Je geld en je relatie: hoe je beide kunt beheren en samen kunt groeien

Het beheren van geld en je relatie kan lastig zijn. In dit artikel geven we je enkele tips om dit succesvol te doen.
Je geld en je relatie: hoe je beide kunt beheren en samen kunt groeien

Laatste update: 29 maart, 2022

Het beheren van je geld en je relatie omvat kwesties van macht, verlangen, het vermogen om te luisteren en te onderhandelen, en meer.

In feite is het geen toeval dat geld in een relatie vaak in verband wordt gebracht met conflicten, omdat het vaak te maken heeft met problemen in communicatie of vertrouwen. Daarom moet je leren er constructief mee om te gaan en tegelijkertijd als koppel samen te groeien.

Je geld en je relatie

Jullie komen allebei uit verschillende gezinnen en hebben verschillende ervaringen meegemaakt. Logisch dus dat je vaak niet hetzelfde voelt of denkt over geld. Inderdaad, jullie hebben allebei je eigen concepten, fantasieën en zelfs problemen ermee.

Misschien voelt een van jullie zich minderwaardig omdat de ander meer verdient. Dit maakt het beheer van geld vaak moeilijk. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor jullie als koppel.

Daarom moeten jullie allebei leren de berichten te herkennen die jullie naar elkaar sturen en hoe jullie twee over de situatie denken. Vervolgens kun je de situatie analyseren en een manier vinden om deze te veranderen zonder schuldgevoelens.

Balanceren tussen geld en je relatie is mogelijk

Mogelijk vind je het nodig om psychologische hulp te zoeken als er een probleem is dat voor jullie beiden bijzonder moeilijk te hanteren is.

Dingen opschrijven kan ook nuttig zijn. Als je op papier ziet wat je beiden van het probleem vindt, kan dit zelfs helpen om de communicatie tussen jullie te verbeteren.

Er is echter niet één oplossing voor geldproblemen in een relatie en wat voor het ene stel werkt, werkt misschien niet voor het andere. Als jullie allebei vergelijkbare ideeën hebben over sparen en uitgeven, kan het handig zijn om je geld te delen.

Als een van jullie echter minder verdient dan de ander, betekent dit dat een van jullie benadeeld wordt als je ermee instemt om evenredig bij te dragen aan de huishoudkosten. Of je kunt het oneens zijn over wat noodzakelijk is en wat niet. In dit soort situaties is het meestal handiger om je geld te scheiden en samen alleen voor vaste lasten bij te dragen.

Je geld en je relatie beheren

  • Wanneer je het leven als een paar begint, is geld niet langer een individuele aangelegenheid en wordt het een gezamenlijke. Vandaar de onmogelijkheid om het individueel te verhogen.
  • Jullie moeten allebei absoluut eerlijk zijn. Het verbergen van uitgaven of het weggooien van geld zonder met elkaar te overleggen, moet daarom worden vermeden.
  • Spreek een tijd af om het onderwerp te bespreken om onverwachte elementen die je stress zouden kunnen bezorgen en je vermoeien, te verminderen.
  • Zorg voor een rustige en warme stem en open en vriendelijke lichaamstaal.
  • Leg duidelijk vast wat je budget is. Veel stellen geven meer of juist minder uit. Dat komt omdat hun individuele ideeën over het geld dat ze nodig hebben om van te leven niet realistisch zijn.
  • Er zijn meerdere manieren om er samen uit te komen. Natuurlijk is de meest geschikte degene die je beiden even tevreden stelt.
Man met een pot vol geld

Geld is een levenloos object en is slechts een kanaal waardoor conflicten tot uiting komen. Geldbeheer en liefde hoeven echter niet in tegengestelde richting te gaan. Je hoeft alleen jullie financiën samen te plannen. Dit zal je ook helpen om elkaar te waarderen en samen te groeien.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.