Is weinig ejaculeren een teken dat je al eerder seks hebt gehad of zijn er andere factoren?
Heb je je ooit afgevraagd of weinig ejaculeren slechts een teken is dat je eerder seks hebt gehad? Het antwoord is dat ook andere elementen een rol spelen: van de frequentie van seksuele activiteit tot aspecten als hydratatie en stress, ze beïnvloeden de hoeveelheid sperma die een man afscheidt.
Er zijn meer factoren die minder ejaculatie veroorzaken, maar dit is een onderwerp dat vaak omgeven is door veel populaire overtuigingen. Wij helpen je deze twijfel op te helderen, het idee te demystificeren en ongegronde zorgen te voorkomen.
Factoren die veel of weinig ejaculeren kunnen beïnvloeden
Populaire mythen en de invloed van de porno-industrie hebben velen ertoe gebracht te geloven dat overvloedige ejaculatie synoniem is met mannelijkheid en seksuele gezondheid. De realiteit is echter heel anders. Volgens de National Library of Medicine (Engelse link) ligt het gemiddelde spermavolume in een ejaculaat gewoonlijk tussen de 1,5 en 5 milliliter.
Dit volume vertegenwoordigt meestal een theelepel sperma en kan variëren tussen mannen, afhankelijk van fysieke en psychologische factoren die we je zullen uitleggen.
1. Frequentie van seksuele activiteit of masturbatie
Als een man in een paar dagen meerdere seksuele relaties heeft of heel vaak masturbeert, zal de hoeveelheid sperma waarschijnlijk tijdelijk afnemen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam, aangezien het tussen de 24 en 48 uur duurt om de spermareserves aan te vullen.
Wanneer ejaculaties met korte tussenpozen plaatsvinden, heeft het lichaam niet genoeg tijd om zichzelf volledig aan te vullen, wat kan resulteren in minder sperma bij daaropvolgende ejaculaties.
Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat hoe langer je doorgaat zonder te ejaculeren, hoe groter de hoeveelheid sperma (Engelse link) en het aantal sperma in het ejaculaat is. Om het spermavolume tijdens seksuele ontmoetingen te vergroten, is het een goede strategie om een tijdje niet te ejaculeren.
2. Oudere leeftijd
Volgens informatie van de International Society of Sexual Medicine (Engelse link) produceren mannen de grootste hoeveelheid sperma als ze in de dertig zijn, aangezien de voortplantingsfunctie in dat stadium de neiging heeft zich op het hoogste punt te bevinden. Naarmate ze ouder worden, begint de hoeveelheid sperma die ze produceren echter geleidelijk af te nemen.
Dit komt omdat na verloop van tijd de hormoonspiegels veranderen, de functie van de voortplantingsklieren afneemt en het voortplantingssysteem ouder wordt.
Hoewel de hoeveelheid geproduceerd sperma in de loop der jaren kleiner kan zijn, betekent dit niet dat het vermogen om zwanger te worden verloren gaat. Wat waar is, is dat de kwaliteit van het sperma afneemt naarmate je ouder wordt, waardoor de bevruchting moeilijker wordt.
3. Slechte hydratatie
Hydratatie speelt een cruciale rol bij de spermaproductie. Als het lichaam niet genoeg water ontvangt, heeft het spermavolume de neiging af te nemen. Dit gebeurt omdat zaadvloeistof, waaruit een groot deel van het sperma bestaat, voornamelijk uit water bestaat.
Daarom is het essentieel om goed gehydrateerd te blijven, zodat het lichaam voldoende sperma kan produceren. Gebrek aan vocht heeft niet alleen invloed op het volume, maar ook op de kwaliteit van het sperma, waardoor het dikker en minder vloeibaar wordt.
En het is niet alleen de hoeveelheid water die je drinkt die er toe doet, maar ook de eigenschappen of verbindingen ervan. Kraanwater bevat soms veel chloor, wat de vruchtbaarheid en de gezondheid van de testikels kan beïnvloeden (Engelse link).
4. Voedsel- en voedingsstatus
Een uitgebalanceerd dieet rijk aan vitamines en mineralen is belangrijk om een adequate spermaproductie op peil te houden en ervoor te zorgen dat de reproductieve gezondheid in optimale conditie verkeert.
Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat het nemen van zinksupplementen de spermakwaliteit kan verbeteren (Engelse link), het volume bij elke ejaculatie kan verhogen en het aantal spermacellen per milliliter kan verhogen.
De inname van elk supplement moet echter worden goedgekeurd door een medische professional.
5. Gezondheidsproblemen of medicijnen
Bepaalde medische aandoeningen, waaronder infecties van de voortplantingsorganen (zoals prostatitis of epididymitis), hormonale problemen (zoals lage testosteronniveaus ) en chronische ziekten (zoals diabetes of auto-immuunziekten), belemmeren de spermaproductie.
Ondertussen kunnen bloeddrukmedicijnen, antidepressiva en anabole steroïden de spermaproductie verminderen. Bovendien kunnen chemotherapiebehandelingen, die worden gebruikt om kanker te behandelen, het aantal zaadcellen minimaliseren.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Digitale ontrouw: virtueel bedrog heeft gevolgen
6. Roken of overmatig alcoholgebruik
Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat roken en alcoholgebruik zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het sperma kunnen schaden (Engelse link). Roken zou het spermavolume en het aantal spermacellen verminderen, en bovendien hun beweeglijkheid en morfologie beïnvloeden.
Op dezelfde manier heeft alcoholisme invloed op de spermaproductie en beïnvloedt het de algemene gezondheid van het voortplantingssysteem. Het verminderen of elimineren van de consumptie van deze stoffen zou bijdragen aan het verbeteren van de spermakwaliteit en, in het algemeen, aan de reproductieve gezondheid.
7. Hoge stressniveaus
Stress heeft een negatieve invloed op de seksuele functie en leidt soms tot een afname van de hoeveelheid geproduceerd sperma. Wanneer het lichaam wordt geconfronteerd met een stressvolle episode, maakt het lichaam hormonen vrij, zoals cortisol, die de hormonale balans verstoren die nodig is voor een gezonde spermaproductie.
Dit zou het spermavolume verminderen en de kwaliteit van de ejaculaties beïnvloeden. Het verminderen van stress door middel van ontspanningstechnieken, lichaamsbeweging en een evenwichtige levensstijl is handig.
In dit opzicht benadrukt een studie gepubliceerd in F ertility and Sterility (Engelse link) dat mannen die veel stress ervaren gemiddeld 34% minder sperma hebben in vergelijking met mannen met matige stressniveaus. Bovendien kan het totale spermavolume dat ze genereren tot 15% minder zijn.
8. Faalangst
Dit soort angst doet zich voor wanneer iemand zich overdreven zorgen maakt over zijn seksuele prestaties en bang is dat hij of zij niet aan de verwachtingen van zichzelf of die van zijn partner zal voldoen. Dit soort schadelijke gedachten verandert vaak het hormonale evenwicht en schaadt de seksuele functie, waardoor de spermaproductie tijdelijk wordt verminderd.
9. Depressie
Depressieve stoornissen beïnvloeden de seksuele functie, inclusief ejaculeren. Wanneer een persoon wordt behandeld met antidepressiva, is het gebruikelijk dat hij of zij een afname van het seksuele verlangen en veranderingen in zijn hormonen ervaart. Deze factoren verminderen de hoeveelheid uitgescheiden sperma.
10. Onvruchtbaarheidsproblemen
Pijn en frustratie omdat je niet zwanger kunt worden, kunnen verhoogde stressniveaus veroorzaken (Engelse link). En het komt voor dat chronische stress de afscheiding van cortisol verhoogt, waardoor de kwantiteit en kwaliteit van het sperma wordt geminimaliseerd.
Op zijn beurt heeft angst voor onvruchtbaarheid de neiging om druk te genereren en de seksuele functie te beïnvloeden, wat bijdraagt aan problemen zoals erectiestoornissen of voortijdige ejaculatie, wat ook de hoeveelheid geproduceerd sperma beïnvloedt.
Hoeveelheid bij ejaculeren en communicatie met je partner
Nu je weet dat het spermavolume bij elke ejaculatie door verschillende factoren kan worden beïnvloed, is het belangrijk dat je niet overhaaste conclusies trekt als je een afname van de hoeveelheid sperma opmerkt.
Dat dit een teken is dat je partner seks heeft gehad met iemand anders is een veelvoorkomende zorg, maar deze heeft niet altijd een solide basis. Het betekent niet noodzakelijkerwijs dat je partner je bedriegt.
Om deze problemen aan te pakken is open en eerlijke communicatie cruciaal. In plaats van uit te gaan van het ergste, is het de sleutel om je zorgen respectvol te uiten en opheldering te vragen.
Oprechte gesprekken helpen misverstanden op te lossen en de relatie te versterken. Op dezelfde manier helpt dialoog een ruimte van vertrouwen en wederzijds begrip te creëren. En als de nood aanhoudt, kan relatietherapie nuttig zijn om seksuele gezondheidsproblemen aan te pakken en effectieve communicatie te bevorderen.
Het begrijpen van de achtergrond is de sleutel tot het aanpakken van het probleem
Zoals je ziet, hangt minder ejaculeren af van een aantal factoren, zowel fysiek als psychologisch, en is het niet uitsluitend een teken dat je eerder seks hebt gehad. Van leeftijd en dieet tot stress en angst: door de verschillende variabelen te begrijpen, kun je het probleem op een geïnformeerde manier benaderen.
En als je een relatie hebt, kan het begrijpen van de achtergrond nuttig zijn om misverstanden te voorkomen en een bevredigende relatie te leiden.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Ahmadi, S., Bashiri, R., Ghadiri-Anari, A., & Nadjarzadeh, A. (2016). Antioxidant supplements and semen parameters: An evidence based review. International Journal of Reproductive Biomedicine, 14(12), 729–736. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5203687/
- Balawender, K., & Orkisz, S. (2020). The impact of selected modifiable lifestyle factors on male fertility in the modern world. Central European Journal of Urology, 73(4), 563–568. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7848840/
- Comar, V. A., Petersen, C. G., Mauri, A. L., Mattila, M., Vagnini, L. D., Renzi, A., … & Franco Jr, J. G. (2017). Influence of the abstinence period on human sperm quality: analysis of 2,458 semen samples. JBRA Assisted Reproduction, 21(4), 306–312. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5714597/
- International Society for Sexual Medicine. (s. f.). What factors determine semen volume?. Consultado el 29 de agosto de 2024. https://www.issm.info/sexual-health-qa/what-factors-determine-semen-volume/
- International Society for Sexual Medicine. (s. f.). What is the refractory period?. Consultado el 29 de agosto de 2024. https://www.issm.info/sexual-health-qa/what-is-the-refractory-period/
- Nordkap, L., Jensen, T. K., Hansen, Å. M., Lassen, T. H., Bang, A. K., Joensen, U. N., … & Jørgensen, N. (2016). Psychological stress and testicular function: a cross-sectional study of 1,215 Danish men. Fertility and Sterility, 174-187. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0015028215019330
- Biblioteca Nacional de Medicina (EE. UU.) (2024). Semen analysis. Consultado el 29 de agosto de 2024. https://medlineplus.gov/ency/article/003627.htm
- Zeng, Q., Wang, Y. X., Xie, S. H., Xu, L., Chen, Y. Z., Li, M., … & Lu, W. Q. (2014). Drinking-water disinfection by-products and semen quality: a cross-sectional study in China. Environmental Health Perspectives, 122(7), 741-746.
https://ehp.niehs.nih.gov/doi/full/10.1289/ehp.1307067 - Zorn, B., Auger, J., Velikonja, V., Kolbezen, M., & Meden‐Vrtovec, H. (2008). Psychological factors in male partners of infertile couples: relationship with semen quality and early miscarriage. International Journal of Andrology, 31(6), 557-564. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2605.2007.00806.x