Je gebroken geest herstellen met deze drie sleutels

Er zijn veel verschillende strategieën die je kunt proberen om je te helpen je gebroken geest te herstellen na een moeilijke ervaring. Als je de leiding niet neemt, zal de emotionele tol je ellendig laten blijven voelen.
Je gebroken geest herstellen met deze drie sleutels

Laatste update: 02 augustus, 2019

We gaan allemaal door slechte en deprimerende ervaringen. Een verhitte discussie, het slachtoffer zijn van onrechtvaardigheid of andere slechte situaties kunnen een stempel drukken. Ze veroorzaken een verdriet dat niet weggaat. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je gebroken geest moet herstellen na een slechte ervaring.

Helaas halen dergelijke ervaringen je soms naar beneden en zijn ze irriterend. Tegelijkertijd ben je niet eens in staat de positieve dingen om je heen te waarderen. En dit leidt ertoe dat je nieuwe conflicten creëert.

Er zijn emotionele vampiers die je elke keer als je ze tegenkomt leeg zuigen. Ze maken je boos en laten een slechte nasmaak achter. Je moet leren om die toxische interacties te herkennen en zo ver mogelijk van ze vandaan te blijven.   Verder zijn er drie effectieve sleutels die je kunnen helpen je gebroken geest te herstellen.

“Mijn angst is mijn enige moed, dus ik moet doorzetten.”

Bob Marley

De eerste sleutel om je gebroken geest te herstellen: vermijd alles dat je naar beneden haalt

Slechte situaties en negatieve, pessimistische mensen zijn besmettelijk. Je eigen slechte humeur en negativiteit gedijen erom heen. En bijna zonder dat je het merkt, neemt het gevoel dat alles fout is de overhand. Je wordt geïrriteerd en voelt het ongemak, maar je kunt niet echt een vinger plaatsen op wat er gebeurt.

Het eerste dat je moet doen om je gebroken geest te herstellen, is vaststellen waardoor je je slecht voelde. Wat stoorde je het meest aan die situatie? Waarom voel je je zo van streek en geïrriteerd? Waarom kwelt het jou? Het beantwoorden van die vragen is om twee redenen erg belangrijk:

  • Allereerst omdat je hierdoor de oorzaken van je ongemak kunt identificeren.
  • Ten tweede omdat je hierdoor de dingen kunt vermijden die je storen. Je zult niet langer het gevoel hebben dat alles verkeerd is, maar in plaats daarvan de dingen in een nieuw perspectief zien. Dit zal leiden tot innerlijke vrede en evenwicht.
Vrouw die nadenkt

Je gebroken geest herstellen: identificeer de aanhoudende angst 

Blijkbaar is het je gelukt je gebroken geest te herstellen na een moeilijke situatie. Je bent vermoedelijk gestopt met erover na te denken en concentreert je nu op iets anders. Je bent misschien gestopt met nadenken over het gegenereerde ongemak.

Maar je kunt nog steeds spanning ervaren. Als je er niet bij stilstaat, zul je er aan wennen. En dan zal het op een dag eindelijk verdwijnen. Het is echter mogelijk dat je dagen of zelfs weken later dit gevoel van angst helemaal opnieuw begint te ervaren.

Volgens de psychoanalyse liegt angst niet. Dit betekent dat angst niet uit het niets komt. Het betekent dat je gevoelens en emoties hebt die je nog niet hebt verwerkt. Om die reden is het opnieuw verschijnen van angst een belangrijk teken. Het is een alarm dat je eraan herinnert dat er zaken nog onopgelost zijn.

Je gebroken geest herstellen

Balans terugvinden

De beste manier om je geest te herstellen, is doen wat je leuk vindt. Ga terug naar je routine nadat je de negatieve gevoelens en emoties die de moeilijke situatie achterliet, met succes hebt afgesloten. Laat niets en niemand je dag verpesten. Het is onvermijdelijk om slechte situaties te ervaren, maar je moet niet toestaan ​​dat ze je zo beïnvloeden.

Focus je daarbij, nadat je eenmaal bent omgegaan met je gevoelens, op wat je goed doet voelen. Ga eens wandelen en eet een ijsje. Of heb een ​​gesprek met iemand die je leuk vindt. Doe gewoon alles wat stimulerend en positief voor je is. Vind je balans terug en overwin je slepende slechte gevoelens.

Echter door jezelf te negeren of jezelf niet toe te staan je rot te voelen, zal je je balans niet herstellen. De gezondste manier om dit te doen, is door een moment te nemen om na te denken, te verduidelijken en de gevoelens die je kwellen uit te bannen.

Doe dan vooral iets dat je leuk vindt. Ga daarna weer terug naar je normale leven. Draai de bladzijde om en ga verder met de volgende. Wellicht ook interessant voor jou

De rationele ruiter en het emotionele paard: balans vinden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De rationele ruiter en het emotionele paard: balans vinden

Ons brein kent rationele en emotionele kanten. Balans vinden, en dus welzijn, wordt bepaald door de relatie tussen die tegenovergestelde kanten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Augustine, N. R. (2001). Gestión de la Crisis. Grupo Planeta (GBS).

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.