvermogen te volgen.

Zonder deze kwaliteit zal elke poging tot creëren mislukken, omdat het nodig is om de ene na de andere stap te zetten, zonder het doel uit het oog te verliezen en zonder te vervallen in zelfgenoegzaamheid die ons kan stagneren.

5. Veerkracht en flexibiliteit

De meeste succesverhalen van ondernemers zijn doorspekt met tegenslagen, valpartijen en koerswijzigingen. En het is dat een van de belangrijkste kenmerken van deze mensen veerkracht is, het vermogen om tegenslag het hoofd te bieden en er gesterkt uit te komen.

Ze geven niet op bij het eerste obstakel en als iets mislukt, geven ze niet op, maar proberen ze het op een andere manier aan te pakken. Ze leren van elke ervaring en in plaats van vast te houden aan starre handelwijzen, staan ze open voor veranderingen.

6. Groot zelfvertrouwen

Zoals je ziet is het uitvoeren van je eigen project echt ingewikkeld. Daarom is, naast passie en discipline, iets wat de ondernemer kenmerkt (Engelse link): zelfvertrouwen. Weten dat je capabel bent, voorbereid en de nodige kwaliteiten bezit, is wat je de drive geeft om te ondernemen.

In werkelijkheid gaat het niet zozeer om hoe de persoon is, maar om hoe hij of zij wordt waargenomen. Natuurlijk zijn voorbereiding en kennis noodzakelijk; maar iemand die bijvoorbeeld lijdt aan het impostorsyndroom zal nauwelijks de stap kunnen zetten om te ondernemen, omdat hij geen vertrouwen heeft in zijn waarde en de waarde van wat hij kan bieden.

7. Verlangen naar vrijheid en autonomie

Ten slotte hebben ondernemende mensen vaak een groot verlangen naar vrijheid. Zelf de koers van hun bedrijf kunnen kiezen, de uren die ze investeren, de verbeteringen die ze doorvoeren…. Die autonomie is voor hen zeer motiverend.

In tegenstelling tot andere mensen die zich liever aan die mate van verantwoordelijkheid onttrekken en gewoon hun taken vervullen, is het voor hen spannend om 100% betrokken te zijn bij hun project.

Man zit te bellen
Ondernemers hebben een groot zelfvertrouwen en hechten aan zoveel mogelijk autonomie en vrijheid.

Ondernemers worden ook gemaakt

Kortom, de ondernemende houding combineert een reeks zeer duidelijke kwaliteiten. Er zijn mensen die door hun eigen persoonlijkheid, of door de ontvangen opvoeding, deze al op jonge leeftijd in grotere mate presenteren.

Ze kunnen echter allemaal aangemoedigd en ontwikkeld worden. Als je een ondernemersvonk in je voelt, maar die is nog niet sterk genoeg, dan kan het werken aan bovenstaande eigenschappen je helpen dat deel van je te ontwikkelen dat je nog niet kende. Wellicht ook interessant voor jou

De psychologische sleutel tot ondernemerschap
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De psychologische sleutel tot ondernemerschap

De psychologische sleutel tot ondernemerschap lijkt vaak verloren te gaan tussen alle informatie die de media verzadigt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.