John Wooden en de Piramide van Succes

De Piramide van Succes van John Wooden is een prachtig compendium van waarden. Het is ontwikkeld op sportgebied, maar heeft zich in de loop van de tijd verspreid naar andere gebieden, waaronder het persoonlijke leven.
John Wooden en de Piramide van Succes

Laatste update: 02 augustus, 2022

John Wooden bedacht de Piramide van Succes als rolmodel voor basketballers. Na verloop van tijd veranderde het echter van de speelvelden in een schema dat door bedrijven en mensen over de hele wereld werd gevolgd en toegepast als een hulpmiddel om hun doelen te bereiken.

John Wooden was een basketbalcoach aan de Universiteit van UCLA. Onder zijn leiding won het team onder andere 10 van de 12 titels in een universiteitsfinale. Hij ging echter niet de geschiedenis in voor die triomfen, maar voor de filosofie hielp hij zijn team om ze te bereiken. Zijn ideeën werden gesynthetiseerd in de Piramide van Succes.

De Piramide van Succes is geen eenvoudig receptenboek met instructies voor het behalen van succes. In feite heeft het meer te maken met de waarden achter degenen die bereiken wat ze wilden doen. Het veranderde niet alleen de manier waarop mensen hun doelen visualiseren, maar markeerde ook een manier om het leven te begrijpen en doelen te bereiken. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

Succes is gemoedsrust die een direct resultaat is van zelfvoldoening in de wetenschap dat je je best hebt gedaan om de beste te worden die je kunt worden.”

-John Wooden-

Man blij met professioneel succes, wat de piramide van succes suggereert

De onderkant van de Piramide van Succes

De succespiramide van John Wooden is gebaseerd op het idee dat er drie belangrijke gebieden zijn waaraan je moet werken wanneer je een doel probeert te bereiken. Elk van deze gebieden valt samen met een deel van de piramide: de basis, het lichaam en het hoekpunt. De componenten waaruit de basis bestaat, houden al het andere in stand. Ze zijn als volgt:

 • Bedrijvigheid. In de regel is de weg naar succes werk. Waardevolle resultaten komen van zorgvuldige planning en hard werken.
 • Enthousiasme. Om vol te houden in het dagelijks leven, moet je het verlangen hebben om te doen wat je doet. Dit staat gelijk aan enthousiasme en het zal ook overwaaien op anderen om je heen.
 • Vriendschap. Andere mensen zijn altijd aanwezig in je eigen prestaties. Wanneer je je bijvoorbeeld vriendelijk voelt tegen anderen, neemt je enthousiasme toe. Dit vergemakkelijkt je eigen inspanningen.
 • Loyaliteit. Wees loyaal, aan jezelf en aan iedereen die van je afhankelijk is. Loyaliteit is inderdaad consistent met wat je wilt.
 • Samenwerking. Als je anderen aanmoedigt, krijg je op hun beurt aanmoediging van hen. Daardoor heb je meer kans om te bereiken wat je wilt.

Het lichaam van de Piramide van Succes

Het tweede belangrijke onderdeel van de Piramide van Succes is het lichaam. Dit komt overeen met de waarden die je helpen een doel na verloop van tijd te behouden. De elementen waaruit dit onderdeel bestaat zijn de volgende:

 • Initiatief. Je moet gaan voor wat je wilt en niet wachten tot het naar je toe komt. Daarom moet je beslissingen nemen en actie ondernemen om vooruit te komen. Je moet nooit bang zijn om te falen.
 • Intentie. Stel een realistisch doel. Concentreer je op het bereiken ervan door vastberaden en volhardend te zijn.
 • Zelfbeheersing. Het gaat namelijk om het bewaren van je evenwicht in moeilijke tijden. Oefen zelfdiscipline en houd je emoties onder controle.
 • Alertheid. Je moet nooit overmoedig zijn, maar pas op, vooral als er wijzigingen zijn in je plannen. Een doel wordt pas bereikt als het daadwerkelijk is bereikt. Zelfs als je maar één stap verwijderd bent, kun je het nog steeds verliezen.
 • Conditie. Om te bereiken wat je wilt, moet je je voorbereiden, leren, vaardigheden ontwikkelen en daarnaast eventuele zwakke punten corrigeren. Daarom moet je een goede fysieke, emotionele en mentale conditie behouden.
 • Vaardigheid. Essentiële taken moeten worden herhaald en geoefend totdat je ze snel en ook correct kunt uitvoeren.
 • Teamgeest. Om een doel te bereiken, moet je collectief denken. Dat komt omdat je altijd de hulp van anderen nodig hebt. Tegelijkertijd zijn de beste doelen altijd die waarvan velen profiteren.
Verenigde handen

het hoekpunt

Bovenaan de Piramide van Succes komen alle bovenstaande waarden samen. Ze resulteren vervolgens in drie eigenschappen die essentieel zijn voor jou om alles te bereiken wat je voor ogen had. Deze drie elementen zijn de volgende:

 • Evenwicht. Blijf jezelf. Vecht nooit met jezelf, wat de situatie ook is.
 • Vertrouwen. Respecteer zonder angst. Wees daarnaast voorbereid en houd alles in perspectief.
 • Competitieve grootheid. Weten hoe je moet concurreren, betekent dat je groeit in moeilijke tijden. Verder ga je ook met moed in op uitdagingen. In feite maken moeilijkheden doelen aantrekkelijker.

John Wooden’s Piramide van Succes is een model geworden voor veel organisaties. Zoals u kunt zien, is het op waarde gebaseerd maar prestatiegericht. In feite is het een mindmap die je helpt je te concentreren op wat belangrijk is, en buiten beschouwing laat wat niet belangrijk is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Wooden, J. R., & Carty, J. (2006). La pirámide del éxito. Peniel.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.