Ken jij de 10 voordelen van qi gong?

Ken jij de 10 voordelen van qi gong?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 01 december, 2018

Qi gong, ook wel chi kung genoemd, is een eeuwenoude Chinese leer. Het woord ‘qigong’ staat voor “de kunst van het cultiveren van levensenergie en het harmonieuze circuleren hiervan door je lichaam heen.” Het omvat dan ook veel verschillende technieken die je geest, je lichaam en je ademhaling combineren.

Volgens veel (Engelstalige) studies kan het heilzaam werken op verschillende vlakken. Zo kan het ontspanning bevorderen, je prestaties verbeteren en een gevoel van welzijn bevorderen. Leeftijd speelt hierin geen rol!

Bij deze oefeningen worden trage, geplande bewegingen, ademhalingsoefeningen en concentratie gecombineerd. Hierbij is het de bedoeling dat je een aantal precieze bewegingen herhaaldelijk uitvoert. Deze bewegingen zijn bedoeld om je gezondheid te bevorderen op elk mogelijk niveau. Sterker nog, als je dit regelmatig doet, kun je een aantal positieve effecten direct ervaren.

Qi gong behaalt zijn positieve, gezonde resultaten door middel van een aantal simpele bewegingen. Het moedigt je aan om een ontspannen staat van bewustzijn te betreden. Ook worden bepaalde ademhalingstechnieken ingezet naast de verschillende bewegingen en poses.

De herkomst van qi gong

De oprichters van de qi gong beweging haalden hun inspiratie uit de natuur, dieren en de elementen. Veel van hun oefeningen imiteren dan ook dieren in de zoektocht naar gezondheidsvoordelen. Een interessant voorbeeld hiervan is het zogeheten turtle breathing (schildpaddenademhaling). Dit is 1.400 jaar geleden door de Taoïsten uitgevonden.

Ze merkten hoe ontzettend lang schildpadden leefden en begonnen ze te bestuderen. Ze observeerden hun bewegingen en ademhaling. Hierop baseerden ze een aantal oefeningen om een goede gezondheid te onderhouden en langer te kunnen leven.

Nu gaan we een aantal voordelen van qi gong laten zien. Deze zullen zeker je tijd waard zijn als je aan het nadenken bent over het beoefenen van qi gong.

Qi gong op het strand

1. Het vermindert stress

Dit is een leer die je helpt je lichaam en geest te verscherpen. Dat wordt bereikt door het combineren van de trage bewegingen en diepe ademhaling. Wanneer je deze oefeningen dus doet, zal dit je zowel fysiek als mentaal helpen ontspannen. Dit verlaagt je stressniveau. Vanaf dit punt kun je een zekere kalmte en innerlijke vrede bereiken.

2. Het verbetert je slaapkwaliteit

De diepe ademhalingen en de kalmte die je bereikt tijdens de qi gong-oefeningen, kunnen een positief effect op je slaap hebben. Veel mensen geven aan makkelijker in slaap te kunnen vallen en zich meer uitgerust te voelen.

3. Het verhoogt je energieniveau

De langzame, vloeiende bewegingen zullen de energiekanalen in je lichaam openzetten. Daarom hebben mensen die qi gong beoefenen meer energie. Dit is ook voordelig voor je seksualiteit en je vruchtbaarheid.

4. Het brengt je emoties in balans

Door qi gong te doen, kun je je concentratievermogen en aandachtsvermogen verbeteren. Deze zijn beiden echt nodig om je emoties onder controle te houden. Hierdoor zou ook je geest helderder en vrediger moeten worden zonder dat je de hele dag op autopiloot staat.

5. Het helpt je lichaam ontgiften

Je huid is net zoals je darmen en je lever een orgaan dat je lichaam van gifstoffen ontdoet. Volgens Chinese geneesleer, kan qi gong je lichaam helpen zichzelf te ontgiften. Dat zou deels lukken doordat het je energiekanalen openzet en opschoont.

6. Het helpt je in verbinding te staan met het heden

De qi gong oefeningen draaien ook om het in verbinding staan met het heden. Dit helpt je een optimistischere, blijere houding richting het leven aan te meten. Zo zou het makkelijker moeten worden om je gelukkig te voelen.

Qi gong beoefenaars

7. Het voorkomt gewrichtsproblemen

Het evenwicht dat centraal staat in qi gong helpt je om te bewegen zonder dat je gewrichten op slot schieten of geforceerd worden. De zachte strekkingen verbeteren je flexibiliteit. Ook helpt het blessures van je gewrichten te voorkomen.

8. Het versnelt je revalidatie

Qi gong is een geweldige praktijk om op te pakken nadat je een verwonding hebt opgelopen of geopereerd bent. Door de bijbehorende bewegingen uit te voeren en je gezonde lichaamsdelen hiervoor te gebruiken, kun je de revalidatie van je verwonde lichaamsdelen versnellen.

Dit zou bereikt worden doordat het de circulatie en de en vloeiing van je lichaamsenergie bevordert. Begin er echter niet aan zonder eerst een arts te raadplegen!

9. Het verlicht migraines

Volgens de traditionele Chinese geneesleer en qi gong, kun je een slechte gezondheid verbeteren door aan je zogenaamde energieveld te werken. Dit moet je constant in beweging houden, op uniforme snelheid. De reden dat je bijvoorbeeld hoofdpijn krijgt, is dat teveel energie zich ophoopt in je hoofd.

Door een paar qi gong-oefeningen te doen kun je wellicht zelfs een migraine verlichten. De diepe ademhalingsoefeningen die hierbij horen zullen je in ieder geval helpen je innerlijke balans opnieuw te vinden.

10. Het helpt met je spijsvertering

Het laatste voordeel van qi gong dat we willen delen betreft je spijsvertering. Deze zou namelijk worden verbeterd hierdoor. 

De bewegingsoefeningen van qi gong kunnen de samentrekkingen van je darmen versterken. Zo wordt het verteringsproces versneld en de gasvorming geëlimineerd. Sterker nog, veel van de oefeningen worden geacht goed te zijn voor je lever en alvleesklier.

We hopen dat deze lijst voordelen van qi gong je heeft kunnen overtuigen om het een kans te geven! Onthoud in ieder geval altijd dat er veel verschillende manieren zijn om dingen aan te pakken. Het belangrijkste is dat je op een gematigd niveau begint en doorgaat tot je de juiste balans gevonden hebt.  Wellicht ook interessant voor jou

Ontspanningstechnieken om je te helpen om beter te slapen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Ontspanningstechnieken om je te helpen om beter te slapen

Als je slecht slaapt, kunnen ontspanningstechnieken helpen om je nachtrust te verbeteren. Ze zijn niet moeilijk om te doen, en ze zullen echt helpe...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.