Je mobiele telefoon brengt je dichterbij en tegelijkertijd verder weg
Ze zeggen dat er voor alles een tijd en een plaats is, maar de mobiele telefoon is absoluut overal. Je hebt het terwijl je kookt, werkt, tv kijkt, koffie drinkt met vrienden of eet met je familie. Het is het dagelijkse leven binnengedrongen en heeft uiteindelijk zowel kwaliteit als kwantiteit afgetrokken van de momenten die je doorbrengt met de mensen die dicht bij je staan.
Daarom beweren we dat je mobiele telefoon je dichter bij mensen brengt die ver weg zijn, maar afstand tussen jou en degenen die naast je zitten. Inderdaad, WhatsApp, Facebook, Instagram, Twitter, enz. betekenen dat je de wereld aan je voeten hebt.
Ze brengen je dichter bij anderen en de wereld die ze je willen laten zien. Bovendien zijn ze nuttig omdat een fysieke afstand niet gepaard hoeft te gaan met een emotionele. Anderzijds genereren ze ook fictieve uitwisselingen.
Maar wat ooit een communicatieve optie voor iedereen was, verandert ons vandaag de dag in slaven. Er wordt bijvoorbeeld van je verwacht dat je onmiddellijk antwoordt. Als je dit niet doet, resulteert dit vaak in enorme woede en verdovende discussies op basis van verontwaardiging en wantrouwen.
De mobiele telefoon en de tirannie van sociale media
Er zijn twee secundaire effecten van het bezit van een mobiele telefoon of smartphone. De eerste is het creëren van een dringende behoefte om verbinding te maken met de wereld, je werk, je vrienden en ander audiovisueel materiaal.
De tweede bijwerking is het onvermogen om alleen te zijn. Als je in de bus, in de metro, op straat zit, koffie drinkt of alleen thuis bent, heb je meestal je mobiel bij je.
Als je echter constant je mobiele telefoon bij je hebt, stop je met je innerlijke dialoog. Bij bepaalde gelegenheden kan dit positief zijn. In de meeste gevallen verarmt het echter zowel je zelfkennis als je persoonlijke ontwikkeling.
Doordat je je mobiele telefoon voor je gevoel onmiddellijk moet beantwoorden, heb je weinig tijd voor reflectie. Ook neem je ook afstand van gesprekken en contact met anderen.
In feite brengen koppels, families, collega’s en vrienden hun dagen door in gezelschap maar zonder enig kwaliteitscontact. Zonder waardering voor non-verbale taal, en zonder adequaat te moeten reageren op een ongemakkelijke gezichtsuitdrukking of een emotionele behoefte, enz..
Technologieën zoals WhatsApp onderwerpen je aan emotionele dwang die de principes van goede communicatie vernietigt. In feite komt het vaak voor dat je in conflict komt met mensen die een zekere vloeiendheid in gesprekken nodig hebben.
Hoewel je niet verplicht bent om je mobiele telefoon op te nemen, wordt je wel sociaal onder druk gezet om dit te doen. Dit niet doen symboliseert luiheid en desinteresse, maar is ook een intentieverklaring. Dit leidt tot ‘burn-out‘ en maakt het contact met anderen een echte beproeving. Daarom besluiten steeds meer mensen om zichzelf uit de virtuele wereld te ‘wissen’.
Het gezonde drama van ontkoppeling
Als je zou nadenken over hoe vaak je je mobiele telefoon gedurende de dag ontgrendelt, zou je waarschijnlijk behoorlijk gealarmeerd zijn door het resultaat. Bovendien, als je het zou proberen te vermijden, zou je je erg ongemakkelijk voelen. Dit suggereert dat er iets mis is in de relatie die je hebt met je mobiel of smartphone.
Enrique Echeburúa is een Spaanse psycholoog die gespecialiseerd is in verslavingen. Hij stelt: “Wat een verslaving kenmerkt, is het verlies van controle en afhankelijkheid. Een normaal persoon gebruikt de netwerken voor hun nut of plezier. Een verslaafde doet dit op zoek naar verlichting van emotioneel ongemak dat niet is opgelost: verveling, eenzaamheid, woede, nervositeit…”
Hyperconnectie eist zijn tol op zowel fysiek als mentaal vlak. Het veroorzaakt niet alleen psychologische en sociale vermoeidheid, maar ook fysieke en meer specifiek visuele vermoeidheid. Als het echter niet een persoonlijk en sociaal lonende ervaring was, zou je het niet zo vaak gebruiken.
De mogelijkheid om een paar dagen ‘los te koppelen’ is een heel interessante en gezonde optie. Het helpt je bewust te worden van en te leren omgaan met de tijd dat je verbonden bent met je mobiele telefoon en sociale media. Je zou het bijvoorbeeld kunnen beperken.
Desalniettemin is het geen gemakkelijke taak om de verbinding met je mobiele telefoon en sociale media te verbreken. Ten eerste vanwege de verslaving die je hebt. Ten tweede omdat het betekent dat je jezelf bijna volledig van je sociale netwerken verwijdert. Dit is een prijs die je mogelijk niet kunt of wilt betalen.
Een paar dagen de verbinding verbreken zal je realiteit niet veranderen. Het zal je echter helpen de controle over te nemen, jezelf los te maken van sociale eisen en het gesprek en kwalitatief contact met de mensen die naast je zitten opnieuw te waarderen.