Je bent wie je liefhebt

En jij... Van wie hou je? Wie maakt jouw wereld mooi? Koppels, kinderen, broers en zussen, vrienden... Al die relaties en de liefde die je ontvangt en aanbiedt, bouwen beetje bij beetje op aan de persoon die je bent. We leggen je die mysterieuze reden uit.
Je bent wie je liefhebt
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 02 mei, 2023

Sommige mensen houden van je zoals je het verdient om bemind te worden, met respect, bewondering en onwankelbare genegenheid. Maar op een bepaald moment kan je leven getekend zijn door iemand die zei dat hij van je hield, maar dat niet al te goed deed. Inderdaad, helaas zijn we in de wereld van de liefde niet allemaal experts.

Dat gezegd hebbende, in voor- en tegenspoed is een deel van wie je bent het resultaat van al je interacties met degenen die van je gehouden hebben en nog steeds houden. Sommigen doen het beter en anderen zullen eeuwige leerlingen zijn. Bovendien bouwt de manier waarop je bent opgevoed en het type gehechtheid waarmee je bent opgegroeid een deel van je persoonlijkheid.

Daarom levert je geschiedenis op het gebied van relaties en vriendschappen je een goede existentiële leerschool op. Hoewel we allemaal bepaalde kwetsuren met ons meedragen, hebben we ook mooie herinneringen.

Je bewaart bijvoorbeeld je vrienden en verrijkende liefdes die het beste in je naar boven brachten of brengen. Deze ervaringen zijn als beitels die boetseren wie je nu bent. Dat komt omdat liefde ook een goed deel van je psychologische basis boetseert, transformeert en opbouwt.

“Laat me zien wie je vrienden zijn, en ik zal je vertellen wie jij bent.”

Vladimir Lenin

Zusjes aan zee
Vrienden zijn een deel van wie je nu bent.

Binding, het geheim van de menselijke ontwikkeling

Je bestaan wordt te allen tijde getekend door de mensen met wie je omgaat en liefhebt. Ongetwijfeld zullen er bepaalde figuren zijn die altijd aanwezig zijn. Anderen kunnen in de loop der tijd om verschillende redenen veranderen. Inderdaad kunnen vriendschappen, net als de liefde, komen en gaan. Slechts sommige zijn blijvend.

Elke emotionele band die je met deze belangrijke figuren opbouwt, bouwt ook een deel van wie je bent. Wie je liefhebt, met wie je je leven deelt, en wie je vertrouwt bepalen allemaal wie je bent. Het maakt niet uit dat bepaalde mensen er niet meer zijn. Iets van hen blijft in je omdat ze een afdruk hebben achtergelaten, een soort leer in zekere zin.

Psychiaters van de Universiteit van Californië Thomas Lewis, (VS), Fari Amini, en Richard Lannon hebben een boek geschreven, A General Theory of Love (2020). Zij beweren dat liefde ons als mens niet alleen vormt, maar dat het de motor is van onze evolutie en zelfs van onze culturele en artistieke uitingen.

Liefde is een gelijktijdige wederzijdse regulering, waarin ieder de behoeften van de ander bevredigt, omdat geen van beiden in zijn eigen behoeften kan voorzien.”

A General Theory of Love, 2020-

Limbische resonantie, de hersenverbinding

De persoon die je vandaag bent wordt gevoed door elke hersenverbinding die je hebt ervaren, zowel in je verleden als in je heden. Je denkt misschien dat dit idee klinkt als sciencefiction. Het is echter neurowetenschap. We ervaren allemaal limbische resonantie. Het is het vermogen om diepe emotionele toestanden met anderen te delen.

De Universiteit van Californië (VS) definieert limbische resonantie (Engelse link) als een verband waarin veel van onze fysiologische reacties worden afgestemd en gereguleerd met die van anderen. Een limbische verbinding wordt bemiddeld door empathie, liefde, vertrouwen of mededogen. Het is de relatie die tot stand komt tussen een moeder en haar baby, of een stel, of twee vrienden die elkaar bewonderen.

Deze psychobiologische inprentingen laten een neurologisch spoor achter. We kunnen niet negeren dat we emotionele wezens zijn die redeneren. Dat geldt ook voor de sociale verbanden de pijler zijn die ons als soort in stand houdt.

Liefde en persoonlijkheid zijn verwant

Wie je vandaag liefhebt en wie in het verleden van je hield, bepaalt je persoonlijkheid. Bijvoorbeeld, een kind dat opgevoed wordt met de kwelling van geschreeuw, misbruik en angst zal psycho-affectief beïnvloed worden vanuit een ontwikkelingsperspectief.

Bovendien zal hun hele manier van zijn beïnvloed worden. Het is inderdaad gebruikelijk dat deze traumatische jeugdervaringen een wantrouwend en angstig karakter vormen, dat echter ook liefde nodig heeft.

Aan de andere kant benadrukken studies (Engelse link) van de Pennsylvania State University (VS) dat het zich geliefd voelen in het dagelijks leven een meer uitgaande, minder neurotische persoonlijkheid opbouwt met een groter psychologisch welzijn.

We moeten niet vergeten dat onze manier van zijn geen rots is die in de kindertijd werd gekerfd en die nooit verandert. In feite is de menselijke persoonlijkheid vloeibaar en kan transformeren.

Als je nu van anderen houdt en zij je even gezonde genegenheid bieden, kun je veel van je wonden helen. Daardoor kan je levenskwaliteit verbeteren. In feite vormt wie je vandaag liefhebt de as van je menselijk geluk.

Sommige relaties laten problematische sporen na. Weten dat die wond er is, is echter niet genoeg om hem te genezen. Je moet aan jezelf werken om hem te herstellen. Eén manier om dat te doen is door je te herinneren dat je het verdient om geliefd te zijn. Dat het maken van nieuwe neurale verbindingen met mensen die echt van je houden je beter kan maken en je een betere versie van jezelf kan geven.

Stel maken een hart met hun handen
Liefde is verbinding. Elke verbinding laat een cerebrale afdruk achter. Het modelleert je manier van zijn, de persoon die je bent in het hier en nu.

Het belangrijkste is van wie je vandaag liefhebt

We zijn allemaal op bepaalde momenten in ons leven slachtoffer en doelwit van zeer kwetsend gedrag. Wrede woorden, verlating, agressief gedrag en verraad laten inwendige littekens achter. Bovendien houden onze hersenen en harten er een score van bij. Daarom is het de moeite waard het volgende te overwegen:

Het maakt niet uit wie gisteren zo van je hield, het maakt uit wie vandaag van je houdt. De persoon die je bent in het hier en nu wordt gevoed door elk interessant en helend gesprek dat je met je vrienden hebt. Wie je bent op dit precieze moment in de tijd wordt verrijkt door wederzijdse zorg en de magische medeplichtigheid van je relaties.

In feite vibreert wie je vandaag bent met elk moment dat je deelt met de familie die je liefhebt, de kinderen die je aanbidt, of het huisdier dat je dagen opvrolijkt. Hoewel het sociale universum uiterst complex is en niet iedereen die erin leeft gunstig voor je is, leer en realiseer je na verloop van tijd het type persoon dat je wilt zijn.

Een manier om te worden wie je wilt zijn is je de liefde te herinneren die je verdient te ontvangen. Dat is het geheim. Omring je met degenen die licht in je leven brengen en het beste in je naar boven halen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Field, Tiffany (1985), Reite, M (ed.), “Attachment as psychobiological attunement; being on the same wavelength”, The Psychobiology of Attachment and Separation, Academic Press, New York: 415–454, doi:10.1016/B978-0-12-586780-1.50019-7
  • Harlow, H.F. (1958), “The Nature of Love”, American Psychologist, 13 (12): 673–685, doi:10.1037/h0047884
  • Lewis, Thomas (2020) A General Theory of Love. Vintage
  • Oravecz, Zita & Dirsmith, Jessica & Heshmati, Saida & Vandekerckhove, Joachim & Brick, Timothy. (2020). Psychological well-being and personality traits are associated with experiencing love in everyday life. Personality and Individual Differences. 153. 109620. 10.1016/j.paid.2019.109620.
  • Scarpa, A., Ashley, R. A., Waldron, J. C., Zhou, Y., Swain, D. M., Dunsmore, J. C., & Bell, M. A. (2018). Side by side: Modeling dyadic physiological linkage in strangers. Emotion, 18(5), 615–624. https://doi.org/10.1037/emo0000340

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.