Je wilt het uitmaken, maar je weet niet hoe

Laten we zeggen dat je een relatie hebt waarin je geen toekomst ziet, maar je blijft erin uit angst voor het alternatief. Welnu, de tijd is gekomen om het laatste hoofdstuk te schrijven en los te komen.
Je wilt het uitmaken, maar je weet niet hoe
Laura Rodríguez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Rodríguez.

Laatste update: 12 november, 2023

Je wilt het uitmaken, maar je weet niet hoe. Dit is een veel voorkomend dilemma. De beslissing om het uit te maken brengt onvermijdelijk een mix van emoties en gevoelens met zich mee. Deze kunnen ervoor zorgen dat je je verward voelt. Ze kunnen het zelfs nog moeilijker voor je maken om je plannen door te zetten.

Waarom voel je je echter zo tegenstrijdig over het nemen van de volgende stap en het uitmaken met je partner? Bovendien, wat kun je doen of waar kun je de kracht vandaan halen om de relatie te beëindigen?

Stel is niet blij met elkaar

Je wilt het uitmaken, dus waarom lukt het je niet?

Angst om alleen te zijn

De angst om alleen te zijn is een veelvoorkomend gevoel bij mensen. Maar die angst kan uiteindelijk de enige echte band tussen twee mensen worden. Dat komt omdat niemand zich eenzaam wil voelen of niet iemand wil hebben met wie hij zijn dagen kan delen.

Daarom blijf je misschien liever in een relatie, zelfs als er niets positiefs uit voortkomt. Je wilt je gewoon niet eenzaam voelen.

Fantaseren over de relatie

Je zou willen dat alles weer werd zoals het was. Je blijft hopen dat het zal veranderen. Dat is nog een reden waarom je misschien in een relatie blijft waarvan je niet eens zeker weet of je het wel wilt.

In feite kun je fantaseren over uit elkaar gaan. Dat komt omdat het gewoon niet goed voelt. Je blijft waarschijnlijk hopen dat alles weer wordt zoals het was, maar je weet diep van binnen dat dat niet zal gebeuren.

Verdrietige man

Lijden of verandering vermijden

Een relatiebreuk, hoe die ook gebeurt, gaat gepaard met onplezierige emoties. Bijvoorbeeld verdriet, angst, schuldgevoel, angst, enz. Vaak ga je gewoon door met de relatie omdat je dit soort pijn niet onder ogen wilt zien.

Het beëindigen van een relatie brengt echter altijd verandering met zich mee. Dit is duidelijker als het gaat om mensen die samenwonen, samenwerken of andere elementen delen, zoals gezamenlijke vrienden.

Het uitmaken betekent dat je deze patronen moet veranderen. Dit kan betekenen dat je het uitmaken uitstelt omdat je alle veranderingen wilt vermijden.

“Succesvolle mensen zijn niet bang om te falen, maar begrijpen dat het nodig is om van te leren en te groeien.

Robert Kiyosaki

Proberen geen kwaad te doen

Het vermijden van schade aan je partner is een ander gevolg dat je misschien probeert te vermijden. Toch is dit niet altijd mogelijk. Dat komt omdat in veel gevallen het proces en de emoties die gepaard gaan met het uit elkaar gaan juist nodig zijn.

In feite kan een verdrietig gevoel je motiveren om er overheen te komen en een nieuw hoofdstuk in je leven te beginnen. Verandering betekent inderdaad aanpassen en accepteren wat er is gebeurd.

“Dit is een goed teken, een gebroken hart hebben. Het betekent dat we het ergens voor geprobeerd hebben.”

-Elizabeth Gilbert-

Emotionele afhankelijkheid

Volgens schrijfster Sue Patton Thoele betekent emotionele afhankelijkheid dat je de genegenheid van een ander nodig hebt. Bovendien offeren mensen met emotionele afhankelijkheid vaak op wat ze echt willen of nodig hebben uit angst om afgewezen of verlaten te worden. In feite betekent emotioneel afhankelijk zijn dat je overgeleverd bent aan de genade van iemand anders.

Als je emotioneel afhankelijk bent, zet je jezelf dus opzij om je partner te behagen. In feite maak je hem of haar het middelpunt van je leven en geef je hem of haar de sleutel tot je eigen welzijn.

“Emotionele en psychologische afhankelijkheid maakt het hart kwetsbaar en vatbaar om te breken wanneer een relatie eindigt.

-Khang Kijarro Nguyen-

Emotionele afhankelijkheid komt vaak voor in giftige relaties. In deze partnerschappen zijn er onveilige gehechtheden die negatieve emoties met zich meebrengen. Deze emoties maken dan plaats voor een idyllische verzoening, waarbij alles weer “prachtig” wordt.

Het afhankelijke individu begint die verzoening echter te verwachten en wacht erop dat die er komt. Zo wordt het een vicieuze cirkel die ze niet kunnen doorbreken.

 

Hoe kun je je relatie beëindigen?

Je wilt het uitmaken, maar je weet niet hoe

Leer los laten

Proberen te werken aan een relatie die geen toekomst heeft, zal je helemaal niets opleveren. Het is tijd om de situatie te accepteren en te leren loslaten. Sluit het hoofdstuk af, sla de bladzijde om en begin aan jezelf te werken.

“Uit elkaar gaan kan verdrietig zijn, maar soms zijn tranen de prijs die we betalen voor een vrijheid die we nodig hebben.

-Steve Maraboli-

Ga ervoor

Vraag jezelf af waarom je in deze relatie blijft als er geen toekomst in zit. Misschien is het tijd om het af te maken. Je moet onthouden dat deze breuk op de lange termijn een nieuwe kans voor je kan betekenen en je welzijn kan verbeteren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.