Je partner heeft je om bedenktijd gevraagd, wat moet je doen?

Wanneer je partner je vertelt dat hij of zij bedenktijd nodig heeft, begin je je misschien het ergste scenario voor te stellen: de ineenstorting van je relatie. Maar hoe realistisch zijn je angsten?
Je partner heeft je om bedenktijd gevraagd, wat moet je doen?

Laatste update: 09 oktober, 2021

“Mijn partner heeft me om bedenktijd gevraagd… Is het het einde? Wat kan ik doen?” Weinig zinnen zijn meer gevreesd dan de klassieker Ik heb tijd nodig of ik heb ruimte nodig.

Op het moment dat je deze woorden hoort, heb je de neiging om te denken dat dit het einde is. Het lijdt geen twijfel dat het een uiterst delicaat moment is. Het kan je in paniek brengen en alle alarmbellen in je hoofd doen rinkelen. Betekenen dit soort keerpunten echter altijd het einde van een relatie?

Het eerste om te onthouden is dat elk paar en elke persoon uniek is. We leven allemaal met bepaalde omstandigheden die ons op een bepaald moment ertoe kunnen brengen om op een bepaalde manier te handelen.

Daarom moeten we, wanneer iemand een behoefte kenbaar maakt of een bepaalde beslissing neemt, dat altijd respecteren. Het is echter ook belangrijk om te begrijpen wat er achter hun beslissing of acties zit, die vaak niet in woorden worden uitgedrukt. Daarom is communicatie en het correct interpreteren van de signalen belangrijk.

Wanneer iemand tijd nodig heeft om hun relatie te heroverwegen, betekent dit vaak dat ze verlangen naar een eigen ruimte om erover na te denken. Dit hoeft niet per se slecht te zijn. Soms kunnen zelfs waardevolle beslissingen worden genomen om de relatie te verbeteren.

“Liefde is ruimte en tijd gemeten door het hart.”

Marcel Proust

Treurende vrouw

Je partner heeft je om tijd gevraagd om na te denken, wat zou de oorzaak kunnen zijn?

Als je partner je vraagt om tijd om na te denken, vraag je hem of haar meestal – nadat je je hart van de vloer hebt opgeraapt – waar het allemaal om gaat. Ben je gestopt met van me te houden? Wil je de relatie beëindigen? Ben je gestrest? Dit zijn de vragen die het vaakst naar boven komen te midden van deze schrijnende situaties.

Er zijn mensen die denken dat het vragen om tijd niet meer is dan een excuus. Ze zien het als de onhandige manier van de partner om de relatie te beëindigen zonder het rechtstreeks te hoeven zeggen.

Desalniettemin kunnen er andere drijfveren zijn om te overwegen. Bovendien, als het echt het einde van de relatie is, heb je waarschijnlijk al andere aanwijzingen opgemerkt.

Princeton University heeft onderzoek gedaan (Engelse link) waaruit blijkt dat voordat deze verzoeken om ruimte plaatsvinden, de persoon altijd tot drie maanden van tevoren aanwijzingen zal geven, wat aangeeft dat de relatie niet goed voor hem of haar gaat.

Dit zou betekenen dat hun acties toch niet als een al te grote verrassing komen. Laten we eens kijken naar enkele van de redenen die achter hun verzoek om tijd om na te denken kunnen schuilgaan.

Time-out, wanneer alles overweldigend wordt

Je hebt ongetwijfeld moeilijke tijden meegemaakt waarin een bepaald gebied van je leven overweldigend wordt. Het kan je baan zijn, je financiële situatie, je partner…

In werkelijkheid heb je in deze tijden behoefte aan duidelijkheid over je eigen situatie in de wereld. Om jezelf af te vragen waar je bent. Ben je blij met wat je hebt? Wat kun je doen om je beter te voelen? Misschien voelt je partner zich nu zo.

Wanneer een relatie te snel is gegaan

Als je partner je om bedenktijd heeft gevraagd, kan dat zijn omdat de relatie iets te snel voor hem of haar is gegaan. Misschien zijn er overhaaste beslissingen genomen en vindt jouw partner dat hij of zij een stap terug moet doen. Het betekent niet noodzakelijk dat ze de relatie willen beëindigen, maar misschien iets rustiger aan wil doen.

Angst voor compromissen

Onzekerheid als het gaat om het handhaven van een serieuze en verantwoordelijke toewijding aan iemand is een andere variabele om te overwegen. Inderdaad, niet iedereen is klaar voor of wil zelfs een stabiele relatie.

Misschien heeft je partner het punt bereikt waarop hij of zij gedwongen wordt een stevige beslissing te nemen. Geven ze 100 procent aan de relatie, of gaan ze terug naar hun comfortzone en herwinnen ze hun onafhankelijkheid?

Liefdesverdriet en angst om de waarheid te vertellen

Hoewel we geen studies hebben om te weten welk percentage van de gevallen eindigt in een breuk wanneer een persoon de ander om tijd vraagt om na te denken, is het soms onvermijdelijk. In deze gevallen is het echter duidelijk dat de partner de liefde, hoop en verlangen heeft verloren om voor die relatie te blijven vechten.

Je partner heeft je om bedenktijd gevraagd, wat moet je doen

Wat zou je moeten doen?

Wat moet je doen als je partner je om bedenktijd heeft gevraagd? Hoe moet je handelen als er een pauze wordt ingelast? Het is duidelijk dat in deze gevallen het belangrijkste is om te weten hoe de ander zich voelt en wat hem of haar ertoe heeft gebracht om deze beslissing te nemen. Goede communicatie is in deze gevallen het beste instrument.

De Universiteit van Georgia heeft onderzoek gedaan dat ons eraan herinnert dat weten hoe we moeten communiceren en elkaar begrijpen, de tevredenheid in koppelrelaties verhoogt. Om deze reden is het waarschijnlijk een goed idee om het juiste moment te vinden en empathisch en toch assertief te spreken. Ook moet je rekening houden met het volgende.

Respecteer de beslissing van je partner

Voorkom dat je de vervolger of de vervolgde wordt als je partner om bedenktijd vraagt. Behoud je waardigheid. Het accepteren van de beslissing is altijd de beste manier.

Duidelijkheid vragen hoe lang de bedenktijd zal zijn

Als je partner je om bedenktijd heeft gevraagd, is het een goed idee om een plan en een tijdschema op te stellen. Door dit te doen, begin je de situatie beter te beheersen. Dat komt omdat je weet dat de tijd zal komen dat je de beslissing van je partner zult kennen.

Je kunt niet eeuwig wachten. Als er weken of maanden voorbij gaan en je partner is nog steeds niet terug, dan heb je het volste recht om te proberen een definitieve oplossing te krijgen.

Grijp de kans om na te denken over je relatie

Er is nog een laatste punt om te vermelden. Als je partner je om tijd en ruimte vraagt om na te denken, kun jij hetzelfde doen. Denk na over je relatie, ga na hoe je jezelf in de relatie ziet en of je daadwerkelijk naar hetzelfde scenario wilt terugkeren of dat er dingen moeten veranderen.

Crisismomenten zijn altijd goede gelegenheden om stil te staan bij zaken waar je voorheen misschien geen rekening mee had gehouden. Misschien kom je er zelfs sterker uit als koppel. Als alternatief is het misschien tijd om je opties te overwegen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sarah SerajKate G. BlackburnJames W. Pennebake (2021) Language left behind on social media exposes the emotional and cognitive costs of a romantic breakup.
  • Lavner, J. A., Karney, B. R., & Bradbury, T. N. (2016). Does Couples’ Communication Predict Marital Satisfaction, or Does Marital Satisfaction Predict Communication?. Journal of marriage and the family78(3), 680–694. https://doi.org/10.1111/jomf.12301

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.