Jouw streling geeft mijn ziel nieuwe energie
De streling van een geliefde heeft de kracht om onze ziel nieuwe energie te geven. Het is als het zachte geruis van een oceaan dat overeenkomstige sensaties in ons lichaam opwekt, onze angsten in bedwang houdt, de dieptes van onze verborgen onzekerheden overbrugt, barrières afbreekt en ons dichter bij elkaar brengt. Er zijn strelingen die kunnen helen en wijze handen die de huid kunnen strelen en de ziel kunnen aanraken.
De kunst van het strelen vereist dat we, bovenal, goede ambachtslieden van de wereld van emoties zijn. Of je het nu gelooft of niet, de oorsprong van de muziek van de zintuigen en genot ligt namelijk in de hersenen. Het zijn de hersenen die ons vertellen wie het recht heeft om ons te strelen en het zijn ook de hersenen die verwerken wat voor soort strelingen ons een groter gevoel van welzijn geven.
De strelingen, knuffels en blikken die afkomstig zijn van de mensen van wie we houden, zijn net zo noodzakelijk voor ons leven als de wortels zijn voor een boom. Zonder, zouden we langzaamaan aftakelen en vergaan.
Iets eigenaardigs waar we rekening mee zouden moeten houden is dat ons DNA schijnbaar gecodeerd is met een bepaalde behoefte aan lichamelijk contact om te kunnen overleven als soort. Een pasgeboren baby, bijvoorbeeld, kan niet op een gezonde manier groeien als hij of zij niet geknuffeld en omhelsd wordt. Ook wanneer we zelf eenmaal volwassen worden, hebben we dit soort liefdevolle gebaren nog nodig om de band met onze dierbaren te versterken.
Strelingen zijn niet alleen bedoeld voor lichamelijk genot. Elkander strelen is een gebaar waarmee je een band bevestigt die voort is gekomen uit de zintuigen om de hersenen een gevoel van zekerheid te bieden. Het is het ongetwijfeld waard om hierover na te denken.
De dagelijkse strelingen waar onze hersenen naar hunkeren
In een zeer interessant artikel dat gepubliceerd werd in het tijdschrift ‘Psychology Today’, werd liefde op een zeer bondige manier gedefinieerd: het is de zoektocht naar een veilige en verrijkende connectie met een ander mens. Via deze connectie worden mensen emotioneel verenigd om zichzelf te voeden, hun angsten te bedaren en elkaar te beschermen.
Iedereen heeft vanaf zijn geboorte behoefte aan het opbouwen van veilige en stabiele relaties, waarin de tekenen van genegenheid onmiskenbare uitdrukkingen zijn van deze gevoelens. In dit soort relaties wordt een streling altijd gezien als een vorm van machtig taalgebruik die in staat is om woorden te overstijgen om zo door de huid en de zintuigen heen te steken. Zodoende wordt de band sterker, en voorzien de hersenen ons van een goede dosis endorfine.
Wat gebeurt er dan op neuraal niveau als er sprake is van een gebrek aan strelingen of een afwezigheid van lichamelijk contact met onze dierbaren? Het gevolg hiervan kunnen we in twee ideeën samenvatten:
- Wanneer er geen sprake is van emotionele uitdrukkingen, wanneer iemand geen tekenen van genegenheid, strelingen of knuffels ontvangt, dan ontstaat er een ‘disconnectie’ en ervaren de hersenen een vorm van paniek.
- Dit gebrek aan binding via lichamelijk contact en emotionele woorden genereert een gevoel van eenzaamheid en daardoor ook een ingewikkelde stressvolle situatie die de geest in eerste instantie opvat als een bedreiging. De afwezigheid van menselijk lichamelijk contact wordt gezien als een gebrek aan de bevestiging van liefde. Het is een grote en diepe leegte in de ziel die stress opwekt in de hersenen.
De kunst van het strelen
Het brein is de wachter die het genot van de menselijke aanraking verspreidt en die ernaar hunkert als zijn dagelijkse bron van voeding. Het is niet voldoende om elkaar gewoon ‘aan te raken’, het is van belang om te weten hoe je de band kunt verleiden en bevestigen. Het lichamelijke contact dat een gevoel van welzijn, genot en veiligheid genereert moet namelijk aangeboden worden door iemand die veel voor ons betekent en die een goede ambachtsman is van de wereld van emoties.
Wanneer we de huid strelen, proberen we soms ook het verlangen te strelen dat ons eigen verlangen opwekt in de andere persoon. De huid is als een mijnenveld, verbonden door vijf miljoen zenuwuiteindes. Dit is een fascinerende waarheid, omdat het toegang biedt tot een hele nieuwe huidkaart die we kunnen ontdekken, verzorgen en activeren. Wij zijn er zeker van dat je maar wat graag zou willen achterhalen wat deze mechanismen precies inhouden, de mechanismen die in staat zijn om de meest aangename strelingen te genereren, de strelingen die onze ziel opnieuw versterken.
Onze fascinerende huidkaart die verbonden is aan onze emoties
De hersenen reageren op een geweldige manier op menselijke aanrakingen. Deze reactie is zo puur, instinctief en bijna magisch, dat het ons al van kleins af aan leert dat wanneer iemand huilt, hij getroost kan worden met een knuffel. Zorgen verdwijnen door middel van een streling, een schouderklopje geeft ons een gevoel van hechtheid en aanmoediging.
Volgens een artikel dat gepubliceerd werd in ‘The Journal of Neuroscience’, is een streling als muziek voor onze hersenen, en afhankelijk van van wie de streling afkomstig is, en in welke context de streling plaatsvindt, zal de streling bepaalde emoties in ons naar boven brengen.
De meest aangename strelingen voor geliefden, zijn de strelingen die met een snelheid van tussen de 1,3 en 10 centimeter per seconde geboden worden. Dit is een subtiel en perfect niveau waarop die zogenaamde ‘mechanoreceptoren’ geactiveerd worden, welke een doorslaande boodschap versturen naar de hersenen: de boodschap van genot.
Onze hersenen stellen ons in staat om een connectie op te bouwen met anderen via aanraking. Een streling is ook een emotionele waarnemer van angst, verlangen of verdriet. Dit is te danken aan de insula, een regio die diep in de hersenen ligt en de sleutel is tot het emotionele universum.
Al met al, is dit dus een zeer fascinerend onderwerp dat ons eraan herinnert hoe belangrijk het is om deze ‘wetenschap’, waar je geen diploma voor nodig hebt, dagelijks in praktijk te brengen. De kunst van het strelen onder de knie krijgen is iets dat altijd binnen ons bereik ligt.