Keanu Reeves, een ander soort beroemdheid

Keanu Reeves is een ander soort beroemdheid. Op zijn verjaardag werd hij gespot op een parkbankje met een cupcake en een koffie, die hij aan iedereen aanbood die langskwam om hem gedag te zeggen.
Keanu Reeves, een ander soort beroemdheid
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 04 juni, 2020

Keanu Reeves werd beroemd door zijn vertolking van Neo in de film The Matrix. Op het eerste gezicht lijkt hij op elke andere Hollywood-beroemdheid: succesvol, rijk, en waarschijnlijk een beetje losgekoppeld van hoe “normale” mensen leven. Keanu Reeves is echter geen typische beroemdheid.

Keanu’s leven is afgewisseld met momenten van groot succes en ernstige persoonlijke tragedie. Zijn veerkracht is bewonderenswaardig. Hij accepteert dat er lessen te leren zijn uit moeilijke ervaringen.

Hij doet niet alsof hij een goeroe of een heilige is, maar eerder iemand die in staat is om te herkennen en te waarderen wat belangrijk is in het leven. Keanu is een inspiratie voor iedereen.

Geld betekent niets voor mij. Ik heb veel geld verdiend, maar ik wil van het leven genieten en mezelf niet belasten met het opbouwen van mijn bankrekening. Ik geef veel weg en leef gewoon, meestal uit een koffer in hotels.

-Keanu Reeves-

Een foto van Reeves in The Matrix

De moeilijke kindertijd van Keanu Reeves

Keanu Reeves werd geboren in Beiroet, Libanon, op 2 september 1964. Zijn moeder was Engels en zijn vader kwam uit de Verenigde Staten. Hij had een zus die twee jaar jonger was dan hij. Zijn vader was een alcoholist die het gezin verliet toen Reeves nog maar drie jaar oud was.

Keanu’s vader belandde in de gevangenis voor het verkopen van drugs. Hij ontmoette zijn vader voor het eerst weer toen hij zes jaar oud was en zag hem daarna pas weer toen hij dertien was.

Keanu’s moeder werkte als stripper in nachtclubs om de eindjes aan elkaar te knopen en bracht vaak mannen mee naar huis. Het gezin verhuisde naar Australië en later naar de Verenigde Staten. In New York trouwde Keanu’s moeder met een Broadway-directeur en ze verhuisden naar Canada. Het huwelijk duurde echter maar een jaar.

Een leven gekenmerkt door tragedie

Keanu Reeves heeft niet alleen een traumatische jeugd gehad, maar heeft later in zijn leven ook een hartverscheurende tragedie moeten doorstaan. Zijn enige zus werd gediagnosticeerd met leukemie en hoewel ze herstelde, had de ervaring een diepe impact op hem. Jaren later kreeg ze een terugval en moest hij de traumatische ervaring opnieuw beleven.

Keanu besloot om acteur te worden na een blessure die hem dwong te stoppen met ijshockeyen, wat hij als zijn ware roeping beschouwde. Hij heeft de middelbare school nooit afgemaakt, maar hij werd altijd aangetrokken door de kunst.

Zijn vader hielp hem bij het vinden van een baan als acteur in de Verenigde Staten. Een van zijn eerste films was My Own Private Idaho, die in 1991 in première ging.

Op de set van die film ontmoette hij zijn latere beste vriend, River Phoenix, de jongere broer van Joaquin Phoenix. Helaas stierf River op jonge leeftijd aan een overdosis heroïne en cocaïne. Keanu gaf zichzelf lange tijd de schuld van de dood van zijn vriend, omdat hij ervan overtuigd was dat hij meer had kunnen doen om hem te helpen.

Een interview met Keanu Reeves

Tragedie en veerkracht

In 1999 beviel de ex-vriendin van Keanu, de actrice Jennifer Syme, vlak voor Kerstmis van een doodgeboren meisje. Na de dood van haar dochter werd Syme zeer depressief. Anderhalf jaar later kwam ze om het leven bij een auto-ongeluk op weg naar een feestje.

Een jaar later kreeg Keanu’s zus een terugval van haar ziekte. Hij liet alles vallen om bij haar te zijn. Ondanks alle tragedie en pijn heeft Keanu Reeves een goed leven kunnen blijven leiden. In tegenstelling tot veel beroemdheden woont hij in een bescheiden appartement en reist hij met de metro.

De acteur heeft een groot deel van zijn fortuin gedoneerd aan organisaties die strijden tegen kanker. Hij heeft ook geld gedoneerd aan ziekenhuizen die het moeilijk hebben. Sommige mensen denken dat hij honderdduizenden dollars heeft gedoneerd.

Keanu geeft er de voorkeur aan een eenvoudig leven te leiden. Hij heeft vaak gezegd dat roem en geld niet de belangrijkste dingen voor hem zijn. Ook houdt hij ervan om op zijn motor te rijden en het boeddhisme te bestuderen, ook al beschouwt hij zichzelf niet als boeddhist.

Hij is een vreedzame man die de waarde van relaties kent en begrijpt dat het leven veel meer is dan wat er in Hollywood gebeurt. Wellicht ook interessant voor jou

George Orwell: biografie, manipulatie van taal, en totalitarisme
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
George Orwell: biografie, manipulatie van taal, en totalitarisme

George Orwell is een van de bekendste schrijvers als het gaat om dystopische toekomst en strijd tegen totalitarisme. Lees hier meer over zijn leven...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Castanyer, L. B. (2003). eXistenZ, de David Cronenberg: ciberficciones para la posthumanidad. Digithum, (5), 0.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.