Je innerlijke leven ordenen met 5 doeltreffende instrumenten

Je innerlijke leven ordenen met 5 doeltreffende instrumenten
María Prieto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Prieto.

Laatste update: 27 december, 2022

Je innerlijke leven ordenen is een proces waarover je moet nadenken. Want je wil niet dat chaos de controle over je bestaan overneemt. Het goede nieuws is dat je al op de goede weg bent als je ooit al eens de mogelijkheid overwogen hebt om dit te doen. In dit artikel zullen we jou enkele tips geven om je innerlijke leven op een succesvolle manier te organiseren.

Het eerste dat je je moet afvragen is wat je moet ordenen en wat je wilt bereiken. Het scheppen van een gevoel van innerlijke controle begint bij het bepalen van wat in jouw leven instabiliteit en een gevoel van chaos veroorzaakt. Je kan een eind maken aan deze instabiliteit en deze chaos. Op die manier zal je de onzekerheid in je leven voorkomen. Dit zal je gelukkiger maken en je gemoedstoestand verbeteren. Verder in dit artikel stellen we jou vijf stappen voor waarmee je je innerlijke leven kan ordenen.

Je innerlijke leven ordenen met de volgende tips

Plan kortetermijndoelstellingen

Je geest ordenen is de sleutel om zonder spanning te leven. Om dit te verwezenlijken moet je eerst leren plannen.

Maak een lijst van alles wat je tot stand wil brengen. Beheer je tijd op de juiste manier. In het begin zal je het misschien moeilijk vinden om voorrang te geven aan bepaalde taken. Maar maak je geen zorgen. Schrijf alles op waaraan je denkt. Daarna probeer je om aandacht te schenken aan wat jij belangrijkste vindt.

Je innerlijke leven ordenen en chaos vermijden

Deel je lijst in categorieën in. Dit zal helpen om vorm te beginnen geven aan je doelstellingen. Bovendien zal het wat je werkelijkheid wil laten worden, vergemakkelijken.

Je moet kortetermijnplannen opstellen met realistische doelen waaraan je kan voldoen. Om doeltreffende eindpunten te scheppen moet je duidelijk omschrijven wanneer je ze wil behalen. Anderzijds moet je ook bepalen hoe je wil weten wanneer je elke doel vervuld hebt.

Bepaal dus eerst je doelstellingen en wat je moet doen om ze te verwezenlijken. Daarna moet je ervoor zorgen dat je voortdurend een overzicht behoudt van wat belangrijk is, zodat je op de goede weg blijft.

Neem een digitale pauze

Dit is het tijdperk van het internet, sociale netwerken en digitale onrust. Steeds meer mensen kiezen er dus voor om zich van alles “los te koppelen.” Dit lijkt misschien op het eerste zicht een drastische daad. Maar een digitale pauze nemen kan je helpen om je na verloop van tijd meer ontspannen te voelen. Bovendien kan het ook alle aspecten van je leven verbeteren, van het werk tot je sociale relaties.

Want de overdaad aan informatie en de behoefte om altijd verbonden te zijn veroorzaakt stress en angstgevoelens. En soms zorgt het ervoor dat we het perspectief verliezen op een geschikt evenwicht in ons leven. Eén manier om een digitale pauze te nemen is door gewoon enkele uren per dag vrij te houden om volledig los te koppelen. Dit helpt om de geest te herbronnen. Het zal je ook helpen om afleidingen te vermijden die je verhinderen je innerlijke leven te ordenen.

Ontwikkel interpersoonlijke relaties

Vaak zijn we zo druk bezig met onze routine dat we vergeten aandacht te schenken aan de mensen om ons heen. Maar heb jij je ooit al afgevraagd wat het belangrijkste in je leven is? Voor de meeste mensen is het antwoord de familie, de vrienden of een partner. Om het in eenvoudige woorden te zeggen, het zijn je netwerken van genegenheid.

Wanneer je anderen respecteert en genoeg tijd met hen doorbrengt om gedeelde ervaringen op te doen, dan bevind je je in een positie waarin je vertrouwen kan opbouwen. Vertrouwen is in alle goede persoonlijke relaties essentieel. En vergeet ook niet dat de mensen die echt van je houden, er altijd zullen zijn. Ze zijn bereid naar je te luisteren en je te helpen zodat je je innerlijke leven kan ordenen.

Eenzijdige persoonlijke relaties blijven niet duren. Als één persoon altijd diegene is die geeft en een andere altijd diegene die ontvangt, dan zal de relatie op lange termijn uiteenvallen. Om hun relaties te verbeteren moeten mensen ervoor zorgen dat er sprake is van wederkerigheid. Ontwikkel dus positieve relaties die je helpen om je persoonlijke doelstellingen te verwezenlijken. Ze zullen je bovendien helpen om je ondersteuningsnetwerk te vergroten. Tegelijkertijd verbeteren ze het leven van de andere persoon.

Onderhoud gezonde levensgewoonten

Profiteer van dit moment van verandering om te beginnen met het toepassen van gezonde levensgewoonten. Rust goed, eet gezond en gevarieerd, doe bewegingsoefeningen. Want dit alles kan je helpen om die innerlijke chaos binnenin jou te ordenen.

Een gezond en evenwichtig voedingspatroon

Je voedingspatroon moet gezond en evenwichtig zijn. Tenzij je arts een voedingsmiddel “verbiedt”, bevelen we aan om een verscheidenheid aan voedingsmiddelen te eten. Eet bijvoorbeeld fruit en groenten, vlees, peulvruchten en zuivelproducten. Probeer zo veel mogelijk verwerkte voeding en voedingsmiddelen met suiker te vermijden.

Belangrijk is ook dat je een sedentaire levensstijl vermijdt. Het is nooit te laten om te beginnen met trainen. Want de gewoonte om te wandelen, te dansen of een specifieke sport te beoefenen helpt om een geschikt lichaamsgewicht te behouden. Bovendien vermindert dit het risico op aandoeningen. Het versterkt ook het zelfvertrouwen en vergroot het gevoel van persoonlijk welzijn.

Tot slot moet je het lichaam de uren slaap geven die het nodig heeft en moet je goede slaaproutines tot stand brengen. Want slapen zorgt ervoor dat je je goed voelt als je wakker wordt maar ook door de dag heen. Het is belangrijk dat je ‘s nachts een goede nachtrust hebt. Die zal je gemoedstoestand tijdens de dag bepalen.

Denk aan jezelf

Soms is het gemakkelijk het gevoel te hebben alsof het leven te snel verloopt. Het is dan net alsof het door je vingers glipt en alsof je er niet genoeg van profiteert. Misschien is het probleem dat je je te veel zorgen maakt over wat anderen denken. Je vergeet dan om voor jezelf te zorgen.

Maar respect voor jezelf ontwikkelen is de basis voor liefde voor anderen. Want zorg dragen voor jezelf heeft een gunstige invloed op onze omgeving. Als je je eigen behoeften vervult, dan zul je ophouden met te verwachten dat deze leegtes door anderen opgevuld worden. Bovendien zal het je helpen om je innerlijke leven te ordenen en meer bij te dragen aan de wereld.

In dit artikel heb je kennisgemaakt met vijf sleutels om je innerlijke leven te ordenen. Nu kan je beginnen met meer plezier te beleven aan wat je doet. Nu is het jouw beurt. Kies één van deze tips en begin eraan te werken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.