Is het waar dat mannen verliefd worden door afwezigheid?

Wordt liefde sterker door afstand? In bepaalde gevallen, en door middel van bepaalde eigenschappen, zoals idealisering en nostalgie, spreken we van de bloei van dit gevoel bij sommige mannen. Laten we het onderzoeken.
Is het waar dat mannen verliefd worden door afwezigheid?
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 02 mei, 2024

Afwezigheid kan een factor zijn bij mannen die verliefd worden, maar het is geen patroon dat voor iedereen geldt. We hebben het over die situaties waarin fysieke en/of emotionele afstand op een unieke manier liefde opwekt.

Maar waarom gebeurt dit? Hoe kunnen we merken of zo’n neiging bij iemand aanwezig is? We nodigen je uit om daar tijdens deze lezing achter te komen.

Waarom wordt er gezegd dat mannen verliefd worden bij afwezigheid?

Er zijn geen universele waarheden in de liefde die ingedeeld kunnen worden naar geslacht. In feite zijn veel gangbare overtuigingen verkeerd, zoals blijkt uit een onderzoek (Engels link) gepubliceerd in  Psychologisch Onderzoek dat het idee tegenspreekt dat vrouwen sneller verliefd worden dan mannen.

Dit onderzoek legde een verband tussen het testosteronniveau (hoog of laag) en de stijl van emotionele interactie die mannen vertoonden.

Hoewel er dus een algemene misvatting is dat mannen verliefd worden bij afwezigheid, is het belangrijk om op te merken dat dit niet altijd het geval is, en ook niet uniek is voor alle mannen. Het valt echter niet te ontkennen dat afstand in veel gevallen de romantische interesse bij mannen lijkt te versterken. Laten we eens kijken naar enkele redenen hiervoor.

Idealiseren

Idealiseren is aan de orde van de dag tijdens de verliefdheidsfase. En als de werkelijkheid niet op de voorgrond staat, kan de fantasie het nog sterker overnemen. Afwezigheid is dus de perfecte fase voor de geest om zijn magie te laten werken en de andere persoon te transformeren in een verbeterde, vlekkeloze versie.

Nostalgie

Een andere mogelijke reden waarom mannen verliefd worden bij afwezigheid heeft te maken met het gevoel van verlangen. Wanneer iemand niet aanwezig is, worden zoete en positieve herinneringen relevanter. Ondertussen raken conflicten, spanningen of andere negatieve aspecten op de achtergrond.

Aantrekkingskracht op het onbereikbare

Veel mannen houden van wat net buiten bereik ligt. Of de persoon nu ver weg is in fysieke zin of geen emotionele interesse toont. Dit creëert een bepaalde sfeer van mysterie die veel mannen stimuleert. Blijkbaar is het idee dat ze verliefder worden als ze niet in de buurt van hun partner zijn , misschien te wijten aan een fascinatie voor het onbekende en uitdagende.

We benadrukken dat deze neiging niet voor de hele mannelijke groep geldt. Het hangt eerder af van de persoonlijkheidskenmerken van elke man en zelfs van zijn biologie.

Hoe kun je zien wanneer een man verliefd wordt in de verte?

Ontdekken wanneer mannen verliefd worden in de afwezigheid is niet zo eenvoudig. Er zijn echter enkele gedragingen die erop kunnen wijzen dat de afstand zijn gevoelens op een positieve manier beïnvloedt.

Houdt contact

Als hij moeite doet om contact met je te houden, betekent dit dat hij op de een of andere manier aanwezig wil zijn in je leven. In gevallen waarin fysieke nabijheid niet mogelijk is en de mogelijkheid om de lichaamstaal van een verliefde man te interpreteren verloren gaat, speelt virtuele communicatie een cruciale rol.

Zelfs de manier waarop hij zich uit via WhatsApp geeft aanwijzingen over of hij iemand leuk vindt of niet.

Toont oprechte interesse

Ben je ver weg en wil hij toch weten wat je doet, voelt en denkt? Afstand is misschien geen obstakel, maar juist het tegenovergestelde. Als hij probeert te begrijpen wat je voelt, op eerdere gesprekken inhaakt en je persoonlijke vragen stelt, is dat een duidelijk teken dat de scheiding zijn interesse niet vermindert.

Hij neemt het initiatief om af te spreken

Soms verzwakt het gebrek aan frequente ontmoetingen of het gevoel van mogelijke afwijzing de liefde. Maar op andere momenten kunnen deze situaties de interesse eerder aanwakkeren dan afzwakken.

Als hij bereidheid blijft tonen om af te spreken, dan is het duidelijk dat hij tot de tweede groep behoort. Je kunt het zien als een teken dat hij je leuk vindt, je wil en/of je mist, zelfs als hij dat niet wil toegeven.

Hij zet de band op de eerste plaats

Hoe ver ze ook uit elkaar zijn, hij heeft de band als prioriteit en laat dat zien door tijd met je door te brengen, zelfs als hij duizend verantwoordelijkheden heeft om bij te wonen. Zijn inzet is een demonstratie van hoeveel hij om je geeft en dat hij de relatie wil versterken.

Hij verwijst naar gedeelde momenten

Door te zinspelen op de unieke momenten die jullie samen hebben gedeeld, laat hij je weten dat je speciaal voor hem bent, ook al zijn jullie mijlen van elkaar verwijderd. Het herinneren en noemen van zulke ervaringen is het bewijs dat deze herinneringen een waardevolle plaats in zijn hoofd innemen.

Als je dus meerdere van deze gedragingen bij hem waarneemt, is hij waarschijnlijk een van de mannen die verliefd worden bij afwezigheid en is zijn hart afgestemd op dat van jou.

Andere veelgestelde vragen over het liefdesgedrag van mannen

Verliefd

De romantische houding van anderen kan verwarrend zijn; de signalen zijn niet altijd duidelijk en soms zijn er meer vragen dan antwoorden. Bovendien zijn liefdestalen net zo gevarieerd als de individuen in de wereld. In algemene termen verkennen we het romantische gedrag van de mannelijke groep.

Waarom trekt een man zich terug als hij verliefd wordt?

Door ons open te stellen voor de liefde stellen we onszelf bloot aan bepaalde risico’s; gekwetst of verraden worden. Sommigen, bang voor deze kwetsbaarheid, nemen liever afstand om zichzelf te beschermen. Ook leidt bindingsangst ertoe dat ze zich terugtrekken als de relatie serieuzer wordt, omdat ze de druk van verwachtingen en verantwoordelijkheden voelen.

Het is dus waar dat sommige mannen zich terugtrekken als ze verliefd zijn. Dit kan te maken hebben met hun eigen angsten, onzekerheden of de behoefte om intense emoties te verwerken. Hoe dan ook, de meest effectieve manier om je gedachten te verduidelijken is door persoonlijk met hem te praten.

Hoe gedraagt een man die niet verliefd wil worden zich?

Een man die het onderwerp romantische liefde vermijdt, of die gewoon niet op zoek is naar iets serieus, kan zich gedragen door fysieke en emotionele afstand te bewaren en zich niet te binden, zelfs bij kleine dagelijkse beslissingen zoals het kiezen van plannen voor het weekend.

Ook zullen ze waarschijnlijk een onafhankelijke houding aan de dag leggen, hun leven in hun eigen tempo prioriteit geven en hun tijd en ruimte als heilig beschouwen.

Er zijn geen universele antwoorden in de liefde

Liefde is een complex terrein, we verkennen het niet allemaal op dezelfde manier en er zijn verschillende soorten aantrekkingskracht. Sommigen hebben ruimte en tijd nodig, terwijl anderen er halsoverkop induiken. Sommigen hebben dagelijks contact nodig om hun genegenheid levend te houden, anderen vinden in afstand de brandstof om hun liefde te laten groeien.

Dat mannen verliefd worden bij afwezigheid is geen algemene regel. Ieder mens heeft zijn eigen manier van zijn en zijn, en elk verhaal heeft zijn eigen nuances.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.