Je kunt beter niet weten met wie je in zee gaat

Je kunt beter niet weten met wie je in zee gaat

Laatste update: 07 oktober, 2018

In het Engels is er een uitdrukking die gaat als volgt: “Better the devil you know than the devil you don’t know.” Dit betekent dat je beter de duivel met wie je in zee gaat kunt kennen, ook al voorspelt het niet veel goeds, dan dat je in zee gaat met een duivel die je niet kent. Het betekent eigenlijk dat je het onbekende wantrouwt.

Ik ben het niet meer eens met mensen die dit zeggen, omdat het onbekende niet automatisch slecht is. Dit kwam doordat we een keer een invaller kregen toen onze wiskundeleraar ziek was. We waren gewend aan dezelfde leraar die we al lang hadden, en we waren niet erg blij met de verandering.

Toen deze nieuwe leraar arriveerde, merkten we dat ze veel meer geduld met ons had dan onze eigen leraar. We waren van te voren voor niets bang geweest. Sindsdien ben ik het niet meer eens met de stelling dat je beter maar kunt weten met wie je precies in zee gaat.

“Verwacht het onverwachte, accepteer het onacceptabele.”

Confucius

Laten we deze uitdrukken achter ons laten

Denk jij echt dat de bovengenoemde Engelse uitdrukking waar is? Veel mensen zijn het eens met oude uitdrukkingen en gezegden, maar in dit geval is het toch echt niet waar.

Vrouw staart naar de zee

Waarom is dat? Denk je niet dat deze uitdrukking angst aanmoedigt? Het suggereert dat het beter is om in je comfortzone te blijven, dan dat je eruit komt en de wereld leert kennen. Je weet misschien niet wat je mist.

“Een reis van 10.000 kilometer begint met een simpele stap.”

-Chinees gezegde-

Stel je voor dat je vast zit in een relatie en dat het niet goed gaat. Dan ontmoet je een nieuwe liefde en krijg je een kans op een nieuw leven… Stel je voor dat je jarenlang werkt in een baan die je niet leuk vindt, maar die je wel financiële zekerheid biedt. Dan biedt iemand je je droombaan aan…

Dus, is dit gezegde echt waar? Denk er eens over na en wees niet langer bang voor de angst zelf. De angst om het podium op te gaan duurt slechts enkele minuten, maar wat dacht je van het gevoel dat je krijgt als je het applaus hoort? Is het het waard of niet?

Hoe ben je niet langer bang voor de onbekende met wie je in zee gaat?

Om niet langer bang te zijn van veranderingen of van wat het leven te bieden heeft, hebben we hier een aantal tips voor je die je zullen helpen de eerste stappen naar een ware verandering in je leven:

  • Beetje bij beetje. Mensen zijn zo, veranderingen maken ons bang. Maar als je bang bent van een grote verandering, waarom begin je dan niet met een paar kleine veranderingen om het te proberen? Mensen zijn bang voor veranderingen, maar we hebben ook een groot aanpassingsvermogen.
  • Laat je sturen door je hoofd. Denk na over beide situaties. Is het het waard om te gokken op het nieuwe en het oude op te geven? Als dat zo is, probeer dan eens wat stappen te zetten op nieuwe schoenen, en je oude paar achter te laten.
  • Wissel je negatieve uitdrukkingen in voor positieve. Het begint allemaal in je hoofd. In plaats van te denken dat alles toch wel mis zal gaan, denk eraan dat het een ervaring is waarvan je zal groeien als persoon, en alleen al daardoor is het het waard.
Vrouw ligt in veld
  • Wees niet te hard voor jezelf, en eis niet te veel. Vaak willen we niet veranderen omdat als we een fout maken, we onszelf straffen of de schuld geven. Waarom laat je jezelf geen fouten maken?
  • Denk na over alles wat je misloopt. Geweldige dingen zouden op je kunnen wachten, en jij laat het allemaal voorbij gaan omdat je bang bent. Denk eens na over al die mensen die hun leven hebben omgegooid, hun relatie, hun baan, hun huis… En hun leven is nu geweldig.
  • Wees niet zo’n doemdenker. Waarom ga je altijd van het ergste uit? Waarom kun je jezelf het beste scenario niet voorstellen? Als je positief denkt, zijn de vervelende dingen niet zo erg meer, alleen al omdat we ze niet hebben overdreven.

Dus, laat het gezegde dat je de duivel met wie je in zee gaat beter kunt kennen achter. Blijf niet vast zitten aan je angst. Leer nieuwe mensen kennen, nieuwe ervaringen, een nieuw leven. Kies voor verandering. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.