Jezelf loskoppelen van je werk: 5 tips

Jezelf loskoppelen van je werk: 5 tips

Laatste update: 05 juni, 2018

Jezelf loskoppelen van je werk is niet eenvoudig. We zijn gewend aan onze routines. En we zijn voortdurend alert, met onze telefoons of computers aan en altijd klaar voor gebruik. Soms houdt dit zelfs in dat het je niets kan schelen dat weekend is of dat je op vakantie bent. Waarschijnlijk weet je donders goed dat de stress die je dagelijks hebt eigenlijk op het kantoor moet blijven. Toch weerhoudt dit je er niet van om het met je mee te slepen als een zwaar gewicht.

Deze toestand kan op de lange termijn echter voor grote problemen zorgen. We zijn mensen, geen machines, en we hebben zowel fysieke als mentale rust nodig. Wanneer je niet voldoende uitrust, zul je uiteindelijk last krijgen van problemen met je emotionele en psychische gezondheid.

Je wilt jezelf loskoppelen van je werk, maar het lukt niet

Sociale gevolgen

Als je niet in staat bent om jezelf los te koppelen van je werk, dan zal niet alleen jij hieronder lijden; het zal ook je dierbaren beïnvloeden. Het is niet prettig om bij iemand in de buurt te zijn die voortdurend zijn telefoon moet checken. Dit geeft anderen het gevoel dat ze worden buitengesloten en onbelangrijk zijn. Het is dan ook onnodig om te zeggen dat hieruit vaak relatieproblemen ontstaan.

Bovendien is het ook niet geweldig om dit soort apparaten te gebruiken bij sociale gelegenheden, omdat het nogal onbeleefd is. Denk er echter eens over na hoe onbeleefd het eigenlijk is als je dit thuis wel gewoon doet. Je partner verdient toch ook jouw aandacht.

man die maar door blijft werken, want jezelf loskoppelen van je werk is moeilijk

Psychologische en emotionele gevolgen

Voortdurend uitgeput zijn is buitengewoon slecht voor je geestelijke gezondheid. Het kan leiden tot stress, angst, paniekaanvallen en depressie. Dit heeft uiteindelijk natuurlijk allemaal zijn weerslag op de mensen die het dichtste bij je staan. Nog een andere manier waarop je relaties worden beïnvloed is door jouw obsessie.

Het kan er zelfs voor zorgen dat je obsessieve stoornissen ontwikkelt, die vervolgens kunnen leiden tot nog ernstigere aandoeningen. De soorten waarvoor je hulp nodig hebt.

Lichamelijke gevolgen

Als het je niet lukt om jezelf los te koppelen van je werk, voelt je lichaam het. Je krijgt niet veel rust en het risico op chronische nek- en rugklachten wordt groter. Constant gespannen zijn is slecht voor nog veel meer dingen dan alleen je geest. Het is bijvoorbeeld ook slecht voor je lichaam.

In dit soort gevallen is het ook gebruikelijk om slaapproblemen te ontwikkelen, zoals slapeloosheid en nachtmerries. Beide dingen zijn erg onaangenaam en het kost veel geduld om ze te verwerken.

“Het is niet de sterkste van de soort die overleeft, noch de meest intelligente die overleeft. Het is degene die zich het beste aanpast aan verandering.”

-Charles Darwin-

Jezelf loskoppelen van je werk: vijf tips

Wil je jezelf graag loskoppelen van je werk, maar weet je niet hoe? Dan ben je hier aan het juiste adres. De enige manier waarop advies ooit behulpzaam voor je kan zijn, is als je bereid bent om het te volgen.

Het eerste dat je moet onthouden, is dat jezelf loskoppelen van je werk, je op geen enkele manier onverantwoordelijk maakt. Eigenlijk helpt het je juist om beter te presteren wanneer je wel met je werk bezig bent. Dus uiteindelijk maakt het je alleen maar productiever. Zodra je werkdag voorbij is, ben je volledig vrij om je tijd te besteden zoals je zelf wilt.

Meisje dat helemaal overspoeld wordt met taken, waardoor jezelf loskoppelen van je werk nog moeilijker wordt

Breng tijd door met mensen van wie je houdt

Het maakt niet uit waar: het kan bij iemand thuis zijn, in een café, een restaurant. Het punt is dat je tijd besteedt aan mensen die belangrijk voor je zijn. Vraag naar hun leven, praat over wat je te binnen schiet (zolang het maar niet je werk is), en geniet ervan.

Je kunt ook buiten je werkuren om tijd doorbrengen met je collega’s. Wellicht voelen ze zich wel precies als jij en willen ze zich ook loskoppelen door even wat te drinken en over andere dingen te praten.

Meld je aan voor iets leuks

Je kunt je vast wel een paar activiteiten bedenken die je om de een of andere reden niet doet. Gebrek aan tijd, stress en ‘wat anderen erover zullen zeggen’ zijn vaak de meest voorkomende. Vergeet al die dingen lekker en meld je aan voor datgene waar je altijd al in geïnteresseerd bent geweest.

Neem een ​​paar uur voor jezelf. Het is goed voor je hersenen en je zelfvertrouwen. Het zal je ook helpen om nieuwe mensen te ontmoeten met dezelfde interesses als jij.

Ga twee keer per jaar lekker op reis

Maak twee keer per jaar een reis of uitstapje naar plaatsen waar je nog nooit bent geweest. Stippel een paar routes uit, bekijk de wereldkaart, bekijk documentaires en video’s over mogelijke plaatsen van bestemming en probeer te achterhalen of je toe bent aan ontspanning of avontuur.

Dit zal je hoe dan ook de opwinding bieden die je nodig hebt om even bezig te zijn met iets anders dan je werk. Reizen zal altijd een geweldige manier blijven om even om te schakelen.

Jezelf loskoppelen van je werk door op reis te gaan

Probeer afstand te nemen van sociale media

Probeer je telefoon (en dus de sociale media) zo min mogelijk te gebruiken. Op enkele uitzonderingen na leiden Facebook, Twitter en Instagram eigenlijk alleen tot afhankelijkheid. Besteed minder tijd aan deze programma’s zodat je meer tijd kunt besteden aan jezelf en de mensen om je heen.

Lees een goed boek of kijk een goede film

Boeken en films zijn een goede keuze – en ook een geweldige afleiding van andere dingen, zoals werk. Wanneer je een boek leest of een film kijkt, geef je je hersenen de kans om al het andere te vergeten. Sommige boeken en films kunnen je ook helpen om te groeien als persoon en iets nieuws leren. Hierdoor sla je dus twee vliegen in een klap.

Kies zelf welke tip jou het interessantst lijkt en waar je je het meest comfortabel bij voelt. Het is tijd om te ontspannen en niet meer aan je werk te denken! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.