Je moet niet vergeten om te vergeten

Je moet niet vergeten om te vergeten....wat bedoelen we daar precies mee? Lees het in dit artikel.
Je moet niet vergeten om te vergeten

Laatste update: 27 februari, 2022

Iedereen probeert gebeurtenissen uit het verleden te vergeten, maar om de deur voor die pijn te sluiten, moet het worden herinnerd. In plaats van volledig te vergeten wat er is gebeurd, moet je het in je leven integreren, met alle voordelen die het met zich meebrengt.

Elk proces dat we in het leven doormaken, houdt verandering in, waarbij we allerlei pijnlijke dingen moeten doen. Verandering gaat gepaard met verlies, afscheid, pijn en berusting. Het lijkt bijna natuurlijk om te proberen het te vermijden en het uit je verhaal te laten, maar dit zal je alleen maar in lijden verdrinken, omdat je zou proberen een verloren strijd te voeren.

Aangezien pijn een onderdeel van het leven is, speelt het een belangrijke rol in onze eigen persoonlijke groei. Pijn helpt ons niet alleen om het onvermijdelijke te veranderen en te accepteren, het bereidt ons ook voor om nieuwe waardevolle en betekenisvolle ervaringen in ons leven op te nemen.

Het accepteren van de transformatie van pijn betekent niet dat je het moet vergeten; het betekent dat je het moet integreren, zodat je in elke levensfase herboren kunt worden.

Vergeven in plaats van vergeten

Vergeving brengt onophoudelijke gevechten, wrok, verwijten en minachting tot rust. Met vergeving komt acceptatie, die de deur sluit voor pijn. Dit komt vaak voor bij liefdesverdriet; mensen proberen te vergeten voordat ze vergeven, en dat is wat de giftige pijn verlengt.

Vergeving vereist acceptatie om van de ervaring te leren en deze op te nemen in je persoonlijke ontwikkeling. Het is een proces dat je dichter bij vrede en een zuiver geweten brengt. Het pad naar vergeving is vergelijkbaar met dat van liefde, omdat je liefde nodig hebt om te vergeven.

Vogels vrijlaten

Je hebt waarschijnlijk het volgende beroemde gezegde meer dan eens gehoord: tijd heelt alle dingen. Dit is een vergissing, want tijd op zich geneest niets, het is wat je in die tijd doet dat je helpt volwassen te worden, te leren en van binnen te groeien om je conflicten en moeilijkheden op te lossen.

“Je kunt de tijd alleen vergeten door er gebruik van te maken.”

Charles Baudelaire

Leren afscheid nemen

Afscheid nemen is onvermijdelijk in het leven. Je zult veel belangrijk afscheid moeten nemen, zowel van mensen (scheidingen, mensen die verhuizen, overlijden, etc.) als van omstandigheden (banen, gezondheid, diagnose van een ziekte, onvervulde verwachtingen, eindstadia, kinderen die ouder worden en verhuizen uit, enz.).

Elke periode die je doormaakt, laat je dingen achter die je niet meer terug kunt krijgen. We hebben verandering nodig om vooruit te kunnen blijven gaan. Zo leren we afscheid te nemen, wetende dat elke zinvolle interactie een stempel heeft gedrukt op wie we nu zijn.

Vrouw loopt over landweg

Tijdens pijnlijke tijden, vooral als het een partner betreft, is het het beste om dingen die je aan die persoon herinneren niet in het zicht te hebben. Op deze manier is het makkelijker om verder te gaan. Als je eenmaal de pijn hebt overwonnen, zul je je realiseren dat de herinneringen aan die persoon je niet meer beïnvloeden of je emoties opjagen.

“O, leer me hoe ik kan vergeten om te denken!”

-William Shakespeare (Romeo en Julia)-

Leef in het heden zonder het verleden te vergeten

Een van de belangrijkste principes van welzijn is hoe je met het heden omgaat. Het verleden kan niet worden veranderd, gecontroleerd of aangepast. Het enige waar je controle over hebt, is je eigen houding over hoe je je verleden in het heden onder ogen zult zien.

“Zwerver, het pad is je vingerafdruk
en niets meer.
Zwerver, er is geen pad,
het pad wordt gemaakt door te lopen.
Door te lopen maak je het pad,
en als je terugkijkt,
het pad ziet eruit alsof het nooit
moet worden teruggevonden.
Zwerver, er is geen pad
maar eerder rimpelingen in de zee.”

-Antonio Machado-

Het is niet jouw taak om het verleden te vergeten, noch de mensen die belangrijk voor je waren, maar om al die ervaringen in het heden te integreren en ervan te leren.

Als je je bewust bent van wie je bent geweest en wat je hebt meegemaakt, zowel de goede als de slechte, zul je beter weten wat je in het heden wilt. Je visie zal helderder en wijzer zijn als je al je ervaringen integreert. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.