Je eenzaam voelen in je relatie: wat kun je doen?
Je eenzaam voelen in je relatie kan buitengewoon pijnlijk zijn. Het doet pijn om niet te weten waarom je partner emotioneel onverschillig is. Je wilt je in een relatie immers geliefd voelen en het gezelschap van je partner hebben. Weinig soorten eenzaamheid zijn zo problematisch en komen zo veel voor.
Gustavo Adolfo Becquer zei wijselijk dat eenzaamheid heel mooi is zolang je iemand hebt om er over te praten. Veel mensen met veel volgers op sociale media voelen zich nog steeds alleen en afgesloten van hun omgeving. Dat veroorzaakt niet alleen psychisch leed, maar ook gezondheidsproblemen.
Dit is geen nieuw probleem. Mensen hebben altijd geworsteld met eenzaamheid in hun relaties. Dankzij moderne studies over eenzaamheid ontdekken onderzoekers steeds meer over dit fenomeen dat mensen van alle leeftijden treft. Stellen jong en oud ervaren eenzaamheid en emotionele onverschilligheid.
“Als je bang bent voor eenzaamheid, trouw dan niet.”
Waardoor kun je je eenzaam voelen in een relatie?
Het meest intense verdriet komt voort uit de koude stilte tussen twee mensen die gezworen hebben om voor altijd van elkaar te houden. Soms vergeet een van de partners zijn belofte en kiest hij er (bewust of onbewust) voor om emotioneel onverschillig te zijn tegenover zijn partner.
Dit soort situaties gebeurt meestal niet van de ene op de andere dag. Psychologische vervreemding sluipt vaak ongemerkt binnen. Het gebeurt als je stopt met aandacht te schenken aan de dingen waar je ooit samen van hebt genoten. Het gebeurt als je details vergeet, niet meer naar je partner luistert, of als je gewoon en geen moeite meer doet.
Vervreemding in een relatie heeft ernstige gevolgen. Het is erg pijnlijk om je partner steeds verder van je af te zien groeien, maar het heeft ook andere gevolgen. Deskundigen zoals Dr. Aaron Ben-Ze’ev, filosoof, psycholoog en relatie-expert, legt het volgende uit:
- Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen alleen zijn en eenzaam zijn. Alleen zijn betekent dat er niemand fysiek bij je is. Eenzaam zijn daarentegen is een psychologische realiteit die steeds vaker voorkomt. Verrassend genoeg zijn degenen die het het meest ervaren mensen met relaties.
- Dit soort eenzaamheid leidt vaak tot depressieve stoornissen en angst. Volgens studies zoals deze, uitgevoerd door Dr. Greg Miller aan de Universiteit van Manchester, is eenzaamheid net zo gevaarlijk voor de gezondheid als roken of het leiden van een zittende levensstijl.
Laten we enkele van de redenen analyseren waarom je je eenzaam zou kunnen voelen in je relatie.
Niet meer verliefd zijn en angst voor veranderingen
Soms ben je niet langer verliefd. Dit kan voelen van een koude tocht waarvan je niet weet waar het vandaan komt. Plotseling, hoewel er niets veranderd is, lijken de dingen zinloos, oninteressant en saai.
Niet altijd is er een concrete reden waardoor de verliefdheid verdwijnt. Soms gebeurt het gewoon, en het is moeilijk voor beide partners. Als je je er duidelijk van bewust bent dat je niet meer van je partner houdt, moet je je gevoelens eerlijk uiten.
Het bedriegen van je partner (of het bedriegen van jezelf) kan ernstige gevolgen hebben. Een daarvan is het onderwerpen van je partner aan je emotionele onverschilligheid, ondanks hoe hard je probeert het te verbergen.
Vastzitten in je routine
Je hebt meer kans om je eenzaam te voelen in je relatie als je dagelijkse routine overweldigend wordt. Tussen werk, kinderen en verantwoordelijkheden heb je misschien geen tijd meer voor affectie of verbinding.
Als dat gebeurt, worden zelfs je gesprekken mechanisch, zonder enige genegenheid, liefde en intimiteit. Een manier om daar mee om te gaan is om te proberen dingen te veranderen of om professionele hulp te zoeken. In beide gevallen helpt passief zijn bijna nooit om het probleem op te lossen.
Wat als jij zelf de reden bent dat je je eenzaam voelt in je relatie?
Soms bereik je een punt in je leven waar je je onverklaarbaar leeg voelt. Het is een mix van ontevredenheid, existentiële crisis en angst voor verandering.
Deze situaties komen vaker voor dan je denkt. Sommige mensen voelen zich eenzaam in hun relaties omdat ze zijn veranderd en daardoor gefrustreerd zijn omdat ze niet hebben wat ze willen.
In dit geval is het makkelijk om je partner de schuld te geven van het feit dat hij je niet kan geven wat je wilt, hoewel niemand direct verantwoordelijk is. De waarheid is echter dat je eenzaamheid voortkomt uit je transformatie.
Je bent geëvolueerd en je perspectief is veranderd. Ook je voorkeuren en afkeuren, behoeften en motivaties zijn veranderd. Misschien zit je professioneel op een ander spoor, wil je onafhankelijker zijn, of verlang je naar nieuwe sociale contacten. Mensen leven in een staat van constante verandering, en die veranderingen kunnen je relatie beïnvloeden.
Tot slot kan worden gesteld dat eenzaamheid in relaties heel gewoon is. Het is ook de oorzaak van veel scheidingen. Dit komt onder andere door het volgende:
- Ten eerste omdat het lijden, psychologische problemen en gezondheidsproblemen veroorzaakt.
- Ten tweede omdat niemand dit soort pijn of de gevolgen ervan zou moeten ervaren.
Dus, als je dit soort eenzaamheid ervaart, probeer het dan tot op de bodem uit te zoeken. Zoek de hoofdoorzaak uit. Praat met je partner en probeer met oprechte, respectvolle en verantwoordelijke oplossingen te komen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Miller, G. (2011). Why loneliness is hazardous to your health. Science, 331(6014), 138–140. https://doi.org/10.1126/science.331.6014.138
- Renzetti, E. (2014). Life of solitude. The Globe and Mail, 23.11.13