Wat Julio Cortázar ons heeft geleerd over liefde

Wat Julio Cortázar ons heeft geleerd over liefde

Laatste update: 15 juni, 2017

Julio Cortázar was één van de meest vernieuwende schrijvers van zijn tijd. Hij experimenteerde met korte verhalen, poëtische proza, korte vertellingen en novellen. Hij brak alle klassieke regels van schrijven en literatuur met verhalen zoals Hopscotch. Hij reflecteerde op de liefde en vandaag de dag zijn zijn zinnen nog steeds een bron van inspiratie voor velen.

Door de geschiedenis heen is er veel geschreven over veel verschillende onderwerpen. Maar één onderwerp is altijd constant in disciplines als filosofie en literatuur: het thema van de liefde. Duizenden woorden hebben teksten gevormd tijdens iedere periode in de geschiedenis. En deze teksten hebben onze dromen geïnspireerd.

De zinnen van Cortázar over de liefde zijn een voorbeeld van die menselijke noodzaak om de liefde te begrijpen, van onze noodzaak om te weten hoe we lief moeten hebben en er niet onder moeten lijden. Cortázar zette woorden om in poëzie en leert ons zijn idee van liefde, hartezeer, herinneringen en vergetelheid.

Leer om weg te gaan als de tijd rijp is

Een van de meest voorkomende fouten die mensen in relaties maken is proberen een relatie in stand te houden die hen niet meer gelukkig maakt. Scheidingen en verzoeningen gebeuren regelmatig in een wanhopige poging om iets te redden dat niet meer te redden valt.

Alles duurt altijd wat langer dan zou moeten.

Julio Cortázar

Een relatie beëindigen vergt moed en de kennis van wat het juiste moment is. Als iemand ons niet gelukkig maakt, is bij hem blijven alleen maar een voortzetting van onnodig lijden. Verbreek de relatie op het juiste moment, laat het niet verslechteren. Wees moedig en beëindig de relatie op het juiste moment.

Liefde is medeplichtigheid en wederkerigheid

Als je liefde geeft in je relatie maar daar alleen onverschilligheid voor terugkrijgt, is dit geen goede relatie. Liefde moet wederzijds zijn, je moet bij iemand willen zijn als hij dat nodig heeft. En anderen moeten ons steunen tijdens onze moeilijkste momenten.

Als je valt, raap ik je op. En als dat me niet lukt, zal ik naast je komen liggen.

Liefde is ook medeplichtigheid, omdat je op passie alleen niet kan leven. Je hebt ook vriendschap nodig, en een diep vertrouwen om een sterke basis op te bouwen. Als je partner je niet vertrouwt, of als jij je partner niet vertrouwt, is de relatie gedoemd om te mislukken. Dat is ook zo als er alleen maar sex is, maar geen intimiteit. Als deze dingen gebeuren is er iets mis, en is het tijd om eens goed over je relatie na te denken.

Wat gebeurt er als de liefde stopt

Een gebroken hart is moeilijk te accepteren, omdat het invloed heeft op ons ego. Maar soms eindigt de liefde vanwege andere redenen en is het tijd dat we leren dat niet alles voorbij is. Het leven gaat verder, en het is tijd om de les te analyseren en leren van de fouten die je misschien hebt gemaakt.

Met iedere dag die voorbijging, voelde ik minder en herinnerde ik me meer.

Het gevoel van verdriet, het grote verlangen om te huilen nadat de relatie verbroken is, zal snel vervangen worden door goede herinneringen. De pijn zal beginnen te verdwijnen. Naarmate de tijd voorbijgaat, langzaam maar meedogenloos, zullen we ons steeds beter gaan voelen.

Liefde gedijt niet alleen door woorden en beloftes

Soms houden we ons vast aan woorden en beloften. Maar deze woorden verdwijnen en gaan niet altijd gepaard met acties. Liefde wordt niet gevoed door woorden, maar door acties. Iemand strelen is niet het enige dat je kunt doen, maar wel een goede uiting van gevoelens.

Affectie gedijt niet op woorden en beloftes op lange afstand.

Julio Cortázar

Een liefde die gebouwd is op beloftes die nooit nagekomen of vervuld worden, zal ons uiteindelijk teleurstellen. Daarom moeten we in deze situaties realistisch zijn. We moeten kijken naar wat echt is, niet naar wat we wensen dat echt was. Als demonstratie van liefde niet bestaat, bestaat de liefde in alle opzichten niet.

Liefde wordt gegeven op het juiste moment

We hebben het allemaal tenminste één keer meegemaakt. We ontmoeten iemand die perfect lijkt. Hij is precies wat we wilden en waar we op wachtten, maar het is niet de juiste tijd of plaats. Duizend omstandigheden zouden kunnen plaatsvinden, die persoon kan in een andere stad wonen. Misschien heeft hij al een relatie, of we willen misschien gewoon geen partner op dat moment.

Jij bent de perfecte persoon op de verkeerde afstand.

De afstand, tijd, plaats, kunnen verkeerd zijn. Daarom moeten we van deze situaties proberen te leren, lessen eraan onttrekken en verdergaan met ons leven. We weten niet wat er in de toekomst kan gebeuren en of die perfecte persoon weer zou kunnen verschijnen of niet.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.