Ken jij de verschillen tussen uit elkaar gaan en scheiden?

Het is nooit gemakkelijk om een huwelijk te beëindigen, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Ken jij echter het verschil tussen uit elkaar gaan en scheiden? Om het welzijn van alle betrokkenen te beschermen is het belangrijk dat je de wettelijke en emotionele aspecten begrijpt.
Ken jij de verschillen tussen uit elkaar gaan en scheiden?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Uit elkaar gaan en scheiden lijken misschien wel hetzelfde. Er zijn echter belangrijke emotionele en wettelijke verschillen tussen de twee die alle betrokkenen beïnvloeden. Beide echtgenoten worden geraakt. Als ze kinderen hebben, dan lijden die ook onder de gevolgen.

Als je kiest om een huwelijk te beëindigen, dan is het belangrijk dat je precies weet waarmee je te maken zal krijgen. Meestal is uit elkaar gaan de eerste stap. De tweede en meer definitieve stap is scheiden.

De verschillen tussen uiteengaan en scheiden

Aan de ene kant hebben we het uit elkaar gaan. Dit is wanneer de echtgenoten niet langer samenleven. Apart leven heeft echter geen wettelijke implicaties tenzij het koppel dit rechtsgeldig maakt.

In Spanje bestaat een begrip bekend als “feitelijke scheiding.” Het heeft voor derde partijen geen enkele wettelijke gevolgen. De echtgenoten beslissen met andere woorden om hun relatie te beëindigen en niet langer samen te leven. Ze blijven echter nog steeds wettelijk gehuwd.

Een scheiding heeft daarentegen wel wettelijke gevolgen voor derde partijen. Het maakt een volledig einde aan het huwelijk. Dit proces moet via de rechtbank plaatsvinden.

De verschillen tussen uit elkaar gaan en scheiden

Twee gelijkenissen en drie verschillen tussen uit elkaar en scheiden

Tussen uit elkaar  en scheiden zijn er drie wettelijke verschillen. Als je van plan bent om je relatie op een wettelijke manier te beëindigen, dan is het belangrijk dat je met de volgende dingen rekening houdt:

  • Wanneer je uit elkaar gaat, dan maakt dit geen einde aan het huwelijk. Een scheiding moet via een echtscheidingsvonnis door een rechter gebeuren.
  • Een scheiding verbreekt alle economische banden tussen beide echtgenoten. Uit elkaar gaan zorgt alleen voor de verbreking van deze banden als de echtgenoten documenten bij de rechtbank voorleggen.
  • Nadat ze uit elkaar gegaan zijn, kunnen de echtgenoten niet opnieuw met elkaar of met iemand anders trouwen. Ze moeten eerst gescheiden zijn.

Ondanks deze verschillen zijn uit elkaar gaan en scheiden op sommige vlakken wettelijk gelijk:

  • Het maakt niet uit of je uit elkaar gaat of scheidt. In beide gevallen verlies je elk wettelijk recht om iets te erven behalve als je een testament hebt waarin dit anders vermeld staat.
  • Zodra er een rechtsgeldig document is dat het uiteengaan of de scheiding vastlegt, zal de rechter voogdij over de kinderen, het bezoekrecht, enzovoort bepalen. Dit houdt ook de alimentatie, de ouderlijke rechten, de verdeling van de vermogens, enzovoort in.

De psychologische verschillen tussen uit elkaar gaan en scheiden

Een interessant gegeven is dat uit elkaar gaan vaak moeilijker is dan scheiden. De meeste koppels maken dit mee vóór ze gaan scheiden. Deze fase laat het paar in een soort niemandsland achter. Hun huwelijk is wettelijk nog steeds intact. Er is dus nog sprake van wat hoop op verzoening.

Uit elkaar gaan kan met andere woorden de eerste en moeilijkste stap zijn. Op het moment dat het koppel de eigenlijke scheiding doormaakt, zijn beide echtgenoten waarschijnlijk al hun nieuw leven apart begonnen. Het is dus niet zo traumatisch. Eigenlijk voelen sommige mensen het als een bevrijdende ervaring.

Het rouwproces

Het rouwproces

Zowel uit elkaar gaan als scheiden zijn moeilijk. Het einde van een huwelijk kan een rouwproces uitlokken dat veel gelijkt op wanneer je een dierbare persoon verliest. Je kan dan de volgende dingen ervaren:

  • Een gevoel van verlies en onvervulde verwachtingen.
  • Een gevoel van mislukking, dat ervoor kan zorgen dat je je schuldig voelt.
  • Wellicht maak je je zorgen over de kinderen en de veranderingen die komen.
  • Een lage eigenwaarde, jezelf in vraag stellen en je beslissingen uit het verleden opnieuw evalueren.
  • In een depressie terechtkomen omdat je een relatie beëindigd hebt met iemand met wie je jaren van je leven gedeeld hebt.
  • Angstgevoelens komen heel vaak voor. Je kan bovendien ook last hebben van slapeloosheid.
  • Als de scheiding te maken heeft met problemen van huiselijk geweld of gendergeweld, dan kan de getroffen echtgenoot een posttraumatische stressstoornis hebben.
  • Eén of beide echtgenoten kunnen symptomen vertonen van slechte aanpassing en zich afzonderen.

“Relaties eindigen maar ze maken geen einde aan je leven.”

-Steve Martin-

Er bestaat geen twijfel dat uit elkaar  en scheiden voor alle betrokkenen niet gemakkelijk is. Je moet echter je best doen om rationeel te zijn en jouw leven opnieuw een richting te geven, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Guía de intervención psicológica y mediación familiar en procesos de separación y divorcio (2009). Instituto provincial de bienestar social, Diputación de Córdoba.

  • Novo, M., Arce, R. (2003). Separación conyugal: Consecuencias y reacciones postdivorcio de los hijos. Galego-portugeixa, Nº8


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.